Početna / Dnevni Komentar / Gondor-Mordor-Višegrad. Zbogom Jugoslavijo, odošmo mi u Višeslaviju.

Gondor-Mordor-Višegrad. Zbogom Jugoslavijo, odošmo mi u Višeslaviju.

Screenshot_6

piša: D.K.

Pisati nekakav ozbiljan i analitički tekst o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović spada u teže novinarske poslove.
Ta plava i mahnita žena što štedi vlastitu sivu možda masu od bilo kakvog naprezanja, a sve u svrhu podizanja rejtinga HDZ-a, često nas dovodi u zabludu da pomislimo kako je prednji čeoni režanj tu samo da popuni prazninu i eventualno da preko njega padaju stilizirane i natopljene lakom plave šiške.

Ipak, sa vremena na vrijeme, nekim čudom, predsjednica pronađe način kako da zagolica maštu prosječnog piskarala i potakne novinarsku ruinu što radi za klikere, da joj posveti pažnju i proba shvatiti njene državničke eskapade.
Tako je i u ovom slučaju kojeg slobodno možemo nazvati novom Jugoslavijom ili da budemo precizniji “Višeslavijom”, a radi se ukoliko niste upoznati sa tematikom, o inicijativi Jadran-Baltik-Crno More.

Obzirom da znamo kako je bilo kakva pomisao o nekoj novoj Jugoslaviji toliko mrska dežurnim domoljubima da su čak u Ustav RH-a stavili odredbu tj, zabranu bilo kakvog udruživanja, citiram članak 114. Ustava RH-a: Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku”onda se čini skoro pa nadrealnim ova želja predsjednice da nas zbog straha od prilično živahne i zanimljive ideje o novoj Jugoslaviji, brže bolje udruži u neku inicijativu koja ima sve elemente nove Jugoslavije samo što bi se zvala Višeslavija ili bolje rečeno Višegradski savez.

Da bi do kraja razumjeli ovu patologiju potrebno je znati što je uopće uzročnik ovako pompoznog i svečanog summita Višegradske grupe.
Naime, inicijativa Hrvatske i Poljske, koja je službeno predočena Atlantskom vijeću o energetskom povezivanju Jadrana i Baltika, naišla je na odobravanje ne samo zemalja Višegradskog saveza preko čijeg teritorija bi budući jadransko-baltički plinovod trebao prolaziti povlačeći i druge popratne modalitete uvezivanja trans-europske „Uspravnice“, već su se za projekt neočekivano zainteresirale još dvije članice Antlantskog vijeća: Rumunjska i Bugarska.

Osim činjenice da je članak 114. Ustava RH-a prilično jasan kad se govori o nekom novom udruživanju u neku novu Jugoslaviju, ova odredba ustava je između ostalog bila i presedan u Europi kada se donosila, a ako nadodamo na to činjenicu da je zamisao ove odredbe bila da se čak i nekakvim okolnim udruživanjem sa nekim drugim balkanskim državama spriječi bilo kakva mogućnost opetovanog jugoslavenskog saveza, onda se sa pravom treba pitati da li je predsjednica svjesna što radi i da li ona smatra Rumunjsku i Bugarsku balkanskim državama ili državama zapadne Europe.

Screenshot_7Da bi “otklonila” svaku pomisao o bilo kakvoj asocijaciji na neku novu Jugoslaviju, naša se predsjednica poslužila jakim jezičnim adutom koji tu pomisao neutralizira čak i u najluđoj i najdomoljubnijoj mašti. Tako smo dobili jezični raritet naše bezpridržajne predsjednice koja je čitavu eskapadu sa Višegradskim savezom nazvala trans-europska “Uspravnica” i time je anulirana svaka pomisao na novu Jugoslaviju…pobogu, ni jedan okorjeli komunista, srbofil, Srbin, Hrvat izdajica i jugonostalgičar ne bi ni u ludilu koristio tu novokomponiranu ustašicu i zato je Višegradski savez ili ti Višeslavija projekt budućnosti, a naša je uvažena usranica moguća buduća predsjedateljica Višeslavije.

No, da se ne izgubimo u bespućima bezpridržajnosti naše usranice idemo si postaviti jedno prilično logično pitanje. Zašto je zabranjeno bilo kakvo novo udruživanje u neku novu Jugoslaviju i koje su posljedice ukoliko se neka stranka ili možda čak većina naroda odluči na takav potez?
U Ustavu RH-a nema nikakve odredbe koje bi ukazivala da postoji bilo kakva zakonska posljedica za nekoga tko bi predložio takvu ideju, kao što ne postoji ni u zakonima RH-a, što nas dovodi do zaključka da je ova zabrana čisto deklarativna tj, ustavom se zabranjuje, ali u suštini i prvenstveno u praksi, stvaranje nove Jugoslavije je vrlo živa ideja.

Ako može predsjednica izravno i neizravno kršiti odredbu ustava sa svojim pregovorima sa Višegradskom grupom, jer bajati kako Rumunjska i Bugarska nisu balkanske države nema veze sa stvarnošću, a pogotovo ako znamo da je Bugarskoj malo falilo da ne završi u Jugoslaviji da ih nije Tito otpilio, zašto onda ne bi i SDP-e sa Milanovićem na čelu bio na tragu nekog novog jugoslavenskog saveza koji bi za početak mogao bazirati svoju retoriku na trans-južnoslavenskoj “Uspravnici”, koju mi lako poslije preimenujemo u jugoslavenski savez i na kraju u Jugoslaviju…zaboga milog, pa tko bi mogao prigovoriti Milanoviću na tom potezu ako bi koristio riječ uspravnica, a ionako je danas Milanović domoljub par excellence.

Da ovaj izlet predsjednice na obalu Blatnog jezera u Mađarskoj – Balatonfüred nije ni malo bezazlen govori i činjenica da Višegradska grupa nije raspravljala samo o plinovodu već je tema sastanka proširena na još 4 točke.
Tako se govorilo o klimatskim promjenama i usuglašavanju zajedničkog stava Višegradske grupe za nastupanje u pregovorima oko izmjena protokola iz Kyota, zatim o geopolitičkim prilikama u regiji Zapadnog Balkana, migracijskoj krizi u Europskoj uniji i razmatranje zahtjeva države članice (Mađarske) za vojnom i policijskom pomoći u osiguranju državne granice i u konačnici o mogućnosti i perspektivi suradnje Republike Hrvatske i Višegradske grupe.

Znači, da je čitav sastanak na koje je prisustvovala Kolinda Grabar Kitarović kao predsjednica Republike Hrvatske podignut na razinu saveza koji donosi nekakve zaključke i moguće zajedničke odluke u pogledu međunarodnih istupa i stavova. Dakle, zemlje saveza bi po zamisli naše predsjednice imale zajednički stav oko ove 4 točke čime bi nas naša predsjednica konačno svrstala na stranu fašistoidne Europe koju predvodi Mađarska sa svojom bodljikavom žicom na granici i sa svojim još bodljikavijim stavovima po pitanju izbjeglica.

Da je Milanović političar bez kalkulacije kakvim se predstavlja i da ne trtari za premijerskom foteljom, istog trenutka bi pokrenuo trans-južnu “Uspravnicu” u suradnji sa svim republikama bivše Jugoslavije i tražio bi partnere bez fašističkog predznaka u tim državama, ali kako da se SDP-e na čelu sa Milanovićem odluči na tako radikalan korak kad je čitava zamisao Jugoslavije bila da se upravo likovi kao što su predsjednica, premijer i šef naše najveće oporbene stranke svedu na ono čemu i teže, odnosno da budu ono što i jesu…usranici na trans-europskoj Uspravnici.

Kako su nam mogućnosti svedene na minimum, jedino što nam preostaje kao budućim članovima Višegradskog saveza je da zapjevamo našu novu himnu i poklonimo se vizijama naših političara…pa ustanimo i pustimo glas.

Hej Višegradci, još ste živi
Riječ naših djedova
Dok za Poljsku srce bije
Njihovih sinova

Živi, živi duh višegradski
Živjet će vjekov’ma
Zalud prijeti ponor srpski
Zalud vatra groma

Nek se sada i nad nama
Burom sve raznese
Češka puca, Slovačka se lama
Mađarska nek se trese

Mi stojimo postojano
Kano R’vatine
Proklet bio izdajica
Svoje domovine!

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty − fifteen =