Početna / Istaknuto / Hrvatski BDP-e u samo dva dana porastao je za nevjerovatnih 26% nakon uhićenja Hrvata u BiH-a.

Hrvatski BDP-e u samo dva dana porastao je za nevjerovatnih 26% nakon uhićenja Hrvata u BiH-a.

uhicenja

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će krajem mjeseca prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju, a osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi KontraPortala, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za čak 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to samo u zadnja dva dana.

Uhićenja koja dolaze samo dva dana nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića BiH, nakon poruka o potrebi izmjena izbornog zakona kako bi hrvatske predstavnike birali Hrvati te dan nakon intervjua predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojem tvrdi “kako je ugroženost Hrvata mantra”, izazvali su nezapamćeni porast BDP-a.

Ova nevjerovatna reakcija domaćeg tržišta na uhićenje desetorice Hrvata u BiH-a pravo je malo ekonomsko čudo koje nije zabilježeno još od uhićenja generala Ante Gotovine, a ako se nastavi ovaj pozitivan trend rasta BDP-a sa sigurnošću možemo očekivati nova uhićenja, jer HDZ-ova vlada na čelu sa premijerom Plenkovićem ima namjeru izvući zemlju iz teške ekonomske krize koja traje još od početka devedesetih.

Makroekonomisti u anketi KontraPortala navode da se rast gospodarstva ponajviše zahvaljuje jačanju osobne mržnje prema građanima Republike Srpske, Srbije i onog dijela Federacije BiH-a koji ne obuhvaća Republiku Herceg-Bosnu.
Na to ukazuje uspon prometa u trgovini optuženima za ratne zločine već 22 mjeseca zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. Pritom je u drugom tromjesečju maloprodaja putovnica tj, pasoša porasla za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Osobna potrošnja ohrabrena je dobrim rezultatima u turističkoj predsezoni i sezonskim poboljšanjima na tržištu rada, dok na realan raspoloživi dohodak pozitivno utječe i nastavak pada prosječnih cijena nacionalnih dobara”, navodi jedan od makroekonomista.

Pozitivno će na BDP utjecati i jačanje industrijske proizvodnje izbjeglica sa Bliskog istoka, koja je u drugom tromjesečju porasla 3,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je, doduše, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je industrija skočila 6,8 posto, no proizvodnja neprestano raste već 17 mjeseci zaredom, što je njezin najdulji pozitivan niz od 1990. godine.

Pozitivno bi na BDP trebao utjecati i nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital političara, koje su u prethodnom tromjesečju porasle za 4,3 posto na godišnjoj razini, četvrti kvartal zaredom.  Rast BDP bit će, među ostalim, podržan investicijskom aktivnošću, dijelom potaknutom i boljim korištenjem sredstava iz europskih fondova, ali i suradnja sa NATO-om sigurno neće odmoći.

No, puno toga ovisit će i o vanjskom okruženju, poput rasta vjerskog fanatizma u Vatikanu, najvećeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera, i kretanje cijena nacionalnih izdajnika označenih kao komunjare.

Usporavanje rasta na globalnoj razini, uz očekivani blagi pad cijene ljudskog života na svjetskom tržištu, u nastavku će godine utjecati na usporavanje dinamike gospodarskoga rasta u Hrvatskoj.

 

D.K.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty + 15 =