Početna / Zanimljivosti / Idol iz Zbruča: Hermes na steroidima (slavenska mitologija)

Idol iz Zbruča: Hermes na steroidima (slavenska mitologija)

slavenimitoviukreajina

Nakon razdoblja širenja kršćanstva na kraju antike i u ranom srednjem vijeku, čini se kako je diljem starog kontinenta preostala tek šačica izvornih staroslavenskih mitoloških artefakata.

Među mahom omanjim rukotvorinama iz pojedinih privatnih zbirki nadaleko se ističe idol iz Zbruča, kako svojim dimenzijama tako i svojom posvemašnjom rijetkošću.

Idol je iskopan iz blatnog nanosa jedne rijeke u Ukrajini 1848. čini se pukim slučajem, i danas se smatra jedinim sačuvanim monolitom predkršćanske slavenske religije u Europi.

Pravokutni vapnenački monolit visine 2, 67 metra datira se ugrubo na 9. st. nove ere – uglavnom arheološkom metodom geološke stratigrafije mjesta i dubine na kojoj je otkriven.

Na kipu je prikazan Svetovid, slavenski bog rata i proricanja sa četiri glave. Stoji iznad dvije muške i dvije ženske figure, i na svakoj pojedinoj strani svog ‘kata’ Svetovid zauzima drugačiju pozu ili pridržava različite predmete.

Sve muške i ženske figure ispod njega drže se za ruke i tako na svim stranama kipa.

Na dnu kipa prikazane su bradate ljudske figure koje pridržavaju čitavu kompoziciju svojim rukama, te se isti taj motiv ponavlja na sve tri strane kipa; dok se na četvrtoj strani nalazi prazna ploha i na njoj jedino petroglif simbola za sunce.

Smatra se kako različiti atributi na gornjem dijelu kipa odgovaraju različitim svojstvima i pratećim simbolima koji su se pridavali Svetovidu; kako muški i ženski likovi u sredini predstavljaju pojedina godišnja doba, dok njihove isprepletene ruke predstavljaju izmjenu sezona i protok vremena.

Pogrbljene bradate figure na dnu smatra se prikazom Triglava – troglavog polubožanstva iz slavenske mitologije, a koji je obično bio u nemilosti drugih bogova.

S Triglavom su povezana tri nivoa na kipu kao i sama činjenica kako ga je zapala nezahvalna zadaća ‘nošenja’ čitave te predstave na svojim leđima.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen − 14 =