Početna / Alternativa / Kanabis – licemjerje bez presedana

Kanabis – licemjerje bez presedana

kanabislicemjeri1

Da odmah razjasnim: ja osobno bih legalizirao kanabis u medicinske i rekreativne svrhe bez ograničenja, za sve osobe starije od 18 godina!

U nas je šteta od alkoholizma neizmjerna ali nikome ne pada na pamet da zabrani tu drogu. Dapače, uvaljujemo je turistima ko “hranu”. I dok ovi bljuju i rigaju na sve strane, pumpaju im želuce i razbijaju naokolo, mi se susretljivo smiješimo jer naša domovina to smatra “bogatom tradicijom”, hranom dapače.

U Indiji je “bhong”, kanabis, kao i hašiš posve legalan tisućljećima, njime se liječi 100 bolesti. Ne postoji u toj zemlji od više od miljardu stanovnika nijedna studija koja bi pokazivala opasnost od te prakse.

Istina je, i sam sam o tome pisao, postoji vrlo ozbiljna monografija znanstvenih radova koju je nedavno izdao Cambridge University a koja pokazuje realne opasnosti da kanabis kod nekih ljudi izazove psihozu ili napadaje paranoje.

Kao kod alkoholičara bijele miševe, recimo.

S druge strane, postoji niz anegdotalnih dokaza da može pomoći kod mučnina, bolova, nekih psihičkih tegoba, možda multiple skleroze, postradijacijskog sindroma, astme…

Kako je u nas u prvoj liniji borbe za legalizaciju rekreativno-alterantivna scena s kroničnim nedostatkom ikakva obrazovanja, uz pokoju karizmatičnu osobu poput Simpsona, to izaziva podozrivost.

Zato je formirana komisija sastavljena od respektabilnih stručnjaka poput dr Ognjena Brborovića, sa zadatkom da prouči koliki su dometi kanabisa ZNANSTVENO gledano.

I tu počinje kontroverza. Stvara se prijedlog zakona o medicinskoj uporabi kanabisa. Dakako, to najnapetije iščekuju bolesnici od karcinoma kojima se kroz ilegalne kanale i neodgovorne žute medije lansiraju najfanatastičnije priče o čudima marihuane.

Kanabis će biti odobren za uporabu kod na početku teksta navedenih indikacija, ali ne ni za PTSP ni Parkinsonovu bolest! Očito tu više šteti nego koristi, bar prema ekspertima.

Evo nas kod Big C-a, raka…na press konferenciji je dr Ognjen Brborović kristalno jasan: postoje testovi u posudicama, na miševima i štakorima ali nije objavljena NIJEDNA STRUČNA STUDIJA NA LJUDIMA KOJA DOKAZUJE DA KANABIS POMAŽE KOD RAKA.

Tek se tu misterij produbljuje!

Ako iz bogate povijesti znamo sve karakteristike te BILJKE, poznata nam je razina njene toksičnosti, doziranje, nuspojave, imamo prvobitne testove u staničnim kuturama, na miševima i štakorima, a od raka umiru milijarderi koji financiraju tisuće onkoloških klinika, KAKO TO DA UZ NEVIĐENI PRITISAK OD PREKO DVIJE GODINE N I T K O NIJE PROVEO MAKAR PRELIMINARNA ISTRAŽIVANJA NA LJUDIMA DRAGOVOLJCIMA?

I l i m o ž d a j e s t!

U tom slučaju postoje samo dva moguća scenarija. Jedan je da kanabis jednostavno nema značajnije djelovanje na bolesti raka a ustanove se u ovoj užarenoj atmosferi libe objaviti tu neugodnu istinu. Drugi je da netko odgađa široku primjenu dok pod kontrolu ne stavi cjelokupnu proizvodnju koja bi mogla donositi milIjarde dolara.

I: primjedba da bi kao lijek kanabis morao po zakonu proći godine testiranja prije uporabe ne drži vodu. Kao i gingko biloba, vrlo se lako može registrirati kao BILJNI LIJEK.

1. “Bhong shop” u Varanasiju – državna trgovina kanabisom kojeg sam se dobro napušio u nekoliko navrata, da mi Bog prosti grešnu dušu.

2. Harry Anslinger – legendarni američki birokrat i opsesivac koji je lansirao krilaticu “Marihuana ubija mlade” i tražio za posjedovanje kanabisa drakonske kazne

3. Ne trebamo li prestati biti licemjerni i pokušati uz sve rizike pokušati pomoći čovjeku koji je već izgubljen?

Naravno, ne u izvedbi uličnih napušenih profitera nego kvalificiranih liječnika.

Drago Plečko

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Rješenje NIJE u odricanju!

    Svaki put kada se nečega odričete, sami sebe varate. Što mislite o tome? …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × one =