Početna / Istaknuto / GRAĐANKA I PREDSJEDNICA RH O JEDNOM STAROM HRVATSKOM POZDRAVU

GRAĐANKA I PREDSJEDNICA RH O JEDNOM STAROM HRVATSKOM POZDRAVU

 

Piše: Ratko Šantl

“Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana”, reče predsjednica RH KGK u ragovoru za jednu TV postaju.
“O tome ne bih donosila osobni sud, ja nisam povjesničar i imam svoj stav…”, dodaje.

Dakle, prvu tvrdnju (prvi stav) je predsjednica izrekla kao – Predsjednica Republike.
No, osim te tvrdnje (i tog stava), predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ima ‘i svoj osobni (privatni) sud i stav’ koji ‘u ovom trenutku ne bi iznosila’ jer nije povjesničarka. Dakle, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ima jedan stav i sud o pozdravu ‘za dom spremni’ kao predsjednica Republike Hrvatske, dok kao privatna osoba, koja nije predsjednica Repuiblike Hrvatske ima svoj ‘osobni sud koji ne bi iznosila.’

Svakako, vrlo interesantna situacija! Još bi zanimljivije bilo doznati ono što je prešućeno, tj. ono što nije izrečeno – kakav točno stav Grabar Kitarović (kao privatna osoba) ima o ZDS kao i u kojoj mjeri se taj stav razlikuje od onog predsjednice RH Grabar Kitarović?

Možda kao građanka, predsjednica Republike privatno smatra kako ‘ZDS’ nije kompromitiran ni upitan nego ga treba upotrebljavati i javno, npr. u vojsci? Ili pak građanka Grabar – Kitarović misli da je korištenje ‘ZDS’ nedopustivo u današnjoj Hrvatskoj – samo se to boji javno izreći, kako ne bi izgubila potporu desničarskih elemenata u njenom biračkom tijelu?
‘Voljela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima’, zaključuje predsjednica.
Opet nejasna izjava. Je li taj, ‘starohrvatski’ pozdrav, kompromitiran u razdoblju 1941. – 1945.,
simbol totalitarnog režima ili nije – i treba li ga zakonski zabraniti ili ne?

NAŽALOST, shpzds (‘stari hrvatski pozdrav’ za dom spremni) je kompromitiran u vrijeme ustaških dana.

Nažalost, za vrijeme ustaških dana, ustaška se vlast kompromitirala surađujući s Njemačkom i Italijom.

Nažalost, za vrijeme ustaških dana, otvarani su konc-logori za ‘nepoćudne’ (‘loše Hrvate’, tj. protivnike endehaškog režima, pripadnike drugih nacija (Srba, Roma, Židova…)

Nažalost, za vrijeme ustaških dana, ubijen je seljački književnik, Mihovil Pavlek Miškina, i na žalost, do dana današnjeg nije razjašnjeno tko je naredio to ubojstvo te je li taj književnik ubijen u Staroj Gradiški ili u Jasenovcu.

Lea Deutsch

Nažalost, NDH je proglasila rasne zakone (po uzoru na Njemačku), i postupajući po njima,uhitila je dječju glumicu židovskog porijekla, Leu Deutsch, zvijezdu tadašnje HNK i cijelu njenu obitelj te ih otpremila u Auschwitz – a mala je Lea preminula u stočnom vagonu prilikom transporta sa tek šesanest godina.

Nažalost, u Jasenovcu je likvidiran (pri pokušaju proboja) atletičar Boris Hanžeković, s navršenih tek 29 godina. Odbio je nastupati za NDH i priključio se partizanima pa je taj svoj izbor platio životom.

Nažalost, u Republici Hrvatskoj neki smatraju da je ZDS ‘starohrvatski pozdrav’ dok je upotreba sličnog nacističkog pozdrava ‘sieg heil’ ilegalna i kažnjiva ne samo u Njemačkoj nego i u mnogim
drugim državama kao što su Rusija, Kanada, Nizozemska…

Nažalost, mnogi koji imaju pozitivan stav o ZDS koji se, eto tako, nesretno komprimitirao za vrijeme ustaških dana, ne mogu shvatiti da se sami kompromitiraju koristeći ga i veličajući propali projekt NDH.

Nažalost, jedna od osoba u RH koja misli da je ‘ZDS’ starohrvatski pozdrav jest i Kolinda Grabar Kitarović.

Nažalost, Kolinda Grabar Kitarović je predsjednica Republike Hrvatske.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tuđman, Ahmići, Mostar

Propuštena prilika za početak procesa pročišćenja

Nakon svih zala koje je HDZ predvođen Tuđmanom učinio Hrvatskoj uništavajući je širenjem mržnje, ratom …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × 4 =