Početna / Dnevni Komentar / HDZ – Hrvatska diletantska zajednica

HDZ – Hrvatska diletantska zajednica

crni1

 

piše: Marko Jerleković
piše: Marko Jerleković

Tri dana nakon odstupanja Borisa Jokića i njegove eskpertne skupine situacija na hrvatskoj političkoj sceni opet svoje žarište nalazi u sukobu HDZ-a i MOST-a. Dok građani u cijeloj Hrvatskoj organiziraju prosvjede podrške Jokiću u samom političkom vrhu svjetla reflektora preusmjerila su se na krizu vlasti koja je u toku. Sve se odvija relativno brzo, glavni akteri naše političke scene primorani su donositi ishitrene odluke i spašavati što se spasiti može, a sukladno tome događaju se i greške.

Kada se stvari počnu odvijati ovom brzinom znači da političari lagano gube kontrolu nad situacijom, što ih natjera da se, ako se već prije nisu, upuste u političku spin bitku kako bi si barem malo olakšali poziciju u kojoj se nalaze. Primijetio sam kako brojni političari koriste riječ „spin“ u pogrešnim situacijama, naravno, ne zato što ne znaju što je spin, već zato što im u određenom trenutku odgovara da javnosti neku tvrdnju prezentiraju kao spin, pa ako prođe, prođe. Spin je zapravo trik kojim se istinu ne pretvara u laž (ili obrnuto), kako to naši političari vole govoriti, nego se činjenice toliko zavrte da ih se i bez iznošenja očitih laži – tada može prikazati u posve drukčijem – pozitivnom svijetlu od stvarne istine (koja je obično vrlo ružna i negativna).

Ne koriste se spinovi samo u politici, koriste se i u korporativnim poslovima, biznisu i mnogim drugim područjima društvenog djelovanja, ali nas danas zanima ovaj politički aspekt. Koliko god neki to negirali, manipulacije i laži su sastavni dio politike kakvu poznajemo i nije moguće opstati u politici čistih ruku po tom pitanju. Na svakoj političkoj sceni prisutni su „spin doktori“ koji se bave takvim „prljavim“ poslovima, kod nas je naprimjer SDP za to platio Alexa Brauna koji je stručnjak svjetskog ugleda u tom poslu. HDZ i Tomislav Karamarko, koliko je vašem autoru poznato, nije platio nikoga, a ako i jest, taj netko je strašno nestručan u svom poslu. Ovih dana HDZ „ubire“ plodove vlastite nesposobnosti manipulacije medijskim prostorom.

Od kada je iskrsnula „Afera Konzultantica“ HDZ-ovi najbliži suradnici pokušavaju izmanipulariti medijski prostor kako bi malo utišali vatru koja gori pod Karamarkovim nogama. Sjetimo se samo one povorke zadrtosti nazvane „Hod za život“ koju je organizirala Željka Markić, te hodajući uz bok premijerovoj ženi Sanji Orešković i ratnom zločincu Dariju Kordiću, uz podršku nekoliko tisuća istomišljenika, napravila pompu koja je nakratko stavila u drugi plan aferu koja trese HDZ-ove redove. Nakon toga je ista ta Željka Markić u suradnji sa Krešimirom Planinićem odaslala poruku kako će „Projekt domovina“ ili „U ime obitelji“, kako god Vam bilo drago, pokrenuti inicijativu za zabranu isticanja svih „komunističkih“ znakovlja u hrvatskom javnom prostoru. Rekao bih da je to očekivani razvoj događaja jer je poznato da je u Hrvatskoj dovoljno par puta viknuti da je netko komunist ili jugonostalgičar kako bi izazvali simpatije velikog dijela HDZ-ova biračkog tijela. Tomislav Karamarko i Željka Markić to jako dobro znaju i zato su igrali na kartu „srpa i čekića“, ali ni to im nije uspjelo, oči javnosti ostali su uprte u Karamarka i njegovu suprugu.

 

crni2

 

Posljednji pokušaj manipulacije javnosti djelo je, do tog trenutka, javnosti nepoznatog HDZ-ovca, Željka Fiolića. Fiolić je iznio tvrdnje kojima želi stvoriti aferu kojom bi kompromitirao bivšeg ministra Vrdoljaka, ali i, barem nakratko skrenuo pozornost sa Tomislava Karamarka i afere zbog koje bi Karamarko mogao izgubiti svoje mjesto u Vladi. Ne bi se radilo o grešci da je Fiolić na konferenciji iznio neke dokaze kojima potkrijepljuje svoje tvrdnje. No, ni to što se radi o potencijalnoj kleveti nije tako velika greška, barem u svijetu HDZ-ovih grešaka, ono što je najgore tek slijedi. Naime, Fiolić je zaboravio spomenuti da je tvrtka ATO inženjering, s čijim navodnim bespravni radnjama želi u vezu dovesti Ivana Vrdoljaka i njegovu suprugu, u suvlasništvu osam osoba, među kojima je i istaknuti HDZ-ovac i dugogodišnji član stranke Dražen Dorić. Dorić je aktivni član dvaju odbora HDZ-a: Odbora za gospodarstvo i Odbora za okoliš, energetiku i rudarstvo. Možemo reći da se obistinila ona narodna: „Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada.“.

Sva tri pokušaja manipulacije koja navodim gore javnosti su prikazana kao neuspjeli spinovi. Ako se sada vratimo u drugi odlomak i pogledamo općeprihvaćenu definiciju spina kao tehnike koja se koristi u odnosima s javnošću jasno možemo vidjeti kako ništa od navedenog ne možemo nazvati spinom, pa makar i neuspjelim. Ništa od ovoga nije pokušaj spina, ništa od ovoga ne spada u politiku, a kamoli u odnose s javnošću. Sve što ste gore pročitali je HDZ-ov način provođenja politike, običan diletantizam koji se u modernim europskim zemljama ne bi mogao održati na političkoj sceni, a kamoli biti način na koji se ponaša (trenutno) najjača politička stranka u državi.

Kada je iskrsnula afera, Karamarko nije izašao pred novinare i odmah negirao sve optužbe ili barem razjasnio okolnosti istih, već se povukao i znakovitom šutnjom sam sebe gurnuo u živi pijesak koji ga je počeo gutati. Tomislav Karamarko je politički mrtvac koji se koprca samo zato jer očito nije svjestan da je gotovo. Samo je pitanje vremena kada će napraviti pogrešan potez i završiti preko glave u pijesku. A tko zna, možda ga netko od njegovih kolega iz stranke potopi, krv je zamirisala, fiktivno zajedništvo koje HDZ promovira u medijima davno je palo u vodu.
Loša vijest za njih kao zajednicu je što svaki diletantizam u politici ima i svoju cijenu, a njima bi račun ovaj puta mogao biti pozamašan, vlast je na kocki. Ostaje za vidjeti je li Tomislav Karamarko jedini koji će ovih pet mjeseci nesposobnosti platiti glavom ili će račun stići i na adresu stranke…

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ante Pavelić UN

Ante Pavelić konačno u UN-u

I tako bez znanja i pitanja hrvatskih vlasti ali i jedinih ovlaštenih vlasnika istine o …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × two =