Početna / Dnevni Komentar / Kako preMOSTiti postizbornu situaciju u Hrvatskoj?

Kako preMOSTiti postizbornu situaciju u Hrvatskoj?

most1

 

Mijo
Od svih priča i pričica istinita je samo ona da bez koaliranja s grupacijom MOST ili bez njezine potpore ni HDZ, ni SDP ne mogu oformiti stabilnu vladu.

A MOSTU su puna usta priče o reformama s naglaskom na reformi i povećanju učinkovitosti javne uprave što će oni riješiti „otpuštanjem političkih uhljeba“.

Nema govora o decentralizaciji uspostavi funkcionalnog teritorijalnog ustroja umjesto ovog varmeđijanskog, oni bi otpuštali uhljebe, a to valjda znači sve one koje je na pojedine funkcije, potrebne ili nepotrebne,  imenovala politika.

E da, ali do funkcionalnog teritorijalnog ustroja u kojemu jedinice lokalne uprave i samouprave moraju imati stanovitu fiskalnu autonomiju, da bi ih se moglo učiniti odgovornima za vlastiti razvoj, ali i za razvoj zemlje u cjelini, može se doći tek kroz studiozne analize i planiranja, pa i simulacije pojedinih rješenja. To uključuje i promjenu ustava, zakona i drugih pravnih akata što zahtijeva poduži vremenski rok od postizanja konsenzusa da se u takve promjene ide, pa do njihove realizacije.

Imaju li MOSTari ne samo jasnu nego ikakvu viziju tog procesa, ja osobno mislim da nemaju, a pogotovo nemaju nikakve planove za njegovu realizaciju.

Makneš koju stotinu zamjenika općinskih načelnika i gradonačelnika i riješio si problem teritorijalnog ustroja zemlje?

Dalje, od svih „političkih uhljeba“ daleko više koštaju lažni invalidi, lažni umirovljenici, tzv. rubalisti s time da dr. Drago Rubala nije bio ni sam ni usamljen, lažni branitelji, lažni socijalni slučajevi … radi se o stotinama tisuća lažnjaka, a ja nisam čuo da bi MOSTari tražili cjelovite revizije i na taj način državi uštedjeli ogromne novce koje primaju oni koji za ta primanja nikakve osnove nemaju.

Sve što smo dosad čuli od MOSTara, uključujući i zalaganje za ukidanje Ureda bivšeg predsjednika, spada u sferu jeftinog populizma, tu ni „r“ od nekakvih ozbiljnih reformi nema.

Oni bi diktirali, oni bi kontrolirali, riječju, oni bi ucjenjivali onu političku opciju kojoj bi pružili podršku ili s njom koalirali.

Dobro, samo na temelju čega, kad nikakvih planova nemaju? Na temelju trenutnih dosjetki? Voluntaristički dakle! Ili bandićevskim „delanjem“?

Nesporno je da će sa MOSTarima razgovarati i pregovarati i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, a da će oni, pa i političkim ucjenama, pokušati za sebe izbiti što povoljniji status i pristati uz onu opciju koja će im obećati više ili pristati na više njihovih „reformi“.

E sad, da sam ja kojim slučajem na mjestu nekog od kandidata za budućeg premijera, ja bih s MOSTarima pregovarao tko da bih tražio mi prvo pobroje sve reforme za koje se zalažu, predoče detaljne planove za njihovu provedbu i procijene potrebno vrijeme i što očekuju kao rezultat od njihove provedbe.

Općenito mlataranje o potrebama reformi, od javne uprave do teritorijalnog ustroja zemlje, su ipak samo mlataranja bez glave i repa koje ali javnost rado sluša, jer eto ima netko tko se zalaže za učinkovitu javnu upravu koja porezne obveznike puno manje košta. A što i kako, to je već druga priča.

Takav pristup bi MOSTarima pokazao ozbiljnost ali i to da i druga strana konja za utrku ima i da se neće dati samo tako ucjenjivati.

Pa i pod cijenu novih izbora.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Restrukturiranje Agrokora na putu ili stranputici?

  Ne ulazeći uopće u genezu Agrokora i slučaja Agrokor, niti u to tko je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 × 2 =