Početna / Dnevni Komentar / IN MEMORIAM ERNESTO CHE GUEVARA

IN MEMORIAM ERNESTO CHE GUEVARA

9. listopada 2017. godine navršilo je 50 godina od svirepog ubojstva Ernesta Che Guevare 9. X 1967 u selu La Higuera, u školskoj zgradi, u kojoj je bio zatvoren, nakon što je ranjen zarobljen prethodnog dana, od strane bolivijske vojske. Kratko prije smaknuća ispitivan je od strane bolivijskog pukovnika i agenta CIA-e kubanskog porijekla. Nakon ubistva izložen je u bolnici u obližnjem gradu Vallegrande, nakon čega je pokopan u neobilježenom grobu sa ostalim poginulim gerilcima.

Argentinsko-Kubanski revolucionar Ernesto Che Guevara, nije bio revolucionar tipskog klasnog ishodišta. Rođen je 14. lipnja 1928. godine, u Rosariu, Argentina. Poticao je iz dobrostojeće imućne porodice, stekao je visoko obrazovanje. Bio je liječnik po profesiji. Ali ga je vlastita savjest uputila na revolucionarni put oslobođivanja neslobodnih, potlačenih, izrabljivanih i poniženih naroda. Što se u sociologiji tumači kao pojava više kvalitete.

Odluka da prihvati komunističku ideju i krene putem revolucionara sazrela je u njemu tokom boravka u Gvatemali, dok je bio na proputovanju kroz Južnu ameriku, uočavajući posljedice koje na lokalno stanovništvo ostavlja eksploatacija multinacionalnih američkih korporacija. Odluku je sproveo u dijeli, kada se priključio Pokretu 26.srpanj, u Mexiku kojeg je vodio Fidel Kastro. 1956. godine, njih 80-ak revolucionara iskrcalo se na Kubi, sa namjerom pokretanja gerilske borbe protiv proameričkog režima Fulgencia Batiste. Grupa je dočekana i razbijena, ali se ostatak od 19 ljudi uspio dokopat Sierra Maestre i nastaviti revolucionarnu gerilsku borbu. Revolucionari su 1. Januara 1959. godine ušli pobjedonosno u Havanu i preuzeli vlast.

Ernestu Guevari je zbog vojnih sposobnosti i zasluga tokom gerile vođa pokreta Fidel Kastro dodijelio najviši vojni čin, comandante. Nadimak Che dali su mu njegovi kubanski drugovi, zbog čestog korištenja uzvika che, koji na jeziku južnoameričkih indijanaca znači hej ti. Zanimljivo je što isto značenje kod nas u Istri, primorju i Dalmaciji ima uzvik ćo.

Ernesto Guevara je na Kubi zbog političko-ekonomske obrazovanosti, uspjeha u gerilskoj borbi i revolucionarnog opredjeljenja, obnašao nit istaknutih pozicija u kubanskoj postrevolucionarnoj izgradnji, sve do ministra industrije.

Nemirna duha, antikomformista i autentični revolucionar, nije se mogao skrasiti na jednom mjestu već se vođen svojom vizijom uputio inicirat i organizirat nove revolucije. Prvi takav neuspio pokušaj bio je u DR Kongu, gdje nisu bili ispunjeni neophodni povijesni uslovi za uspijeh revolucije, a drugi u kojemu je revoluciji dao najviše što je imao, svoj život odradio je u Boliviji.

Ernesto Che Guevara je još za života ušao u legendu i obezbjedio svoje mjesto u povijesti. On je i svojevrsni brend, njegov markantni lik deriviran iz poznate portretne fotografije iz 1960. godine postao je jedan od naj prepoznatljivijih ikona XX stoljeća. Nažalost on koristi više kapitalističkom profitu, nego revolucionarnom pokretu, ali i takav doprinosi održavanju sjećanja na njega. Činjenica da većina pretežno mlađe populacije,koja je prigrlila njegove simbole, bilo u obliku oslikanih majica, marama, šalova, privjesaka, čaša i ostalog vrlo vjerovatno ni ne zna tko je bio Che i nije dostojna da se kiti njegovim likom, jer bi u suprotnom i slika svijeta danas izgledala drukčije, bliže Guevarinoj viziji.

Smatrao je da je za ukidanje kapitalizma i uspostavu novog, komunističkog društva, potrebno vlastito žrtvovanje i poticanje moralnih nad materijalnim vrijednostima. I tu je bio potpuno dosljedan bez ostatka. Svojim je radom i ponašanjem u privatnom životu mnoge potaknuo da u njemu prepoznaju primjer tog novog čovjeka. Veliki francuski filozof Jean-Paul Sartre, o čijoj moralnoj veličini možda najzornije govori činjenica, da je iz moralnih razloga 1964 godine odbio primiti Nobelovu nagradu za književnost, kad je na Kubi upoznao Guevaru izjavio je da je da „nije samo intelektualac nego i najpotpunije ljudsko biće našeg doba“.

Hvala i slava za sve što si postigao Guerrillero heroico.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

19 + fifteen =