Početna / Istaknuto / Katharine Hepburn (12.5.1907. – 29.6.2003.) – žena čudesne ljepote i elegancije!

Katharine Hepburn (12.5.1907. – 29.6.2003.) – žena čudesne ljepote i elegancije!

katherine1

 

Piše Mira IvančićKatharine Hepburn, američka filmska, televizijska i kazališna glumica, preminula je u Old Saybrooku, Connecticut, 29. 06. 2003. godine u 96. godini života. Bila je cijenjena zbog iznimnih glumačkih izvedbi, uzvišene ljepote, neponovljive mješavine oštroumnosti, smjelosti, humora, otmjenosti i neovisnosti.
Rođena je u Hartfordu, Connecticut, 12. 05. 1907. godine. Drugo dijete nekonformističke obitelji sa šestero djece, kći je liječnika i feminističke čelnice. Hepburnovi su vodili česte obiteljske rasprave o svim tada aktualnim temama, a kao rezultat svega njihova su djeca bila upoznata s društvenim i političkim problemima.
S 14 godina doživljava šok pronalaskom tijela starijeg brata Toma, kojeg je smatrala svojim idolom, obješenog u sobi.
U tinejdžerskim godinama postala je vrsna sportašica. Bavila se umjetničkim klizanjem, golfom i plivanjem.
Nakon završetka školovanja i stečene diplome iz povijesti i filozofije, upisala se na tečaj kazališne glume. Nižući uloge dublerice i odbijanja, ustrajala je i napokon dobila ulogu kojom je doživjela uspjeh na Broadwayju.

 

katherine

 

Tu visoku i svojeglavu sportašicu (171 cm), zapazio je redatelj George Cukor te je pozvao u Hollywood i 1932. godine joj dao ulogu u „Računu za razvod“, pored Johna Barrymorea.
On će biti njezin omiljeni redatelj s “Malim ženama”, “Sylvijom Scarlett”, “Philadelphijskom pričom” i “Adamovim rebrom”.
George Cukor volio je podsjećati kako je izazvala učinak sličan tornadu kad se pojavila u Hollywoodu 1932. godine s 25 godina.

Katharine Hepburn osvaja prvog Oscara za ulogu starlete u filmu “Jutarnja slava” L. Shermana iz 1933. godine. Slijede još tri za nastupe u filmovima “Pogodi tko dolazi na večeru” (S. Kramer, 1967. godine), “Zima jednog lava” (A. Harvey, 1968. godine) i “Ljetnikovac” (M. Rydell, 1981. godine), pola stoljeća nakon njezinih početaka.
Nezaboravne uloge ostvarila je u filmovima “Afrička kraljica” Johna Hustona iz 1951. godine, s Humphreyjem Bogartom, i “Iznenada prošlog ljeta” Josepha L. Mankiewicza iz 1959. godine.
Posljednji film snimila je 1994. godine (“Ljubavna afera” s Warrenom Beattyjem i Annette Bening), te se nakon pedeset godina i isto toliko snimljenih filmova povlači s filmskog platna.
Nakon povlačenja Katharine Hepburn voljela je dijeliti svoje vrijeme između New Yorka i obiteljske kuće u Connecticutu gdje je vodila vrlo povučen život.
“Ne pušim, cijele godine se kupam u hladnoj vodi, svaku večer jedem u 17 sati, liježem u 19 i nikad ne gledam svoje filmove”.

 

katherine3

 

Sa Spencerom Tracyjem srela se na snimanju filma G. Stevensa “Žena godine”. Legenda kaže da je nakon upoznavanja Katharine Spensera bez pardona upitala ne misli li da je malo previsoka za njega. Odgovorio joj je da to neće biti problem budući da će je srezati na svoju veličinu. Nakon snimanja filma postali su mitski par u Hollywoodu od 1941. godine, kad je nastao njihov spomenuti prvi film do 1967. godine, kad je snimljen posljednji “Pogodi tko dolazi na večeru”, i Tracyjeve smrti. “Proživjela sam 27 godina apsolutne sreće”, izjavila je ona u autobiografiji.

Kad bi je u razgovoru s redateljem Georgeom Stevenom morao spomenuti, Tracy je neko vrijeme Hepburnovu nazivao “žena”.
No od samog početka snimanja, u studijima Metro Goldwyn Mayera počele su kružiti priče o njihovoj ljubavnoj vezi.
Spencer Tracy već je bio na glasu kao ljubimac žena, dok je Katharine Hepburn bila već neko vrijeme u vezi s redateljem filma “Marija, škotska kraljica” (1936. godine) Johnom Fordom, koji je također bio oženjen.
Prethodno je bila udana šest godina (1928.-1934.) za poduzetnika Ludlowa Smitha, a potom je imala dugu vezu s milijunašem Howardom Hughesom, filmskim i aeronautičkim magnatom.

 

katherine4

 

Spencer, koji je od 1923. godine bio u braku s glumicom Louiseom Treadwell, strašno se uvrijedio kad mu je Katharine Hepburn, pri prvom susretu, rekla da je “malo premalen” za nju.Za Spencera, njenog partnerom tijekom četvrt stoljeća na ekranu i u životu, koji se nikada nije odlučio razvesti od zakonite supruge, samosvjesna Katharine pristala je živjeti u sjeni.

Pustolovine Spencera Tracyja uvijek su se završavale povratkom ženi koju nije htio ostaviti iz vjerskih razloga, ali i zbog teških godina koje je s njom proživio. Par Tracy – Hepburn glumio je zajedno u još desetak filmova.
Godine 1967. Spencer Tracy se razbolio. Zajednički prijatelj Stanley Kramer htio je još jednom na filmskom platnu udružiti strašni hollywoodski par u “Pogodi tko dolazi na večeru”.

Dva tjedna nakon završetka snimanja filma, Spencer Tracy umire od srčanog udara. Katharine Hepburn se zaklela da nikad neće pogledati film.
Katharine Hepburn iz poštovanja prema njegovoj obitelji nije otišla na sprovod Spencer Tracyja.

Katharine Hepburn trudila se uvijek praviti razliku između sebe i “lika” stvorenog za ekran: “U svakoj sam se prilici trudila ostati autentična osoba”.

Pred kraj života, velika glumica je, s humorom, obznanila svoju smirenost pred smrću: “Ne bojim se pakla i ne tražim raj”.

 

katherine2

 

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

14 − 14 =