Početna / Istaknuto / Jan Hus ( 1371. – 6.7.1415. )

Jan Hus ( 1371. – 6.7.1415. )

Piše Mira Ivančić

jan-hus-2

6. srpnja 1415. godine češki reformator Jan Hus u sklopu papinske inkvizicije spaljen je na lomači u njemačkom gradu Konstanzu.

 

Rođen je u mjestu Husinec oko 1371. godine u Češkoj. Iako je potjecao iz skromne obitelji uspio je radom i upornošću završiti Karlov fakultet u Pragu te magistrirati 1396. godine. Za svećenika Rimokatoličke Crkve ordiniran je do1400. godine, te 1401. godine postaje dekan fakulteta, a 1402. godine rektor sveučilišta.

Službu propovjednika imao je u Betlehemskoj kapeli u Pragu. Hus je 1406. godine dovršio spis O češkom pravopisu, u kojem je dao osnovicu ne samo za češki pravopis, već i za način kako treba prilaziti reformi pravopisa uopće, zbog čega Husa smatraju tvorcem češkog književnog jezika. U svojim javnim istupima osuđivao je razuzdani život klera, zahtijevao je skromniju Crkvu, prevođenje Biblije na narodni jezik, te odbacio mnoge nauke Katoličke crkve. Kako se češka crkva nalazila u rukama njemačkih svećenika, Husovo je učenje zadobilo velik broj pristaša u narodu.

janhuscopy1 (4)

1409. godine protupapa Aleksandar V. proglasio ga je heretikom, te ekskomunicirao iz crkve kada je Jan Hus 1412. godine ustao protiv bule protupape Ivana XXIII. kojom se podjeljuju oprosti. Papa je prokleo Prag 1412. godine i zabranio održavanje vjerskih službi dok je Jan Hus u gradu. Protupapa je osoba koja tvrdi da je papa kao suparnik već postojećem papi i koji u tome ima relevantnog uspjeha, od 14. stoljeća često uz podršku određenog broja kardinala. Od početka Crkve bilo ih je mnogo (obično se navodi popis od njih 37), a na prelasku iz 14. u 15. stoljeće došlo je do velikog raskola u Crkvi koji je završio 1418. godine izborom pape Martina V.

Kako bi smirio sukobe Jan Hus odlazi iz Praga, ali je boravio u okolnim mjestima te propovijedao na narodnom, a pisao na češkom i latinskom jeziku. Hus je imao podršku u narodu i plemstvu, no politički moćnici su bili jači. Iste godine Hus je održao poznati govor “Quaestio magistri Johannis Hus de indulgentiis”  koji je doslovce bila kopija zadnjeg poglavlja Wycliffove knjige De ecclesia (o crkvi), u njemu je među ostalim istaknuo da čovjek oprost od grijeha dobiva stvarnim pokajanjem, a ne kroz novac. Doktori teologije sa Praškog sveučilišta odgovorili su na to braneći svoje tvrdnje o tome da se oprost grijeha dobiva novcem. Narod je naravno odbacio takvo učenje, a Hus i njegovi pristaše spalili papinu bulu.

Praški kler potom se posredovanjem Michael de Causisa požalio papi, koji je potom svome kardinalu naredio da se obračuna sa Husom ne iskazujući milost. Hus je na to uzvratio da je Isus Krist, a ne papa vrhovni sudac. Propovijedao je nepatvoreno evanđelje i odbacio crkvena vjerovanja koja nisu imala veze sa Svetim pismom. Tijekom suđenja na općem koncilu u Konstanzu čvrsto je branio istinu te uputio protest protiv pokvarenosti svećenika.
jan-hus-upaleni_jpg_800x800_q85
Hus je zadnji put izveden pred sabor, odbivši poziv da odbaci svoja učenja, izrečena mu je smrtna presuda. Među ostalim osuđen je zbog odbacivanja nauka o Čistilištu, oprostu grijeha, papi kao poglavaru crkve, raskoši i oholosti svećenika, te odbacivanja crkvene predaje u korist evanđelja. Nakon što je privezan za stup lomače još je jednom pozvan da odbaci svoje ‘zablude’ što je odbio nakon čega je spaljen. Njegova smrt pokrenula je lavinu prosvjeda, a neposredno nakon smrti i Husitske ratove. Papa i Žigmund Luksemburški organizirali su nekoliko neuspjelih križarskih pohoda protiv husita, no sukobi nisu prestali dok nije postignuta nagodba.

Zanimljivo je da je isti papa koji ga je osudio na smrt, protupapa Ivan XXIII., bačen u isti zatvor u kojem je utamničio Jana Husa i bio zatvoren zbog ubojstva, simonije (kupovanje papinske titule), preljuba i ostalih grijeha, te tamo ostao do 1418. godine, a umro godinu dana poslije.

Na dan Husove smrti u Češkoj se slavi ‘Dan Jana Husa’ (Den upálení mistra Jana Husa), kao spomen na hrabrog borca za reformaciju i protiv nauka Katoličke crkve.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Restrukturiranje Agrokora na putu ili stranputici?

  Ne ulazeći uopće u genezu Agrokora i slučaja Agrokor, niti u to tko je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four − 1 =