Početna / Kolumne / Čak štaviše / Karamarko – pošten, a uhvaćen…

Karamarko – pošten, a uhvaćen…

karamarko1

 

Nenad HorvatNe tako davno, prije malo više od godine dana (precizno: 24. veljače 2015. godine), slaveći 25. obljetnicu I. općeg sabora HDZ-a, Tomislav Karamarko je s govornice prosiktao: „Tko misli HDZ rabiti za svoje osobne probitke, bolje mu je da sam odmah izađe iz stranke. Taj luksuz više nikome ne smijemo i nećemo dopustiti!“ Između ove dvije rečenice frenetični je pljesak rasparao Lisinski, a Karamarko je razmetljivo – s dvije ruke – prinio čašu ustima i mrtav-hladan otpio gutljaj vode koju je promućkao po ustima. Moćno!

Ta legendarna izjava o luksuzu eksploatacije najdomoljubnije stranke u Svemiru za svoj džep služila je Karamarku ponajprije za distanciranje od svog pretposljednjeg prethodnika, dr. Ive Sanadera; u to slavljeničko vrijeme imenovani je gospodin bio vlasnik nekoliko što optužnica, a što nepravomoćnih ili pravomoćnih presuda. Jedna od tih presuda – ona pravomoćna – ticala se INE i MOL-a; prisjećamo se da je Sanader fasovao sedam i pol godina zatvora zato što je za 5 ili čak 10 milijuna nečega (dolara ili eura, svejedno) prepustio upravljačka prava MOL-u. Kazna je po žalbi naknadno malo ublažena, ali krivnja nije. Prošlog ljeta uslijedio je mali, ali simpatični šok: Ustavni sud ukinuo je presudu, i to s obrazloženjem koje je – kažu pravni stručnjaci – bez presedana. Ovo „bez presedana“ otprilike znači: nit’ je ikad bilo, nit’ će ikada biti, a nit’ biti može…

Ne znamo da li je ovo ustavno-sudsko obrazloženje Tomislav Karamarko razumio, ali znamo kako ga je shvatio: nema te psine koja neće proći na Ustavnom sudu. Pa je – ne budi lijen – krenuo dalje, odnosno nastavio gdje je dr. Ivo stao. Upetljao je svog (i Sanaderovog) dobrog prijatelja i svoju (tada još uvijek buduću) suprugu i zavrtio posao.

Prijatelj i buduća su obrađivali i odrađivali Inu i MOL, a Karamarko se probio u vladu. Sve je došlo na svoje mjesto: figure su postavljene, pozicija je učvršćena i sve je bilo spremno za egzekuciju. Odustati od arbitraže, u pregovorima nakon toga tvrdo odustati od svega i … inkasirati.
Sve se to odigravalo u domoljubnoj pozadini, iza ustaške vatre i partizanskog dima, ispod jasenovačkog i blajburškog skandala, na marginama ideološkog razračunavanja, pod blagotvornom reformističko – investicijskom maskom. Dok smo se mi zabavljali ispucavanjem ćoraka, dva igrača i jedna igračica postavljali su mine…

Nekako u isto doba, u vrijeme dok se MOST nekako pokušavao oduprijeti zaplotnjačkoj i zločinačkoj kapitulaciji pred mađarskim interesima, jedan je tjednik sasuo u javnost hrpu dokumenata koji bude crne sumnje i otvaraju mnoga pitanja, dovodeći u izravnu vezu Tomislava Karamarka i njegovu suprugu s Mađarima i njihovim interesima.

TRAS! Vele znalci da ovakav skandal ni u jednoj iole pristojnoj državi ni jedan iole pristojan gad ne može preživjeti. Ne radi se o tome da li tu ima ili nema kaznenog djela, nego o tome ima li tu ili nema morala. Koliko je moralno biti dužnosnik hrvatske vlade i ispod stola petljati sa suparničkom stranom s kojom si u sporu ne-znamo-ni-sami koliko novaca teškom?

Moral? Već smo vidjeli koliko Tomislav Karamarko drži do morala: “Pustimo kategoriju moralno-nemoralno, to je jako relativno”. Ova ajnštajnovska izjava služila je obrani nekog pokvarenog ministra, ali njen je značaj – kao što danas vidimo – bio autobiografski.

Zanimljivo je uočiti da se gospođa i gospodin Karamarko neće braniti tako što će reći da to što im se stavlja na teret nije istina. Ne! Oni će reći da se radi o političkoj hajci (sic!), o napuhavanju i o pretjerivanju. Petlja se s datumima, s bračnim statusima, sa svotama i sličnim tricama i kučinama, dok se bit problema gromoglasno ignorira.

Hajka? Da hajka! A što je to hajka? To je ono kad ja tebe uhvatim s prstima u pekmezu, a ti me onda uvrijeđeno napadneš da te progonim i zlostavljam… ili tako nekako. Dobro se sjećamo da se i Sanader žalio da ga progone i zlostavljaju, odnosno da je žrtva političke hajke.

Nije na odmet uočiti da je u samo nekoliko dana Karamarkova kolosalna nadmenost srušila kao kula od karata i kako se dramatično utišalo njegovo zlobno cerekanje. Od zmaja koji riga domoljubnu vatru pretvorio se u guštera koji panično traži pukotinu u zidu. Možda mu je netko prišapnuo da se ovakve rane – čak i u ovakvoj Hrvatskoj – teško mogu zalizati. Vrlo teško…

Vratimo se u Lisinski s konca veljače 2015. godine i u tadašnje slavljeničko ozračje. Zanos se mogao rezati nožem. Domoljubne pare šištale su na sve strane i detaljno opijale domoljubne glave. Izdajnički um je tada refleksno pomislio: kad god vam netko jako počne trubiti o domoljublju, pripazite na novčanik. Odžeparit će vas.

Facebook komentari

Nenad Horvat

Nenad Horvat
Zlostavljači, ugnjetavači i manipulatori - nećete dugo!

Provjeri i ovo

Trump Putin

EKSKLUZIVNO: Razgovor Trump-Putin prije napada na Siriju

Od našeg specijalnog izvjestitelja iz središta FBI-aja dobili smo transkript razgovora Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × 1 =