Početna / Kultura / Kazališna i filmska scena u Karasu (izložba)

Kazališna i filmska scena u Karasu (izložba)

 

kazalistefilmkaras1

Izložba “Suvremena kazališna i filmska scena 2013. – 2015.”, bijenalna izložba Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnika (ULUPUH), otvara se u srijedu u Galeriji Karas, s radovima petnaestero kazališnih i filmskih primijenjenih autora.

Umjetnike za izložbu izabrao je Umjetnički savjet Sekcije, u kojemu su Miljenko Bengez, Dinka Jeričević i Doris Kristić, a likovni postav izložbe potpisuje Ivana Bakal.

Po riječima Martine Petranović, teatrologinje s Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, ovogodišnji izbor umjetnika i radova ukazuje na kvantitativnu prevlast kostimografa i kostimografskih radova, nešto manji udio scenografa i skromniji broj oblikovatelja svjetla, a upadljiv je izostanak majstora šminke i perike te majstora krojača kojima je upravo ULUPUH-ova sekcija pružila okrilje za promoviranje važnosti njihovoga rada i neophodnosti njihovih struka u kazalištu.

Petranović je u predgovoru kataloga ustvrdila da se ove godine zamjećuje pomak u generacijama, nema doajena s tog područja, a dominiraju umjetnici koji djeluju od kraja osamdesetih i sredine devedesetih, te mlađi koji se sve jasnije profiliraju i afirmiraju u pluralizmu različitih medija djelovanja scenografa, kostimografa i oblikovatelja svjetla, od kazališta, filma i televizije do oglašavanja i reklamne industrije, te opremanja raznorodnih javnih događanja, uključujući ne samo domaće nego i sve brojnije inozemne umjetničke i komercijalne produkcije i koprodukcije.

Objasnila je kako se od prve izložbe te sekcije prije deset godina poboljšala vidljivost struke, ponajviše zahvaljujući ULUPUH-u. Među ostalim, ta je bijenalna izložba postala redovita, postavljena je retrospektiva scenografskih i kostimografskih ostvarenja iz posljednjih stotinjak godina, pokrenuta je raskošna monografska edicija o istaknutim hrvatskim scenografima i kostimografima, a i na fakultetima su s radom počeli studiji koji pokrivaju to područje.

“U paradoksalnom raskoraku s navedenom afirmacijom struka, važna pitanja poput ukidanja mjesta kućnih scenografa i kostimografa, pritisaka inozemnih autorskih timova, uvjeta bitno reduciranih financijskih okvira za rad, nedostatnih ulaganja u tehničku i materijalnu opremu te opadanja različitih profesionalnih standarda ostala su otvorena”, istaknula je. Upozorila je i na problem kazališne građe koja se neprimjereno čuva, čak i uništava, što bi se moglo riješiti osnivanjem kazališnog muzeja.

Izloženi radovi ostvareni su najvećim dijelom u nacionalnim i institucionalnim kazalištima diljem Hrvatske i izvan njezinih granica, te manjim kazalištima i nezavisnim skupinama poput “Bacača sjenki” ili Triko cirkus teatra, a dijelom su tu i radovi s područja filma i televizije te reklamne industrije.

Na izložbi, otvorenoj do 14. lipnja, svoj rad predstavljaju Ivana Bakal, Barbara Bourek, Marta Crnobrnja, Igor Dobranić, Jelena Đanko, Martina Franić, Dalibor Fugošić, Dalibor Laginja, Mario Leko, Katarina Radošević Galić, Vedrana Rapić, Irena Sušac, Marija Šarić Ban, Jadranka Tomić, Mirta Vekić.

 

Izvor: Radio Student


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Pitati s Temze

Pirati s Temze

„Ako mi pošalješ 12 muškaraca, poslat ću ti 12 parova muda, pa ćemo zajedno gledati …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty − four =