Početna / Kolumne / Gost Kolumnist / Izdajnik, a ne zločinac…

Izdajnik, a ne zločinac…

izdajnikanezlocinac1

 

 Piše: Nenad Horvat

 

Stigla nam je konačko i napokon – nova vlada, neizrecivo hrvatska i neizbježno državna. Jako stručna i totalno, ali baš skroz totalno reformatorska. Upravo onakva kakvom su nam prijetili i od kakve smo strijepili. Obećanja nisu bila uzaludna.

Ušlo je u to vladalačko društvance množina zanimljivih likova, a i pokoja likuša; čak ni ona plavokosa gospođica nije baš dosadna – ona što je tražila da za nju molimo Boga, usput zazivajući blagoslov Duha Svetoga. Sve to kako bi radila samo na slavu Božju. Fućkaš građane, njihove interese i potrebe; bitna je slava Božja.

Slava Božja, znamo, hrvatskoj je ministrici bitnija nego termo-fasada hrvatskoj građevini. Te hrvatske građevine i onako nisu baš nešto: nisu legalizirane kako treba, nemaju čiste papire, izlaze iz zadanih gabarita i fali im energetski certifikat. Uglavnom, imaju neku manu koja ih izdaje.

Nema problema, rekoše Tomo i Božo, te Timu odmah pronađoše stručnjaka za izdaju. Uhapsiše ga ispred šatora u Savskoj, navukoše na nj košulju s kravatom i odijelom te mu rekoše: ti ćeš biti ministar za branitelje. I izdajnike.

Resor za poželjeti! Novaca na lopate, bez da te itko išta pita – takve se stvari ne pitaju. Naš ministar se preko noći iz penzionera prometnuo u birokrata i najavio: otvaram registar izdajnika! Registar branitelja već imam, napunim ovaj drugi i resor mi je čist k’o suza. Treba samo pripaziti da se ovi drugi ne dočepaju penzije. I još jedno slovo: onim prvima domoljubni dodatak, a ovim drugima izdajnički odbitak. Ili metak. Streljana je otvorena.

 

izdajnikanezlocinac

 

Proklete izdajice, pjevuši naš ministar i upinje se prisjetiti gdje je to već jednom čuo. Nakon šeste cigarete i četvrte kave, kroz glavu mu proleti izdajnička misao: pa to je iz posljednjeg stiha one proklete himne proklete Jugoslavije: proklet bio izdajica svoje domovine! Ni praznovjerni Sprdex, a niti bezbožnički News Bar ne mogu smisliti bolje, mudrije i crnije od mudre glavoje našeg Crnoje…

Premda se čini drugačije, stvari u pogledu izdaje nisu sasvim jasne. Kako je ispravnije kazati: izdajnik ili izdajica? Rječnici dopuštaju oba pojma kao ravnopravna, ali… izdajnik zvuči hrvatskije nego izdajica. Tko je veće govno, tko ima bolji stastus, kome dati veća prava – izdajniku ili izdajici? Što bolje zvuči: izdajnik, a ne zločinac ili izdajica, a ne zločinac? Prema kome okre-nuti oštricu lustracije, a da se ne pusti krv domovinskim i iseljenim, ovaj… našima.

Bilo kako bilo, osvanuo neki dan taj zloćudni registar na internetu; Hrvati k’o Hrvati – u trenu ga nanjušiše i pohrliše u njega k’o kombajn u kukuruz. Rasturiše ga k’o partizani Švabe! Serveri su izdajnički stenjali, škripali, rušili se i javljali kojekakve nerazumljive errore. Utrpati se mogao tek poneko, samo onaj najuporniji i najstrpljiviji. Mi ostali sa zavišću smo gledali njihove prepotentne statuse na fejsu i tješili se: oni su izdali našu izdajničku stvar. Oni nisu izdajice, oni su veleizdajice!

Britanski kralj George III je još prije 250 godina dao dosad najbolju definiciju izdajništva: izdajnik je svatko tko se ne slaže sa mnom. Ako ćemo se držati ove monarhove misli, onda je pitanje prestiža i časti biti izdajnikom. Vratila su nam se izdajnička vremena kada te govorenje istine čini izdajnikom. Za izdajničku titulu ponekad je dovoljna i sumnja, čak i obično pitanje. Za mjesto na crnoj listi dostajat će i šutnja kad se od tebe očekuje klicanje.

Zato: tko ne izda – pizda!


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Pokret otoka: Nekome se izuzetno žuri donijeti Zakon o koncesijama!

  Sutra ujutro (13.06.2017.) u Hrvatski sabor na ‘čitanje’ dolazi konačni Prijedlog Zakona o koncesijama. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

thirteen + two =