Početna / Priroda i društvo / Grobari ideja

Grobari ideja

 

Grobari ideja

 

Raspravljam, često, sa sinom o raznim prosvjedima na kojima sudjelujem. On je mlad, energičan i radikalan. Ne vjeruje u mirne prosvjede, vjeruje u “gerilu s asfalta” koja napada, tuče i uzima silom što joj pripada. Pokušavam mu objasniti da je vjerovanje u neku ideju upravo- proporcionalno s ustrajnošću zagovaranja, unatoč minimalnim pomacima u njenom oživotvorenju- bilo kroz zakone ili smanjivanjem predrasuda kod većine.

Povijest je puna ljudi koji su za svoju ideju bili spremni dati, ali i uzeti život, a to je baš točka preokreta u percipiranju neke ideje. Radikalne grupe neminovno krvlju i nasiljem privuku u svoje redove lešinare bez ideja kojima je nasilje izgovor za prazninu i frustraciju bogznazbogčega i svojom svirepošću obično zahvate žrtvu s čijim životom pokopaju i samu ideju i cijeli pokret.

Mene ti razgovori i žučne rasprave ne umaraju i nikad neću odustati od zagovaranja i objašnjavanja jer je moje vjerovanje u ne nasilno rješavanje duboko. Da, i ja ponekad želim razbiti sve zgrade banaka bejzbol palicom, pljunuti na desničara i razbiti  nos indiferentnom političaru, ali to ne radim jer vjerujem da moja ideja mora rasti, stasati i pobijediti. Ja joj ne želim biti grobar.

Generaciji koja većinu stvari rješava klikom miša, teško je to prihvatiti. To je bolan trenutak odrastanja koji moraju ponijeti sami.

 

Facebook komentari

Sanja Bilas

Napiši sad ili zauvijek šuti!

Provjeri i ovo

Spomen ploča antifašizmu – Boris Čelar

            Facebook komentari

Jedan komentar

  1. ..jedino u tipu permakulture oppt-a i sličnih pristupa mogu ponuditi izlaz sve s kulama moći samo su mrtvi kapitali..
    što bi im neredima davao izgovor da pojačaju represiju nabave bolje oklope za svoje mudire deblje palice..sve što treba da bolje mlate i iskaljuju svoje patološke poorive na masama što ti to treba u životu da im tjeraš vodu na mlin?
    gospoda su velika zato jer vi klečite! – reče jednom ambroz gubec..poznnato?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 + 1 =