Početna / Dnevni Komentar / Hrvatska – zemlja (ne)obrazovanja

Hrvatska – zemlja (ne)obrazovanja

kocka

 

piše: Marko Jerlenković
piše: Marko Jerleković

Današnji dan, 25. Svibnja 2016. godine ostaje upisan kao dan na koji je Domoljubna koalicija političkim pritiskom obustavila kurikularnu reformu i zapečatila budućnost Hrvatske. Obrazovanje je temelj svakog društva, neki će ići tako daleko pa reći kako je i temelj civilizacije, ali za Vladu RH obrazovanje je zadnja rupa na svirali. Kurikularna reforma koju je osmislilo preko stotinu stručnjaka, a koju je vodio Dr.Boris Jokić imala je potencijal da u budućnosti uzrokuje promjene u našem obrazovnom sustavu, postojala je šansa da naš obrazovni sustav u dogledno vrijeme počne proizvoditi djecu i ljude sposobne za kritičku misao i racionalno prosuđivanje. Nemojte me pogrešno shvatiti, ne može se reći da sada nema takvih „produkata“ našeg obrazovnog sustava, ali je jasno da bi kurikularna reforma bitno povećala broj takvih učenika. Takvo nešto, naravno, trenutna vlast ne smije dozvoliti.

Što je veći stupanj obrazovanja u Hrvata, to su manje šanse da će njegov glas otići na stranu desne koalicije. Ne govorim to ja, govore to brojna istraživanja koja zorno prikazuju kako je Domoljubna koalicija najviše glasova dobila upravo od onih s najnižim stupnjem obrazovanja. Prije nekoliko godina, Ante Tomić je u jednoj svojoj kolumni rekao da HDZ postoji samo zato da bi i glupi imali za koga glasati, priznat će i oni najpristojniji među vama, nije puno lagao. Bertrand Russell rekao je: „Investicija u znanje isplaćuje najbolje kamate.“ Vjerujem kako će se većina vas koji ovo čitate složiti s tom izjavom, međutim, trenutnoj vlasti nisu zanimljive potencijalne „kamate“ koje bi zemlja mogla ubrati od obrazovanja, njih zanimaju samo kamate na povlaštenim kreditima koje dobivaju od Crkve za izgradnju kuća ili pak one kamate „ispod stola“ koje isplaćuje MOL.

Današnju konferenciju za novinare Jokić je zatvorio sljedećim riječima: „Ova zemlja može bolje. Živjelo obrazovanje i Hrvatska, zemlja svih građana. Volio bih da se mogu sada složiti s Dr. Jokićem i reći kako uistinu vjerujem kako ova zemlja može bolje, međutim, samo kratak pogled na trenutno stanje u državi otvara prostor neograničenom pesimizmu. Hrvatsko društvo zatrovano je nazadnom političkom ideologijom koji promovira trenutna Vlada u kojoj sjede deklarirani fašisti, a s ulice je podržavaju neobrazovani i ignorantni građani vođeni emocijama, a ne raciom. Hrvatska je zemlja u kojoj je najvažnije znade li se ministar prekrižiti, jer kako kaže Božo Petrov: „Zašto bi ministar morao biti kompetentan za svoj posao?“ . Hrvatska je zemlja u kojoj je obrazovanje napadnuto, nije to više tajna, kler i vlast su se ujedinili s ciljem da zatru i ono malo mogućnosti koje ova zemlja ima za napredak. Borba Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji se već mjesecima odupire nasilnoj klerikalizaciji, je do danas simbolizirala stanje u državi, a danas je ta ista država „pala“ pod pritiskom i bojim se da je samo pitanje vremena kada će se isto dogoditi i Filozofskom. Nadajmo se da griješim, nitko sretniji od mene.

Tomislav Karamarko i Božo Petrov su uz blagoslov Josipa Bozanića i Vlade Košića sklopili koaliciju koja nas vodi ravno u srednji vijek, a današnje rušenje reforme školstva dovelo nas je do faze u kojoj jednostavno moramo reći – ili mi, ili oni! Jedino što ovu malu napaćenu državicu može spasiti su njeni građani, barem onaj dio koji još uvijek promišlja svojom glavom i ne želi da se Hrvatska pretvori u privatnu prćiju Hrvatske Katoličke Crkve i Domoljubne koalicije. Građani ove zemlje sasvim sigurno imaju dovoljno snage da izazovu promjene, a hoće li? Čekajmo da vidimo.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

ten + nineteen =