Početna / Dnevni Komentar / Godina dana građanskog rata na istoku Ukrajine

Godina dana građanskog rata na istoku Ukrajine

ukrajina1

Prošli mjesec navršilo se punih dvije godine od izbijanja nemira u Ukrajini te godinu dana od izbijanja građanskog rata na istoku zemlje. Pomislio sam pokušati rezimirati stanje stvari danas.

Na tom planu domaći portali sa vijestima pokazali su slijedeću sliku situacije:

Prije godinu dana počeli su sukobi ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine gdje je u borbama poginulo više od 6000 ljudi. Sukobljene strane uglavnom poštuju primirje potpisano u veljači usprkos sporadičnim okršajima.

Više od 6000 osoba ubijeno je u Ukrajini nakon početka nasilja u travnju 2014., izjavio je u ponedjeljak visoki povjerenik UN-a za ljudska prava i osudio “nemilosrdna razaranja civila i infrastruktura”.

Prekid vatre čini se da je konačno zavladao na proruskom separatističkom istoku Ukrajine nakon što je pritisak Zapada ponovno povećan na Rusiju, koju SAD optužuje da “laže” oko svoje uloge u sukobu u kojem je poginulo 5800 osoba u 10 mjeseci. (Hina)

‘Preletio’ sam po stranim news-portalima ne bih li uočio podatak koji je promakao ..vrijednim kolegama i kolegicama. Sažetak tog poduhvata ide ovako nekako:

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu ovih dana održava se niz prosvjeda  u organizaciji tamošnjih nacionalističkih grupacija za ostavkom trenutnog predsjednika Petra Poroshenka.  Prosvjednici mu zamjeraju “preveliku popustljivost po pitanju odcjepljenja istočnih pokrajinna”. Kulminacija je to sličnih nacionalističkih previranja i javnog iskazivanja bunta razvojem situacije u pobunjenim pokrajinama u protekloj godini.

No, čini se kako se ovdje radi tek o jednoj strani medalje. U vrijeme svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukovicha na proljeće 2014. Ukrajina se ubrajala među bogatije europske zemlje. Danas Ukrajina spada među siromašnije zemlje starog kontinenta.

Tako su ukrajinska ekonomija i nacionalna valuta u proteklih dvije godine opali za gotovo 50 % (!!!). Komunalni troškovi danas su veći do 70 % dok je hrana ponekada skuplja 300 %. Redukcije energenata poput tople vode za grijanje, zemnog plina i loživog ulja uopće više nisu rijetkost, pogotovo u hladnijim mjesecima.

Prema diktatu Međunarodnog monetarnog fonda dosada je provedeno par desetaka većih i manjih legislativnih rezova javnih zdravstvenh, obrazovnih, socijalnih i mirovinskih izdvajanja iz državnog proračuna. Koliko sam uspio doznati, stopa nezaposlenosti u Ukrajini trenutno iznosi između 34 -37 %.

O stopi cenzure medija u zemlji; o montiranim sudskim procesima i utamničenjima istaknutih oporbenih vođa; neonacističkim vandaliziranjima bilo kakvog legitimnog civilnog bunta te o atentatima na utjecajne neistomišljenike pisali smo dosta puta, tako da ovdje neću ulaziti u detalje. Raniji tekstovi o tome navedeni su ispod.

Slučajni čitatelj dosada je vjerojatno shvatio ‘što pjesnik želi reći’.

Inače, primjer Ukrajine zanimljiv je zbog još jednog razloga. Da bi pojedina europska zemlja postala članicom Unije makar u privremenom statusu i s ograničenim pravima, obično trebaju proći godine pregovora i konzultacija na svim razinama vlasti – ponekada i čitavo desetljeće.

Npr. vlasti Islanda dobile su prvu, konkretnu ponudu za članstvo tek s počecima globalne recesije 2008. Zemlji na pragu Rusije i u svojevrsnom polubratskom etničkom odnosu sa moćnim istočnim rivalom taj status odobren je nakon samo 18 mjeseci.

Tužno je sve to; čovjek si samo bezbrižno sniva o briselskom medu i mlijeku nikome ne smetajući i u maniri pravog osvještenog konjušara, da bi ga najednom grubo i divljački nasamarili i oženili za pravu gomilu obiteljskog srebra.

Jasno da je svaka sličnost ukrajinske i hrvatske priče u tom pogledu potpuno slučajna.

Jer ne zna primitivizam, što je to kapitalizam.

 

Krešimir Pavlović

 

Vezani članci:

Forsiranje korporatiističkog preuzimanja Ukrajine pod svaku cijenu

Ukrajinci će internirati Ruse

Ukrajina: novi zakon o opsadnom stanju

Cenzura Interneta u Ukrajini (2)

Atentati na novinare u Ukrajini

Zarobljeni pobunjenik u Ukrajini razapet i spaljen živ.

Cenzura Interneta u Ukrajini

Cenzuriran prosvjed građana Kijeva

Kako i tko je započeo rat u Ukrajini; 10 dramatičnih video snimaka nereda na Maidanu u Ukrajini 2014.

Slučaj Island: nastavak

Nova melodija malenog frulaša

Skandinavski lijek za izbornu amneziju

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

9 + nineteen =