Početna / Istaknuto / Kamčatka – poluotok vulkana i medvjeda

Kamčatka – poluotok vulkana i medvjeda

kamčatkanaslov

 

Kamčatka, poluotok u sjeveroistočnoj Aziji, između Beringova i Ohotskoga mora, dug 1200 km i širok do 450 km. Obuhvaća 370 000 km². U istoimenom kraju (464 275 km²) Rusije, osnovan 2007. spajanjem Kamčatske oblasti i Korjakskog autonomnog okruga. Stanovnici su pretežno Rusi (85,9%), zatim Ukrajinci, Korjaki, Kamčadali i dr. – ukupno 322 079 st. (2010).

Glavni grad je Petropavlovsk‑Kamčatski.

kamčatka7

 

U unutrašnjosti se pružaju dva planinska niza: Srednji (do 3621 m) i Istočni hrbat (do 2485 m) s mnogim vulkanima (ukupno 160 od kojih je 28 aktivnih); vulkani Kamčatke uvršteni su 1996. na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine.

 

kamčatka8

 

 

kamčatka1

 

Seizmički je područje vrlo nestabilno. U povijesti je zabilježeno nekoliko vrlo jakih potresa, a i tsunamiji su zbog toga česta pojava.

Na Kamčatki su brojni izvori vruće vode i gejziri. Ključevska Sopka (4750 m) najviši je vrh poluotoka. Istočna je obala jako razvedena (zaljevi), a zapadna slabo. Zbog hladne klime (utjecaj sibirskih vjetrova i hladne morske struje; srednja temperatura veljače –13 °C, kolovoza 12 °C) prevladava tundra. Pod ledenjacima je 866 km². Riječna je mreža dobro razvijena (Kamčatka, Iča, Avača, Tigil i dr.).

 

kamčatka2

 

Jezera su glacijalna ili u vulkanskim kraterima i kalderama. Značajna su ležišta ugljena, nafte, prirodnog plina, srebra i zlata te nikla, žive i dr. Lov na krznaše (zimi), ribolov (ljeti), uzgoj sobova, preradba drva. Ima više od 200 ribarskih stanica i nekoliko tvornica konzervi. Kamčatku je prvi opisao Vladimir Atlasov, koji ju je prešao (1697–99) od sjevera do najjužnijeg rta Lopatke i osnovao nekoliko naselja.

 

kamčatka3

 

Kamčatka je iznimno bogata florom i faunom. Najpoznatija po vrlo velikoj polulaciji smeđih medvjeda. Procjenjuje se u Rezervatu prirode Kronotski ima 3 do 4 jedinke na 100 kvadratnih kilometara. Značajne životinjske vrste su vukovi, arktičke i druge lisice, risevi, gorske kune, samuri, lasice, hermelin i europska vidra, muflon, sob, svisci, vjeverice, itd. Osim sokola i surog orla, na otoku se gnijezdi bjelolepleći bjelorepan – jedan od najvećih orlova.

 

kamčatka5

 

Gotovo četvrtina pacifičkih lososa se mrijesti na Kamčatki, ponajviše u Kurilskom jezeru. Uz obale se u moru mogu vidjeti pliskavice, ulješure, orke, kao i manje poznati i zaštićeni pacifički i grenlandski glatki kitovi, kljunasti, patuljasti i plavi kitovi.

kamčatka6

kamčatka4

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Restrukturiranje Agrokora na putu ili stranputici?

  Ne ulazeći uopće u genezu Agrokora i slučaja Agrokor, niti u to tko je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × 4 =