Početna / Istaknuto / Hrvatski urbari iz 1642. i 2015. godine

Hrvatski urbari iz 1642. i 2015. godine

kmetovi i grofovi

Ozaljsko vlastelinstvo prema Urbaru iz 1642. godine

“… Znači da su još polovicom XVI stoljeća na području Ozlja postojale slobodne općine i sučije, kojih je bilo 24, a Ozalj je bio trgovište. Uz trgovište Ozalj od 1329. Godine bila je najznačajnija takva oslobođena općina Trg. Načelu takvih “bratstava plemenitih ljudi” (generationes) stajao je “sudac braće” (iudex generationi), kod Tržana nazvan “rihtarom”, prema njemackom nazivu, dok je u susjednom Draganiću zvan starim hrvatskim imenom – župan. Ovi su birani na slobodnim plemenskim skupovima, gdje su se i inače sklapali ostali pravni poslovi, no tu slobodu sačuvao je jedino Draganić, sve do 1848. godine. Tržane, zvane “purgari”, oprosti ban od uprave ozaljskog kaštelana, dozvoljeno im je seliti se, slobodno raspolagati imovinom, a župnika i glavare (villicum) birati po volji. Sudac sudi u svim sporovima osim za lupeštvo, ubojstvo, palež i nasilje. Daće za slobodnu trgovinu nisu bile velike. 
Za priznavanje podaništva i za obranu davala se u grad određena količina vina za čitavu godinu te po 20 dinara od svake kuće, ali uz to i obavezni darovi, tako banu i kaštelanu tri puta godišnje (opašeno marše, ovcu, 10 kokoši i 200 hljebova). Prve tri godine svaki je doseljenik u Trg bio otpušten od poreza zvanog bir (collectam). Dohodak od mesarije ostaje sucu, a samo dio općini. Sajmovi (forum) isti su kao i prije preseljenja 1329., a sve sajmene daće ubire banov poreznik (tributarius). 
….Veći tereti nametnuti su ozaljskim podanicima po svoj prilici pocetkom XV stoljeća za vladanja Frankopana, a za Tržane posebno 1544. kad su Ozljem zavladali knezovi Zrinski.
…. Na svakom vlastelinstvu, dakle i na ozaljskom, kmetovi žive po selištima. Jedinica seljačkog posjeda, selište ili selo (sessio colonicalis) različito je po veličini, pa je i opseg urbarijalnih podavanja teže odrediti, osobito za novčana podavanjakoja vrlo variraju. Za “zlu” kmet daje “ča more”, dok vinsku desetinu vlastelin uvijek marljivo ubire i nikad je ne oprašta, što posebno vrijedi za ozaljsko vlastelinstvo kao vinorodni kraj. Odnosi između ozaljskog vlastelinstva i seljaka kmetova bili su određeni prema “Urbarium Zrinyanum antiquum, Dominium Ozalj concernens de anno 1642” te nadopuni ovog urbara iz 1686. godine. 

– Svako selo davalo je”Jurjevščinu i Martiščinu” 2 libre
– Svaka kuća straževine 1 libra 
– cijela sučija za sulišće 3 vola 
– ozaljski kvarat zobi 12 
– desetinu pšenice, raži i prosa u snopovima 
– svakog desetog krnjaka, ili po od svakog pol 1 sold 
– Trg je jedini imao privilegij u ovom kraju da je davao desetinu žita u snopovima, a ne u zrnu kao drugi kmetovi 
– prijevoz kolima do Karlovca, Ribnika, Kupčine i svagdje gdje je potrebno 
– orati i sijati na zemlji oko dvora Krča 
– Sjenokošu Siču kositi i sijeno staviti u stog 
– svakog desetog pčelca – desetinu i “gornicu navadnu” od vinograda 
– brod i lađu na Kupi držati 
– za “obli turen” u gradu izrezane daske dovoziti
– napraviti “galge” i osuđenog na galge voditi 
– “bigu” i konop na mučenju zločinca držati 
– s gospodarem u vojsku ići, brašno i ostali teret voziti 
– oko grada plesti ograde, obruče za sudove i druge poslove u gradu vršiti 
– ložiti peći i pomagati u kuhinji, kada su u gradu gospoda, guske, pure, praščiće, zečeve i drugo kao darove za gospodu donositi 
– svako selište o Božiću kopuna i drugo donositi 
– svake godina birati “rihtara”, a rihtar “birića”. Ovi su dužni ubirati sve dohotke i donositi činovniku u grad 
– “Gorščaki” su dužni vršiti dužnost teklića od Karlovca, Ribnika, Prilišća, metle u grad donositi, popravljati putove, paliti ugalj, brati kestene, i grad snabdijevati sokolovima za lov 
– svi purgari su dužni u cijeloj godini raditi prema potrebi na gradnji putova, gatova i brtviSlična ili još veća podavanja davali se kmetovi u ostalim sučijama. …Dalje su kmetovi davali 4 mjere pšenice, 6 mjeri zobi, žita i pira, jednog kopuna, desetog pčelca, krnjaka, janjca, određenu “gornjicu navadnu” i desetinu vina, neka selišta voz drva, sijena, zatim su dužni popravljati ceste, mostove, kule, presti kudelju, strići vunu, paliti ugalj itd….”
Radoslav Lopašić: „Hrvatski urbari”. Zagreb 1894.

……………..

Urbar Republike Hrvatske iz 2015. godine

Svi kmetovi u Republici Hrvatskoj dužni su plaćati PDV 25% ili dvije i pol desetine. Zatim porez na dohodak, porez na dobit, na motorna vozila, na nasljedstvo i darove, na kuće za odmor, na naftne derivate i duhanske prerađevine, igre na sreću, na pivu i kavu, plovila, porez na potrošnju, na šume, na tvrtku ili naziv, na vode i slivove, Eko poreze, porez na mirovinu, porez na energente, porez na inozemnu mirovinu, boravišne pristojbe, komunalne naknade, krizne poreze po potrebi, trošarine, prireze, razreze, zareze, ujebe i zajebe. Porez na knjige i udžbenike.

Javnim bilježncima visoke naknade, gospodinu Zampu za slušanje radija. Županu i županicama skupe automobile kupovati. Neizdrživo skupo plaćati grijanje, vodu, struju, zdravlje i obrazovanje.
Popovima milijardu godišnje davati i u kućama im davati kad je blagoslov.
Dvjestotinjak agencija i zavoda financirati. Kriminalcima odštete za duševne boli platiti. Nogometaše iz Brazila i Portugala plaćati.
Veliko bogatstvo dati i davati grofovima i vazalima. Luki, Ivanu, Emilu, Danku, Franji, Petru, Nikici, Marijanu, Tomislavu i ostalima.
Ivici, najvažnijem grofu, dati sve što poželi. Dvorac mu dati i helikopter kupiti. 

I tako, u kasnu jesen Leta Gospodnjeg 2015. radici i seljaci zavapiše: “Vratite nam feudalizam, kmetstvo i vazale iz 14. i 15. stoljeća!”

 

Facebook komentari

Slobodan Horvatić

Mene...ako se sete na Dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 − 7 =