Početna / Istaknuto / Gavran – taj garavi konspirator

Gavran – taj garavi konspirator

Čini se kako su gavrani sposobni razvijati apstraktne predodžbe o mogućem budućem ponašanju drugih gavrana na temelju onoga što osjete kod njih, pokazalo je je jedno međunarodno ispitivanje objavljeno u internetskom znanstvenom  žurnalu „Nature Communications“. Sposobnost zamišljanja situacije u kojoj pojedinac osjeti  kako je nadziran te razvijanja adekvatne reakcije oduvjek se smatrala svojstvenom jedino ljudima no poslijednje provedeno istraživanje pokazuje kako tome nije tako.

Pernate ispitanike podijelili su u dvije skupine, testnu i kontrolnu, te ih smjestili u zasebne prostorije sa hranom. Kako ne bi bilo sumnje u to ima li dovoljno hrane, svaka ptica prvo je promatrala kroz zaštitno staklo kako u susjednoj prostoriji ispitivač slaže svoju hranu na hrpicu, te je staklo zatim zamračeno. Na ulasku u prostoriju nalazio se maleni prozorčić koji je po potrebi spuštan ili podizan. Kada god je ‘špijunka’ bila spuštena, ptice su se okupile oko hrpice sa hranom. Isto ‘paranoično’ ponašanje ispitanici su pokazali u situaciji kada je prozorčić tek naknadno nečujno spušten, kao i u situaciji kada u okolišu nije bilo drugih ‘konkurentskih’ zvukova.Kada je kontrolni prozorčić ostajao spušten, okupljeni gavrani su se stali kretati okolo prilično ležerno.

Poznato je kako životinje u prirodi skrivaju hranu kada protumače reakcije drugih životinja na prijetnju ili začuju neki nepoželjan zvuk,ali ne i kada osjete da ih se nadzire. Poznato je i kako se u prirodi životinje obično vraćaju po skrivenu hranu koju su morale napustiti, dok se gavrani prilično rijetko vraćaju po skrivenu hranu iz straha da konkurentski gavrani  ne otkriju njihovo skrovište.

Već otprije poznato je kako gavrani koriste i izrađuju više raznih alatki kojima dolaze do hrane, kako mogu razvijati nove metode njihove primjene ali i prenositi znanje o tome drugima. Poznato je kako godinama ne zaboravljaju na zlo; kako su skloni ogovaranju pripadnika svog jata; te kako npr. azijski gavrani oponašaju društvenu strukturu tamošnjih proširenih obitelji dok američki gavrani formiraju svoje obitelji prema lokalnom užem društvenom nukleusu; između ostaloga. No, poslijednjih godina provođena su prilično fascinantna znanstvena istraživanja na gavranima i drugim korvinidima. Tako znamo kako gavrani umiju slagati logičke puzle pa i one malo zahtjevnije te kako održavaju sprovode članova svog jata. Tako, nalazi ove poslijednje ‘konspiratorske’ studije o ovim nevjerovatno inteligentnim i snalažljivim pticama dodatno umanjuju značaj onoga što smatramo svojstvenim jedino ljudskoj kogniciji.

 

Krešimir Pavlović

 

Vezani tekstovi:

Zbog čega vrane održavaju sprovode članova svog jata?

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

16 − 5 =