Početna / Dnevni Komentar / Igre prijestolja

Igre prijestolja

 

Igre prijestolja

Naša zaigrana predsjednica i ovaj tjedan organizirala je još jednu društvenu igru- za djevojčice 18+
Organizirala ju je na Pantovčaku s kojeg je posthumno deložirala sve ostatke prvog stanara za kojeg su sve žene bile drugarice, a živjele kao gospođe s dostojanstvom.
Pozvala je samo žene na prvu sezonu Igra prijestolja u vilu u kojoj, navodno, ni ona ne želi biti.
Predsjednica je zauzela stav- imamo zakone koje garantiraju ravnopravnost, ali u praksi to nije slučaj. Ona će lupiti šakom o stol i tome stati na kraj.
Nije vidjela ništa neobično u tome što je među pozvanima bila i omražena trojka Eu parlamentarki koja je glasala protiv ravnopravnosti žena i to u najosjetljivijem segmentu- reproduktivnog prava, prava na vlastito tijelo.
Ta Igra prijestolja s elementima Čovječe ( ženo) ne ljuti se, pokazuje smjer u kojem novoizabrana predsjednica ide. Ništa ozbiljno, ništa sustavno i sve za pozu. Na samom prijemu bilo je više žena nego na i jednom prosvjedu kojeg organizira Ženska mreža Hrvatske. Da ste redom svaku prisutnu pitali osjeća li se feministkinjom,većina bi, uz glupi cerek, otklonila tu pomisao! One su više za Molitvene skupove oko bolnica i nevinost žena koje svoj netaknuti himen unose u brak kao najveći  dokaz pristajanja na mjesto za koje im je predodredila Crkva.
Predsjednica će inzistirati na obrazovanju i samopouzdanju žena. Ni riječi o tome kako to misli postići s vjeronaukom u školi koji ženu svodi na muško rebro ( kost bez moždine), koji djevojčice tjera da preuzmu na svoja nejaka pleća Istočni grijeh i koji ih tjera vikendima u crkvu po dodatnu dozu poniznosti i krivnje.
Površnim gledanjem tog skupa, mogli bi dobiti lažni osjećaj Women  power-a  jer bilo je političarki, sportašica, aktivistkinja, poduzetnica, profesorica, bivših policajki, i jedna nevina Eu parlamentarka, političarka- seljačke provicijencije. Ta lažna slika neka vas ne zavara! Sama činjenica da Predsjednica poziva samo žene i drži im govor o potrebi ravnopravnosti žena, a ne govori to i muškarcima, kao većinskim kršiteljima istog, dovoljno govori o ozbiljnosti njene namjere. U isto vrijeme u svom timu ima špijuna Buljevića poznatog i dokazanog proganjatelja jedne novinarke.

Ili im je onako svisoka, iz pozicije uspješne žene, čija je jedina kvaliteta znanje nekoliko stranih jezika, htjela s podsmijehom dobaciti- same ste si krive, pogledajte mene! Ja znam s muškarcima, pa izbacila sam i Tita s Pantovčaka, a Jakov je preuzeo tradicionalno žensku ulogu da bih ja mogla rasti!
Za sada nisam vidjela ni jednu reakciju prisutnih žena do čijeg stava držim i čijem se radu divim. Pomalo mi se čini kao da su i same zatečene društvom u Titovoj vili. Osjećaju li se loše zbog svoje nazočnosti, ne bi trebale. Neke od njih su jedini korektiv koji će i dalje držati pravi smjer u našoj borbi i taj frivolni poziv s vrha neće ih ušutkati. One nisu Part time feministkinje već žene posvećene tom zadatku cijelim svojim postojanjem.
Jer to što je predsjednica ženskog roda, ne činu je boljom u borbi za žensku i rodnu ravnopravnost. To je glavni argument, lažni i licemjeran, a dobrodošao svima onima koji tvrde da je sve kako i treba biti.

Do trenutka objave nisam uspjela dobiti informaciju je li među pozvanima bila Prva  hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Sanja Bilas

Facebook komentari

Sanja Bilas

Napiši sad ili zauvijek šuti!

Provjeri i ovo

Što oslobađajuća presuda je… a što nije?

  Ovaj prilog napisao sam 6. travnja 2013. potaknut silnim “domoljubnim” laprdanjima i preseravanjima nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × five =