Početna / Kolumne / Čak štaviše / Kad bi Bog postojao, bio bi sekularist

Kad bi Bog postojao, bio bi sekularist

vatikan

 

Nenad HorvatVrijeme je za jedan – naravno, potpuno nepotreban, uzaludan, bespomoćan i besmislen – maglovito skicirani osvrt na tzv. Vatikanske ugovore. Povod: uskoro će se – u subotu, 22. listopada – održati četvrti po redu protestni skup pod nazivom RASKID. Skupit će nas se stotinjak koji će prosvjedovati protiv Vatikanskih ugovora i tražiti njihovo raskidanje. Mnogi će ovaj prosvjed doživjeti kao provokaciju – i neće biti sasvim u krivu.
Zašto je bitno da te nesretne Vatikanske ugovore raskinemo? Zašto je bitno da eutanaziramo tu svetu kravu, svetiju od hrvatskog Ustava?

Kao prvo, zato što su Vatikanski ugovori – preciznije, četiri ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom – vazalski. Oni su, poslušnički, sluganski i podanički. Potpisani su totalno netransparentno; zna se čije su oni maslo, ali to nije toliko bitno (premda možda i jeste). Oni su asimetrični: oni jednu stranu obavezuju da daje, a drugu da prima – i točka. Jedni su gazde, drugi platiše. Oni su ponižavajući i degradirajući, bazirani na servilnosti i poslušnosti. Oni su – što je posebice bolno – “stariji” od Sabora RH i “stariji” od svakog zakona – uključujući i Ustav. Oni, dakle, podrazumijevaju odricanje od dijela državnog suvereniteta (iz čista mira, i ne tako malog), onog istog suvereniteta zbog kojeg se išlo u rat.

Kao, drugo, oni su neraskidivi i – kao što bi rekla njegova uzoritost kardinal Josip Bozanić – imaju trajnu vrijednost. Zanavijek, za vječna vremena, dovijeka i do konca svijeta. Do drugog dolaska Isusa Krista. Konzumacija ovih ugovora nema vremensko ograničenje, nema roka trajanja. Trajat će dok jedna od ugovornih strana blago u Gospodinu ne izdahne. Vatikanski ugovori nisu – ako sudimo zdravorazumski – ugovori s Vatikanom, nego samim Ocem Bogom Svemogućim… ili?

Kao treće, oni su selektivni, odnosno diskriminirajući. Ne postoje, naime, Carigradski ugovori, Meko-Medinski ugovori, a ni Jeruzalemski ugovori. Postoje samo Vatikanski. Pozvat ćete se na najsvježiji popis stanovništva – onaj posljednji iz 2011. godine? Tamo gdje piše da u Hrvatskoj ima 86 posto katolika? Ima li itko tko ovaj postotak uzima zdravo-za-gotovo? Koliko bi od tog broja otpalo kad bi se, ne daj Bože, uveo nekakav simbolični crkveni porez? Ne bi otpao svaki deseti; svaki deseti bi ostao. Svi ostali su ponosni katolici, ali na trošak države!

Vatikanski ugovori zanimljivi su na mnogo načina. Oni su – s aspekta Republike Hrvatske – mazohistički. Oni su bezmalo suicidalni. Kako bi to izgledalo kad bi tele potpisalo Mesarske ugovore s mesarom? Kako bi vam zvučalo kad biste čuli da je hidrant potpisao Pseće ugovore s psom? Što biste pomislili kad bi muha potpisala Vjetrobranske ugovore sa šoferšajbom? Kamo bi miša odvelo da potpiše Mišolovske ugovore s mišolovkom? Ili Mačje ugovore s mačkom? Ivici i Marici nikad na pamet ne bi palo da potpisuju Vještičje ugovore sa zlom vješticom!

Vatikanski ugovori – štogod netko rekao i kakogod se netko bunio – rimokatoličkoj vjeri daju status državne religije. Zauzvrat, crkva se miješa u sve živo i neživo – od politike do ginekologije. Nešto slično imamo u Iranu, koji sebe službeno naziva Islamska Republika Iran. Još bismo i riskirali te silne stotine milijuna, lakše bismo ih prežalili kad bismo mogli reći: na, tu su ti pare i gubi se, nestani! Ali ne! Oni pohlepno uzmu pare, traže još… ali hoće i utjecaj u svjetovnom životu. Vatikanski ugovori nisu samo vreća bez dna u financijskom smislu; oni su šaka u oko u sekularističkom smislu.
* * *
Što bismo rekli za pojedinca, za privatnu osobu koja bi se – ničim izazvana – ugovorno obvezala prema nekome onako kako se Republika Hrvatska obavezala prema Svetoj Stolici? Rekli bismo da baš i nije ubrojiva i da baš i nije poslovno sposobna. Osobi lišenoj poslovne sposobnosti treba skrbnik koji će se brinuti o njezinim pravima i interesima. A neubrojivi počinitelj? Njega se ne kažnjava, njega se šalje na liječenje…
* * *
Domoljubna raja, konačno, i ne zaslužuje drugo nego da joj se lupi harač, budući da se Crkva predstavlja kao – pazi sada – čuvar nacionalnog identiteta Hrvata!!? Može li gluplje? Može li kretenskije? Katolička crkva – tako piše u katekizmu za niže razrede osnovne škole – ne priznaje nikakvu domovinu na zemlji, nego samo kraljevstvo nebesko. To je za katolika jedina prava domovina i samo njoj duguje lojalnost. Sve drugo su trice i kučine, ali – ako se te trice i kučine mogu naplatiti, zašto ne? Zato – i samo zato – postoje gramzljivi Vatikanski ugovori. I zato ih treba raskinuti.
* * *
Stoga, umjesto zaključka: kad bi Bog postojao, bio bi sekularist. A vjerojatno i ateist…

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

UABNOR BIHAĆ: Protiv izgradnje pravoslavne crkve na lokalitetu zaštićenog Spomen parka žrtavama fašističkog terora Garavice

Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice, kulturni pejzaž  Kao predsjednik UABNOR-a Bihać, a na osnovu …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × 1 =