Početna / Priroda i društvo / Poetika Novca / Igra rok en rol…

Igra rok en rol…

Igra rok en rol...

U proročanskim predavanjima Frana Višnara u kojima je razrađivao moguće scenarije raspada SFRJ već 1987.,
niti jedna od tih projekcija nije uključivala mirni razlaz.

Odumiranju države prethodilo je odumiranje društvenog sustava i poretka. Druga polovica 80-ih donijela je urušavanje varšavskih kula od karata. U prvoj etapi hladnoga rata, pobjeđuje retrogardni sustav kapitala i tzv. slobodnog tržišta. Materijalna dobra sa zapada zazvala su zazubicu osiromašenih istočnjaka i zid se u Berlinu
srušio šaptom. Osim Causescovog režima, ostali su pali bez većeg otpora. Causescu je u Bukureštu ustrijeljen nedugo nakon uhićenja uz krajnje dubiozan pravosudni postupak. No, nema vlasti bez vlasti pa tako nove vladajuće garniture moraju ulaziti u kompromise sa tajnim službama i ostalim institucijama koje jesu država de facto.
Rumunjska u tom kontextu služi kao najeklatantniji primjer-strukture iz ozloglašenog Securitatea dan danas značajno utječu na izvršnu vlast.

1987.

Na Kosovu sada prosvjeduju Srbi predvođeni Mitevićem. Dosta im je terora albanske većine. Unatoč Stambolićevu odmaku, na Kosovo stiže izvjesni Slobodan Milošević, bankar i tadašnji čovjek broj 2 u KP Srbije. U uzavreloj atmosferi linča, vidljivo impresioniran, Slobodan poručuje:

-Niko ne sme da vas bije!

Zvijezda je rođena! Vožd je stigao!

Afera Agrokomerc u Velikoj Kladuši izazvala je tektonske poremećaje u ekonomiji SFRJ: sprega politike i gospodarstva je u koruptivni čvor svezala društvo. Karizmatični gospodarstvenik Fikret Abdić Babo
izdavao je mjenice bez pokrića i šteta se nagađa. Nemoguće je da je to činio bez zelenog svjetla iz politike. Koliko takvih Agrokomerca ima?

U tom zadnjem, trećem činu raspada inteligencija se bavi revizionizmom. Otvoreno se progovara o zločinima Partizana. Jame koje su 45 godina šutjele, u sebi kriju stravične prizore. U Hrvatskoj i Sloveniji KP je na udaru:

-Znali ste za Bleiburg, a šutjeli ste cijelo vrijeme!

U tom periodu često se dala čuti fraza “Hrvatska šutnja” koja se kao lajtmotiv ponavlja u “sudbonosnim” trenucima. Šuvar nije sposoban othrvati se Miloševiću. Trebaju nam mlađi i odlučniji! Još Hrvatska ni propala!

Ni propala, ali na mitinzima u Srbiji sve se glasnije doziva Srbe iz Knina. Antibirokratska revolucija kao sintagma đavolja je naprava. Mitinzi srpskoga jedinstva pod isti skut pozivaju stare “antifašiste”-četnike i partizane.
Već u tom trenutku Slobo dobro zna da bez JNA neće uspjeti u projektu svih Srba u jednoj državi. Generalštabu lukavo podilazi i navikava ih na svesrpsku simbiozu.

“1989. se stvarno dogodila”

Majke

Psihomodo Pop, Partibrejkersi, Let3, KUD Idijoti svoje najbolje albume stvaraju u tom periodu. Vrhunac provokacije društva stiže iz Laibacha. Totalitaristička ikonografija koja zastrašuje u avangardnom art projektu.
Šira javnost prvi puta upoznaje bandove koji dan danas vani kotiraju
bolje nego doma: Miladoyka Youneed, Mizar, Borghesia…

Na posljednjoj Areni u Puli pobjeđuje Kuduz Ademira Kenovića. Nagradu publike dobija musical 3-logija “Kako je propao Rok en Rol”. Na sceni se pojavljuje i kralj funka Dino Dvornik. Na “Hitu meseca” kao new entry “Zašto praviš slona od mene?” Iz Boke Kotorske stiže  avangardni rap guslar Antonije Pušić a.k.a. Rambo Amadeus. On je Balkan boy i smrdi na znoj!
New primitivsi u Sarajevu nastavljaju sa top listom nadrealista. Svojim vizionarskim skečevima nadahnjuju mlade:

Hrkljuš!

U međuvremenu Jugoslavija cvjeta u svojemu raspadu:
Mjere SIV-a Ante Markovića omogućile su građanima nagli boljitak. Poučeni pozitivnim iskustvima s inflacijom, građani lakomo pristaju na kredite. Cigarete i alkohol kupuju se u Free Shopovima. Država u grozničavom lovu na devize. Ulice preplavljuju nekakvi tipovi-dileri deviza. Sa sobom vuku vreće svježe vakumiranog novca s Topčidera. Promoviraju novi način života. Jednom kada republike krenu prema samostalnosti i kapitalizmu, ta će životna filozofija postati dominantna u društvu-špekulacije i bogaćenja preko noći.

Sa tim društvenim korakom u nazad, narodi će krenuti vođeni mesijama i mitologijom. U toj Ilijadi glavni su mitovi ustaše i četnici. Ustaše i četnici neuračunljiva su stanja Hrvata i Srba. Taj antagonizam u kojemu često stradavaju i treći, na razmeđi katoličkog i pravoslavnog dunjaluka trajno će opterećivati žitelje balkanskih podneblja.

“I tome nikada neće biti kraja.”

Miroslav Krleža

Facebook komentari

Vjeran Tripčić

Provjeri i ovo

Di ste vi bili 1948

Di ste vi bili 1948.?

Svjetski mir postignut 1945. nikada u potpunosti nije bio stabilan. Naprotiv, računa se da su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fourteen − eleven =