Početna / Kolumne / Čak štaviše / Između genijalca i luđaka fali samo dlaka

Između genijalca i luđaka fali samo dlaka

pernarinjo

 

Nenad HorvatNaslov današnje kolumne pokupio sam nedavno od jednog poznanika, vrlo simpatičnog i poprilično spaljenog lika koji nadasve voli ironiju i autoironiju, a ni sarkazam mu nije stran. Govoreći mi o nekim svojim davim postupcima, ispalio je rečenicu koja danas postaje naslov kolumne. A kad imaš dobar naslov (a ovaj naslov je ne samo dobar, nego i više nego odličan), kolumna se piše sama od sebe. Pa evo vam je – ona će govoriti o enfant terribleu i budali…

Enfant terrible je francuski izraz koji – doslovno preveden – znači “nemoguće dijete”. Odnosi se na dijete koje je tvrdoglavo, jogunasto, neukrotivo, hiperaktivno i brbljavo. Ono, na užas svojih roditelja, priča stvari koje se ne pričaju, ne birajući ni mjesto ni vrijeme. Ono je vrlo iskreno i vrlo izravno, neosjetljivo na konvencije, običaje i bonton, te na taj način redovito sramoti svoje roditelje i ekspresno ih dovodi u neugodne situacije.

Enfant terrible kao pojava nije vezana samo za djetinjstvo, nego je u pomalo prenesenom značenju prodro u svijet odraslih i proširio se kao oznaka odraslih. Svijet umjetnosti, mode, sporta i politike prepuni su likova i likuša s oznakama enfant terrible. To su oni koji se – poput zločeste djece – ne opterećuju odviše disciplinom i pravilima, koji su brzi na jeziku, ne brinu se odviše ako će koga povrijediti ili sablazniti. Oni ne šljive kinderštube, ne fermaju političku korektnost, a na koncu – baš ih briga za filistarske osjećajčiće i malograđansku limitiranost.

Enfant terrible je drzak, ali se ne pretvara i ne glumata. On voli prkositi. On je cijepljen od prenemaganja i izigravanja: on čak i ne hini da ga obvezuju konvencionalnost, disciplina i pristojnost. Enfant terrible je provokator koji uvijek nastoji probijati granice. Raskrinkavanje je osnovna djelatnost kojom se bavi. On može biti opasan, ali nikada nije destruktivan…

* * *

Budala je nešto drugo. Budala bi htjela biti enfant terrible, ali to ne može biti zato jer je budala. Budala bi provocirala, ali ne trpi da ju provociraju. Budala bi probijala granice, ali tako da njezine granice nitko ne dira. Budala ne razumije finu razliku između drskosti i bezobraznosti. Budala je prostak koji si svašta dopusti, ali ne trpi kad naleti na to isto ili slično. Tada se uvrijedi i izigrava frajlicu. Budala obožava drugoga praviti budalom i pri tome najčešće sam ispadne budala.

Budale su blesave, blentave i glupave. Ono što je najblesavije, najblentavije i najglupavije, budale nisu svjesne da su blesave, blentave i glupave. Nenad Stazić bi rekao: kad bi budala znala da je budala, ne bi bila budala.

Budale su umišljene i pretenciozne i kao takve izazivaju podsmijeh i porugu. Njihova razmetljivost znade biti komična ili tragična, ali nikada simpatična. Ta tko još voli uobražene i umišljene bedake? Pored toga, budala se vole hvastati, hvalisati i prenemagati ili – po naški – preseravati se.

Budale su opasne, između ostaloga i zbog toga što misle da im je sve jasno i što znaju da sve znaju. Njihova omnipotencija ne poznaje granica i zato se petljaju u sve i svašta. Budala nije prkosna, ona je tvrdoglava. I praznoglava.

* * *

Enfant terrible je uvijek neugodan, ali rijetko antipatičan, no redovito vrlo koristan. Budala je, nasuprot njemu, uvijek neugodna i uvijek štetna. Prvi je onaj tko rastjeruje maglu, drugi sve zamagljuje i lovi u mutnom. Među njima je granica koja je ponekad tanka poput dlake, ali je vrlo jasna i opipljiva.

* * *

Enfant terrible je rijetka zvjerka, ali zato budala ima na tone. Ako vam se možda pričinilo da su povod za današnji člančić Donald Trump i Ivan Pernar, neka vam odmah bude jasno: pričimba vam je potpuno ispravna. A vi kojima je na pamet pao Zdravko Mamić, znajte da je i vaša pričimba sasvim valjana. Milan Bandić? Zločinidba bi bila kad bismo ovu pričimbu oklevetali kao izopaku činidbu…

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

thirteen − 2 =