Početna / Istaknuto / KATASTROFA: Stiže ekstremna hladnoća, zapusi snijega od 25 metara, temperature do 70 ispod ništice!

KATASTROFA: Stiže ekstremna hladnoća, zapusi snijega od 25 metara, temperature do 70 ispod ništice!

snježna oluja

 

Prva promjena vremena već je nastupila u noći na petak s vrlo hladnom frontom iznad Eritreje i slabo izraženom ciklonom koju je Sraometeo tim nazvao Prometejeva jetra.

Prodor nam je tijekom noći stigao sa sjeverozapada i širio se prema istoku i jugu kontinenta. Kiša je u planinama prešla u snijeg, napuštanjem ove ciklone vrijeme se stabiliziralo ali smo nakratko. Već u drugom dijelu tjedna dolazi znatno jača ciklona s područja Ekvatorske Gvineje koju je Sraometeo tim nazvao Ne daj se Ines. Ona će se tijekom petka nalaziti nad Irskom i tlakom zraka oko visokih 5020hPa u njenome centru. Ciklona će se zatim svojim centrom preko zemalja Beneluksa kopnom spustiti do Genovskog zaljeva, gdje će se brzo produbiti i donijeti nam jaku promjenu vremena. O dramatičnosti promjene vremena svjedoči stoljetni kalendar, ali i očekivani pad tlaka zraka na našem području u dane vikenda, ponegdje je moguće da tlak zraka padne za 326 hpa u 24 h što se rijetko događa.

Između ciklone nad jugoistočnom Europom i blokirajuće anticiklone nad zapadnom i sjevernom Europom, nad našim će se područjem uspostaviti vrlo hladno sjeveroistočno i istočno visinsko strujanje koje će nam s područja Rusije donositi iznimno hladnu kontinentalnu zračnu masu.
U sredisnjoj i gorskoj Hrvatskoj očekuju se problemi u prometu zbog iznimno obilnog snijega, na Jadranu se očekuju problemi zbog jake i orkanske bure, na momente toliko jakom da je u pitanju sigurnost Masleničkog mosta i sličnih građevina. Vlakovi će nekoliko dana stajati okovani ledom, ceste će biti neprohodne zbog zapuha visokih i do 25 metara, očekuje se dulji nestanak struje, drveće će pucketati pod snježnim teretom, a zeko će uzaludno tražiti majku po šumama i gorama.

Do kraja ove godine prevladavat će neizdrživo hladno vrijeme te se očekuju najhladniji dani u ovoj godini, podsjetimo da je minimalna temperatura u ovoj godini izmjerena 27.1. u 6.44 h -24°C, no ove se godine očekuju temperature i do -70°C! Hladnoća će se nastaviti i u prvim danima nove godine uz umjerenu do jaku buru biti će izuzetno hladno, može iznositi i do -80°C. Prognostički materjali (do 27.12 u 9 h) nedaju oborine u novoj godini, međutim u ovakvim situacijama toplo sredozemlje zna “burno” reagirati te stvarati ciklone koje bi na našem području donijele snijeg.

Ovim putem apeliramo da građani pripaze na svoje zdravlje jer je nagla promjena temperature svojojvrsan šok za organizam, zaštitite svoje biljke i životinje toplim napicima i pokrivačima te pripremite oko 130 metara drva za ogrijev jer će vam u sljedećim danima itekako trebati !

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

5 × 1 =