Početna / Kolumne / Buđav Lebac / Gnjide poslije kiše

Gnjide poslije kiše

gnjide poslijekiše

U zadnjih nekoliko dana svekolika javnost sa prostora bivše nam države Jugoslavije svjedoči o teškoj ozljedi Mirjane Hrge, koja je u verbalnom sudaru sa Borisom Dežulovićem doživjela otvoreni prijelom hipofize.
Inače, hipofiza (lat. glandula pituitaris) je najznačajnija endokrina žlijezda. Proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda.
Kad netko doživi otvoreni prijelom hipofize kao što je to doživjela Mirjana Hrga događaju se po ozljeđenog, a u ovom slučaju nesretno ozlijeđene Mirjane Hrge, situacije koje imaju neviđene reperkusije po zdrave umove koji okružuju unesrećenog tj. unesrećenu.

Šokantni su to prizori u kojima bi osobe slabijeg želuca trebale pod svaku cijenu izbjeći ove nemile scene, a šokantnost same ozljede proizlazi iz činjenice da se na prvu uopće ne primjeti razlika između zdrave i normalne osobe i unesrećenog.
Nažalost kako su ovakve ozljede i medicinska dijagnoza novijeg datuma (od devedesetih), do spornog članka Borisa Dežulovića nismo imali pravu definiciju koja bi sažela ovako kompleksnu ozljedu u jednu riječ, ali od kada je Dežulović igrom slučaja otkrivajući nametnike u svojoj kolumni otkrio gnjide, struka je naprasno podjeljena i možemo slobodno reći zabezeknuta u pogledu same dijagnoze.

Do sada je u narodu bilo opće prihvaćeno da se osobe koje se busaju u prsa velikom ljubavi prema domovini i velikom vjerom u boga proglašavaju domoljubima, pravim Hrvatima, istinskim katolicima i osobama od posebnog značaja u državi. Ipak od pojave Dežulovićevog epohalnog otkrića svijet medicine obogaćen je za još jednu dijagnozu koju će laik kao ja nazvati otvorenim prijelomom hipofize, a primarijus Dežulović će koristeći stručnu terminologiju ozljeđene nazvati gnjidama.

Što je to tako šokantno u ozljedi Mirjane Hrge?
Naime, Mirjana Hrga je osim potpune amnezije u pogledu svoje karijere doživjela i poremećaj hipofize koja u ovako rubnim slučajevima počne pretjerano lučiti somatotropni hormon i umjesto da se takav poremećaj manifestira naglim rastom osobe u fizičkom smislu što je inače uobičajno kod takvih poremećaja, kod ozljeđene se dogodilo da joj je ozljeda prouzročena verbalnim sudarom sa Dežulovićem usmjerila hormon rasta u ego koji se napuhao do morbidnih proporcija. Inače, takav nagli rast ega teško mogu izdržati i veći umovi, a kamoli će izdržati ovako krhak i nestabilan kao što je Hrgin.

Da budem iskren, jebe se meni za ugled Dežulovića, a to je prilično važno za naglasiti jer netko bi mogao pomisliti da se anonimus kao ja pokušava priheftati nekakvim zauzimanjem strana u ovoj prepisci. Ne, stvar je nešto banalnije prirode. Ovdje se naprosto radi o činjenici da su izjave Mirjane Hrge od preostale umno zdrave nacije napravili kolateralne žrtve njenog otvorenog prijeloma hipofize ili ako baš hoćete koristiti dijagnozu Dežulovića onda je sami primjenite.

U desničarskim krugovima od pojave Karamarka događaju se nevjerovatne situacije. Naglim porastom ekstremnog nacionalizma u HDZ-u, kao gljive poslije kiše niču odavno prožvakani i javno posrani likovi, koji u maniri najgorih blefera igraju na kartu teške retardacije naroda. Ok, moramo priznati desničarima da je adut koji koriste prilično jak, jer ako u išta vrijedi uložiti svoje novce onda je to oklada da debilna nacionalistička retorika prolazi i kad smo gladni kruha.

Tom logikom vodi se i Mirjana Hrga koja odgovarajući Dežuloviću između ostalog kaže…“Teška ti je spoznaja da kao i prvog dana volim svoju domovinu, iako odavno i zbog takvih Soroševih plaćenika kao ti radim za strance.”

Razmjerno izrečenom stječe se dojam da je Soroš u najmanju ruku četnik ili bar nekakva jugokomunjara, a Al Jazeera Balkans zadnje utočište protjeranih domoljuba. Činjenica jest da je Soroš jedan od većih, ako ne i jedan od najvećih kapitalistički šupaka, ali isto tako je činjenica da je Dežulović postavljanjem dijagnoze splitskim “intelektualcima” koji su koristili sliku ubijene Antonije Bilić kao lajtmotiv optužbe protiv održavanja Gay Pridea, ustvari postavio temelje za sve buduće dijagnoze tog i takvog ponašanja. Znači, ako se koristimo komparativnim sagledavanjem ova dva slučaja i ako uviđamo da je za Hrgin rad na Al Jazeeri kriv Dežulović, kao što je za splitske intelektualce Gay Pride kriv za smrt Antonije Bilić, dolazimo do jednostavnog zaključka da je Mirjana Hrga ustvari jedna obična gnjida.

Naravno, namjera mene kao autora ovih redaka nije da vrijeđam Mirjanu Hrgu, već kao kolumnistički parazit nalazim nedvojbene sličnosti kod ova dva slučaja i uviđam da gnjide uvijek niču nakon nacionalističke kiše sranja.

 

piše/Branko Rafajac

Facebook komentari

Branko Rafajac

Pripadnik radikalne grupe proletera "Mučki provokatori" što imaju za cilj izazivanje osjećaja neugode političko-poslovnoj eliti i funkciju putokaza za istu prema Remetincu. Radikalnim guljenjem njihovih džon obraza i stavljanjem soli na njihove kriminalne rane ostvaruje zajedno sa grupicom entuzijasta okupljenih na KontraPortalu višestruke moralne satisfakcije koje kasnije dila obespravljenom narodu.

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Jedan komentar

 1. POŠTOVANA MIRJANA HRGA ,JE NEPISMENA , POZNATA KAO LAJAČICA S,VRDOLJAKOVE NACISTIČKO-STEPINČEVSKE TELEVIZIJE.

  PA JE NASLOV NA T-PORTALU NEUK ,ZLOBAN I NESUŠTASTVENE SADRŽINE, A GLASI:
  =HRGA ŽESTOKO UZVRATILA DEŽULOVIĆU=
  ONA NITI ZNA NITI MOŽE NIŠTA UZVRATITI VELIKOM I JAVNO PRIZNATOM NOVINARU ,KOJI NIJE SAMO NOVINAR ,NEGO ČOVJEK KOJI SVOJIM DRUŠTVENO-POLITIČKIM OBRAZAOVANJEM ZNA KRITIČKI PROSUDITI I OBLIKOVATI PROBLEME NAŠE SVAKODNEVNICE ,ALI ONE PROB LEME ZA KOJE TAKVA OSOBA, KAO DEŽULOVIĆ, MORA I TREBA BITI OBRAZOVANOG UMA SA SUVREMENIM POIMANJE SVIJETA I ODNOSA U NJEMU ,PA NJEGOVE KOLUMNE SU ČITALI I DANAS I ČITAJU I DALJE SVI ONI KOJI ŽELE BITI INFORMIRANI O STVARNIM PROBLEMIMA KOJI EMANIRAJU I Z VLADAJUĆIH DRUŠTVENIH I PROIZVODNIH ODNOSA.
  PA BI BILA LUDOST OVU STJUARDESU ,HRGU ,UOPĆE UBROJITI U PROFESIJU INFORMATIVNIH DJELATNOSTI , JER ONA NIJE BILA SPOSOBNA NI DA USPJEŠNO INFORMIRA DOMAĆICE ŠTA SVE NA PROVINCIJSKIM TRŽNICAMA SE MOŽE KUPITI I PO KOJIM CIJENAMA, I TO NA TRŽNICAMA, KO ŠTO JE PUŠČA BISTRA , ČISTA MALA ILI TRŽNICA PROMINE.A TO JE POKAZALA DOK JE BILA VRDOLJAKOV KATOLIČKI KASTOR ,,ODNOSNO,PUDLICA KOJA JE ZNALA SAMO LAJATI ,ALI ZLOBNO,KATOLIČKI ,USTAŠOIDNO DA TI SE SMUČI , I ZAPITATI SE ZAR SE MOGLO NA HRVATSKOM INFORMATIVNOM PROSTORU TAKO NEŠTO ČUTI KAO DA SMO SE VRATILI U VRIJEME 3O-GODIŠNJEG KRVOLOČNOG KRŠĆANSKOG RATA U EVRAOPI, PRIJ 3OO GODINA.
  PA SE PITAM TKO TO U T-PORATLU PROSUĐUJE , UOPĆE, PUSTITI OVAKVU INFORMACIJU U KOJOJ NAS INFORMIRA SA TIM HRGINIM ,KATOLIČKO-USTAŠOIDNIM ODGOVOROM, PRIMITVNO SROČENIM I KRAJNJE UVREDLJIVIM ,A NIKAKO NE LIČI NA NEKU REPLIKU ILI PROTIVDOKAZE ONOME O ČEMU JE PISAO O NJOJ , POŠTOVANI DEŽULOVIĆ, JER SE ONA NE ZNA DRUGAČIJE NI OGALAŠAVATI .NJENA SVIJEST SE ,TREBA ZAKLJUČITI , GNIJEZDI NA STUPNJU ČULNE IZVJESNOSTI ,ČIJI RAZUM JE SPREMAN,KAKO KAŽE HEGEL, NOGAMA GAZITI KORIJEN HUMANOSTI.
  PA TREBA PORUČITI ,POŠTOVANOJ HRGI: DOMA I NA VJERNAUK, JER N IJE VAŠE DA SE JAVLJATE PO SVJETOVNIM PORTALIMA I JAVN IM INFORMATIVNIM GLASILIMA, JER VAŠE OBARAZOVANJE VAS PREDICIRA DA SA VAŠIM PISAN IJAMA N E DAJETE NIKAKVE DOKAZE DA BI VAŠI NAPISI MOGLI BITI SUŠTASTVENOG SADRŽAJA, TOME TREBA DODATI SJEĆANJE IZ VREMENA KADA STE ,KAO ZATUCANA KATOLIČKA SPODOBA SE PREDICRALA KAO PRAVA KATOLIČKA SLJEDBENICA KOJA JE MRŽNJOM I OSVETOM SIKTALA ,SVOJIM NACISTIČKIM AVAZAOM, PROTIV ONIH TAMO DRUGIH I DRUGAČIJIH.

  .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 − 10 =