Početna / Zanimljivosti / Grafenske nanocijevi: napredak

Grafenske nanocijevi: napredak

grafenpohranaenergije1

Poslijednjih desetak godina u svijetu se istražuje upotreba industrijskog materijala grafena u komercijalne svrhe. Radi se o izotopu ugljika nekih iznimnih svojstava, prilično učestalom u industrijskoj primjeni, kojeg isprva nije bilo toliko lako prilagoditi zahtjevnoj kućnoj primjeni.

Kada se grafenom izoliraju stijenke i membrane obične baterije za pohranu energije, radni vijek joj se može produžiti i 100 puta naspram vijeka tj. količine pohranjene energije unutar klasičniih ion-litijskih baterija. Tako barem kažu rezultati dosadašnjih laboratorijskih i ranih terenskih testiranja. Takve baterije (‘graphene supercapacitors’), trenutno su prilično skupe.

Nedavno su se dvije tehničke kompanije, ‘Sunvault Energy’ i ‘ Edison Power Company’, udružile s ciljem daljnjeg unaprijeđivanja komercijalne primjene tehnologije pohrane enerije u baterijama od grafena. Kao osnovnu prednost ‘grafenskih baterija’ ističu što ne sadrže štetan litij.

Tako je najavljena prodaja setova solarnih panela koji pohranjuju prikupljenu a neiskorištenu električnu energju u u spremnike od grafena; kao i proizvodnja automobilskih akumulatora od grafena velikog kapaciteta koji će biti punjivi u “manje od tri minute”.

Snimku prezentacije pogledajte na:

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × one =