Početna / Istaknuto / Iz spremnika TE Plomin u utorak se izlila nafta

Iz spremnika TE Plomin u utorak se izlila nafta

plominizlijevnafte

Prema informacijama objavljenim na Internet portalu regionalexpress.hr, još u utorak 19. svibnja u 09:13 tijekom istražnih radova na termoelektrani (TE) Plomin, došlo je do istjecanja nafte iz spremnika u more.

Niti HEP niti nadležne službe nisu objavile informaciju o ovom akcidentu, tako da nije poznato mnogo detalja, osim tvrdnje kako je intervencijom i posipanjem disperzanata ovo onečišćenje sanirano.

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje nisu imali dodatnih informacija, a u inspekciji zaštite okoliša rekli su nam da im pisanim putem pošaljemo Zahtjev za pristup informacijama te da pričekamo odgovor, što smo i napravili.

U Lučkoj kapetaniji Rabac nakon prvobitnog negiranja ovog akcidenta, priznali su nam da je do njega došlo, ali nam također nizu znali ili htjeli reći više detalja.

U Zelenoj akciji smatraju  kako je ovakva tajnovitost i netransparentnost vrlo znakovita te da ukazuje na izgledne nezgode koje bi se dešavale i u slučaju gradnje i rada Plomina C, a da pri tome javnost ne bi bila adekvatno informirana.

Zeleni zahtjevaju od HEP-a i nadležnih institucija da informiraju javnost o količini nafte koja se izlila, o površini mora koje je onečišćeno, kolika je šteta za okoliš, tko je odgovoran za ovaj propust te koje će sankcije snositi.

 

Piše: Krešimir Pavlović

Izvor: Zelena akcija

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

13 + 3 =