Početna / Istaknuto / Horvatinčić zbog potonuća Titanika traži odštetu od 100 milijuna eura.

Horvatinčić zbog potonuća Titanika traži odštetu od 100 milijuna eura.

horvatinčić

Tomislav Horvatinčić je nakon pomorske nesreće u kojoj je poginulo dvoje talijanskih nautičara 2011 godine, podigao protutužbu protiv kapetana Titanika Edwarda Johna Smitha i putnika na Titaniku.
Naime, tvrtka Tomislava Horvatinčića tražila je milijun eura odštete od obitelji putnika stradalih u pomorskoj nesreći na Titaniku. Otkrio je to na šibenskome sudu opunomoćenik obitelji Salipietro Ognjen Frangeš, upitavši Horvatinčića je li upoznat s tim procesom pokrenutim na Trgovačkom sudu u Splitu.

Riječ je o tvrtki Santa Marina, na koju je bila registrirana jahta kojom je Horvatinčić udario u talijansku jedrilicu i koja se nepravedno našla na optuženičkoj klupi samo zbog toga što ima u svom nazivniku “Santa” što navodi tužiteljstvo da je tvrtka ustvari “santa leda” koja je potopila Titanik, a ne da je Santa Marina, odnosno sveta Marina tj, spasiteljica poginulih talijanskih nautičara i svih poginulih na Titaniku.

Inače, Tomislav Horvatinčić rekao je iznoseći obranu u postupku koji se vodi protiv njega na šibenskome sudu zbog sumnje da je u kolovozu 2011. skrivio pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro kako ne prođe dan a da ne pomisli na poginule i kako život mjeri u razdobljima prije i poslije nesreće, a da je neposredno prije sudara doživio Black Eyed Peas, a stvar koja ga je ponijela je  “My humps”.

Kako je rekao, unatoč odbijanju obitelji da prihvati materijalnu kompenzaciju za poginule, i dalje je spreman za takav dogovor.
Horvatinčić je u jednoipolsatnom iznošenju obrane iscrpno opisao kako je iz njegove perspektive izgledao kobni dan te okolnosti prije nesreće. Sudu je ispričao kako je sa zaručnicom odlučio uzeti “nekoliko dana pauze te su napravili itinerar od Ičića do Hvara”

Rekao je da je kobnog dana imao glavobolju pa je popio dvije tablete Topalgol te se sa zaručnicom uputio prema Hvaru. Najprije je plovio brzinom od tri do pet milja, a kad je izišao na otvoreno more, povećao je brzinu na 20 do 25 milja, te je prebacio na autopilotno upravljanje plovilom, no ostao je sjediti za kormilom, kako je objasnio, u maniri dobrog pomorca.

Nakon nekog vremena uočio je Titanik udaljen oko 400 metara, opet njemu s desne strane, no, kako je rekao, iskusni pomorci ne reagiraju prije nego što se nađu na udaljenosti od 250 ili 300 metara od drugog plovila.
Horvatinčić je rekao kako je i on namjeravao na spomenutoj udaljenosti autopilot skrenuti ulijevo, no u tom je trenutku doživio, kako je to nazvao, Black Eyed Peas i stvar “My humps”.

Osvijestio se kad ga je zaručnica prodrmala i nekoliko puta zazvala imenom što je inače rijedak slučaj jer se najčešće odazivana ime  Floki po svom ćuki iz djetinjstva, a odmah nakon toga, rekao je sudu, udario je u ‘nekakvu prepreku’. Kad se okrenuo, vidio je da se dogodila havarija i da je naletio na Titanik koji je odavno potonuo.

Na pitanje suda kako objašnjava svoju prvu izjavu, koju je poslala njegova tvrtka, a u kojoj je naveo kako je nesreću “izazvala greška na autopilotu”, Horvatinčić je odgovorio kako ne isključuje mogućnost da je problem bio u upravljačkom mehanizmu, no ne sjeća se da je izričito spomenuo autopilota, ali i da se ne sjeća kako je uopće zaradio sve novce u životu, kao što se ni ne sjeća prosvjeda na cvjetnom trgu.

 

D.K

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tuđman, Ahmići, Mostar

Propuštena prilika za početak procesa pročišćenja

Nakon svih zala koje je HDZ predvođen Tuđmanom učinio Hrvatskoj uništavajući je širenjem mržnje, ratom …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

14 − 6 =