Početna / Dnevni Komentar / IZBJEGLICE SU LICE KAPITALIZMA

IZBJEGLICE SU LICE KAPITALIZMA

izbjeglice11

 

Jesmo li došli do trenutka kad više ništa i nikome nije jasno? Iako svi znamo sve.

Pitao sam se to jučer, zabuljen u manekenku u kostimu doktorice, koja mi u tv-reklami, zdravom ko drenu, objašnjava kako moram piti neke njene tablete da bi bio zdrav. Pa reklama za banku, „ostvari svoje snove“, ili tako nešto. Pa red mobilnih operatera s novim „proizvodom“, povoljno; samo stotinjak puta skuplje od realne cijene. I onda prilog o izbjeglicama.

Razmišljao sam o onoj preostaloj trunčici razuma i humanosti što se može iščitati kroz spontanu altruističku reakciju većine ljudi prilikom pretakanja izbjegličke krize i u Hrvatsku.
I kako entuzijazam, ona iskra dobrote i dobrih namjera što se refleksno u svakom ljudskom biću u ovakvim kataklizmičkim događajima mora javiti, s druge strane opet refleksno bude utrnuta od strane zla koje je i generiralo sve ove i ovakve događaje. A to zlo je ovaj prokleti neoliberalni kapitalizam, htio to netko priznati ili ne.

Kako mainstream mediji, i sami već poprilično konfuzni i bezidejni, pažljivo osluškuju glasove i smjernice „odozgo“ i tako na momente budu tragikomični kao voditelji emisije „Otvoreno“ dok čitaju izmišljene izjave nepostojećih ljudi.

Baš kao i naš premijer; gotovo sam siguran da njegova dobronamjernost i civiliziranost u ovoj krizi nije bila hinjena već zaista iskrena, ali je sve ubrzo upropastio histeričnim napadajem populizma i idejom da se Markov trg preimenuje u ime diktatora koji je baš na tom trgu zabranio okupljanje.
Zabavno je i gledati kako političke elite banana državica ne samo da ne smiju kritizirati brutalnu politiku SAD-a, već u javnom obraćanju SAD ne smiju niti spomenuti.

Sličan zamah entuzijazma dogodio nam se nakon katastrofalnih poplava prošle godine, no splasnuo je pretvorivši se u nevjericu i očaj kad smo saznali da je od naših donacija na „humanitarnom telefonu“ neko privatno poduzeće obilato zaradilo. Imali su, naime, ugovor s Crvenim križem. I sve je po zakonu.

U kapitalizmu sve košta onoliko koliko je netko spreman platiti, pa čak i provizija od donacije za poplavljene.

Zapravo živimo u vrlo zanimljivom razdoblju; ovo je očigledan kraj angloameričke dominacije svijetom. Svi veliki globalni igrači nastoje zauzeti što bolje startne pozicije u nekom novom takmičenju.
Zbog toga i jest tolika konfuzija; iako se informacije šire munjevito i precizno, svi se još uvijek prave glupi i nitko, naročito u značajnijim medijima, ne govori istinu.
Stoga su i gotovo svi slični; i njuške iz koruptivnog hranidbenog lanca od Opće skupštine UN-a do nekog seljančića, načelnika općine, i manekenke što lažu u tv-reklamama, i kojekakvi karijeristi zaodjenuti u humanitarce, i antifašisti po zanimanju , i zabrinuti patriotski akademski umovi.

Kao što je Zlatko Dizdarević u briljantnom intervjuu napomenuo; iza brda se valja TTIP, nametnuti sporazum prema kojem ćemo korporacijama nadoknađivati sve što, prema njihovu mišljenju, nisu zaradile zbog eventualnih zakonskih promjena. Kako su poslovni planovi projekcija budućnosti – a budućnost objektivno ne postoji – tako su u kategoriji želje, što najjednostavnije rečeno znači da ćemo se diljem svijeta, ukoliko do toga dođe, obvezati na ispunjavanje želja kapitalistitima.

Gledam ove reklame i čujem riječi Stephana Hassela. „Pobunite se, pobunite se…“. Ili je to rekao Matija Gubec, ne znam više.

Slobodan Horvatić

 

socijalizam1

Facebook komentari

Slobodan Horvatić

Mene...ako se sete na Dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

Provjeri i ovo

Tuđman, Ahmići, Mostar

Propuštena prilika za početak procesa pročišćenja

Nakon svih zala koje je HDZ predvođen Tuđmanom učinio Hrvatskoj uništavajući je širenjem mržnje, ratom …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × 4 =