Početna / Zanimljivosti / ‘Halo, Inke, jel’ se čujemo?’

‘Halo, Inke, jel’ se čujemo?’

ancient-communication-device

Prvi rani znanstveni eksperimenti principa telefonije bez upotrebe električne energije datiraju negdje na kraj 18. i početak 19. stoljeća.

Svi su čuli za dvije prazne limene konzerve povezane užetom ili žicom kojima se moglo prenositi vibracije i slabije zvukove na kratke udaljenosti poput odvojenih prostorija; rudmentaran fonogramski uređaj koji potječe otprilike iz tog vremena (“telefon zaljubljenih”).

Tako barem stoji na Wikipediji. Ali jedan podosta marginaliziran izložak u Muzeju povijesti američkih urođenika u SAD-u pripovjeda potpuno drukčiju priču.

Predmet je na sjevernoj obali Perua prvi otkrio barun Walram V. Von Schoeler, pruski aristokrat i zaljubljenik u starine; te je posthumno darovan znanosti zajedno sa zbirkom artefakata i rariteta koje je znatiželjni grof prikupio tijekom života.

Samo otkriće zbilo se početkom 1930.-ih godina među ruševinama antičkog grada Chan Chan, središta južnoameričke pretkolumbovske kulture Chimu – inače poslijednjeg naroda kojeg je pokorilo poznato Carstvo Inka.

Instrument se sastoji od dvaju valjkastih slušalica povezanih prepletenim pamučnim konopcem dugim 22 metra.

Obje slušalice načinjene su od ljuštura jedne vrste tamošnje tikve prethodno konzerviranih u smoli neutvrđenog podrijetla i podjednako su dugačke – 8,9 centimetara.

Mjesta gdje se završeci konopca spajaju sa slušalicama presvučena su tankim kožnim opnama za koje se smatra da su služile za pojačavanje snage titraja dolaznih vibracija.

Metodom radiokarbonskog datiranja starost drevnog telefona određena je na otprilike 8. – 9. stoljeće nove ere.

Predmet je unikatan. Nigdje u Amerikama niti na drugim kontinentima nije pronađeno ništa slično.” – izjavio je muzejski kustos Ramiro Matos.

Nije teško zamisiti obredni, inicijacijski ritual unutar vladajuće kaste u kojem ovakav vid anonimne komunikacije štiti identitet i status uključenih posvećenika; ujedno pojačavajući osjećaj strahopoštovanja okupljenih vjernika pred ‘natprirodnim’ moćima elite.”

Možda je još zanimljivo promotriti činjenicu kako je artefakt vjerojatno bio prisutan i korišten gotovo od samih početaka kulture Chimu; te sudeći prema svojoj očuvanosti, jednom korišten s velikom brigom i pomnošću.

Teško je povjerovati kako bi toliki značaj bio pridavan ‘pukoj bogatunskoj igračci’, na stranu sama kakvoća izrade i trajnost ‘proto-brzoglasa’.

S druge strane, arheološki inventar okolnih onodobnih kultura, poput naroda Nasca, Tihuanacu i Mocche, nerijetko uključuje i rudimentarne ručne razglase ili megafone načinjene od izdubljenih tikvi većih dimenzija.

Smatra se kako su elite pojedinih kultura takvim vidom komunikacije prenosile propagandne poruke o posebnostima svog statusa okupljenim masama koje se trebalo animirati za raširene i monumentalne projekte javnih radova, poput izgradnje palača, hramova, piramida, nasada i terasa za poljoprivredu te s njima povezanih sustava za navodnjavanje.

U tom svjetlu, otkriće ‘pred-inkaškog telefona’ u jednoj od inovativnijih antičkih kultura s tog područja možda i ne predstavlja toliko iznenađenje.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nine + 6 =