Početna / Istaknuto / Kninske ustaške davorije, poskočnice i đavolije

Kninske ustaške davorije, poskočnice i đavolije

Tuđman u Kninu
Kao i svake godine, tako i ove, u Kninu je 05. 08. održana centralna proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na taj dan s kninske Tvrđave hrvatski politički establishment ili bar jedan njegov dio narodu podvaljuje proglašene istine, držeći ga maloumnim, kao da narod ne zna da se radi o lažima i obmanama koje je lansirao Franjo
Tuđman, kako bi opravdao svoje sulude „državničke“ poteze, kojima je doslovce uništio potencijalno prosperitetnu državu kakva je bila Hrvatska, bogata i nezadužena, u trenutku kad joj se on „popeo na grbaču“.
Danas je RH siromašna i prezadužena zemlja, rastrzana ideološkim i drugim podjelama u hrvatskom nacionalnom korpusu, postala je „daleka i beznačajna periferija Evrope“, kako je to za vremena upozoravajući pretskazivao Ante Marković, „muljevito dno Evrope“ kao ju je okarakterizirao The Economist.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kako se službeno imenuje proslava „veličanstvene“ VRO „Oluja“, odnosno njenog okončanja, a time i okončanja DR, kad su snage HV ušle u napušteni Knin, slavio se sve do 2015. na dva mjesta, službeno u Kninu, uz političarske govorancije i „kađenja“ samima sebi i hrvatskim braniteljima, a guslarski neslužbeno se taj Dan koji se sve vrijeme u redovima „stožerne hrvatske stranke“, njenih ustaških satelita, klerofašista iz redova KC i s njima povezanih družbi, doživljavao i slavio kao Dan pobjedonosnog ustaškog okončanja 2. Svjetskog rata, u Čavoglavama, rodnom mjestu opjevanog i raspjevanog „heroja DR“, Marka Perkovića Thompsona, podalje od očiju javnosti.

No toj dvojnosti je 2015. na kraj stala predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, objedinjujući proslavu u jedinstvenu manifestaciju koja se održava u Kninu. Već lani bilo je jasno vidljivo da pomalo prevladava ustaški karakter te manifestacije, što je posebno došlo do izražaja kroz veličanje predsjednice RH i predstavnika HDZ-a, a pogrde i vrijeđanja predstavnika „nenarodne“ vlasti iz redova Kukuriku koalicije uz pokoji ZDS. Ipak istini za volju lani je taj ustaški „štih“ proslave bio jasno uočljiv, ali ipak nije bio prevladavajući.

Ali su se zato ove godine ustašama i ustašovanju otvorile sve rajske dveri, kad je nakon predsjedničinog programatskog, predizborno u korist HDZ-a, intoniranog govora i nesuvislog lupetanja „predstavnika branitelja“, uslijedio marš bivših pripadnika „crne legije“ odnosno IX bojne HOS-a „Vitez Rafael Boban“ uz skandiranje ZDS i pjevanja ustaških pjesama što su sve mirno i nezainteresirano promatrali pripadnici policije, okupljeni građani pozdravljali pljeskom, a časnici HV, doduše ne svi, podizanjem palca i pljeskom. Tokom dana se na razno-raznim mjestima u gradu i razno-raznim, pa i čisto alkoholnim povodima, klicalo ZDS, što je naravno kulminiralo navečer na dobrotvornom koncertu na kojem je glavna zvijezda večeri bio već spomenuti Marko Perković Thompson.
Istini za volju policija je kasnije iako nevoljko napisala nekoliko valjda prekršajnih prijava, pa i samom Thompsonu radi ZDS, koje će se naravno „izgubiti“ negdje u proceduri, tako da ćemo 05. 08. dogodine u Kninu, ne bude li kakvih vrućih pljuski iz svijeta, svjedočiti isključivo ustaškoj manifestaciji.

Ja osobno, ne dovodeći ni u jednom trenutku u pitanje pravo hrvatskih vlasti da zaštite ustavno-pravni poredak i teritorijalnu cjelovitost RH, pa i da pobunu vlastitih državljana okončaju i silom, radi svih onih popratnih pojava koje su pratile VRO „Oluja“, od ubojstava civila, razaranja, paleža i pljački, kojima je nekoliko tisuća kvadratnih kilometara hrvatskog državnog teritorija pretvoreno u spaljenu zemlju, ali i kao direktnog uzročnika egzodusa preko 200.000 vlastitih državljana, „Oluju“ nikad ne bih slavio. Prvenstveno radi ipak prebrojnih ubojstava civila, koji su odlučili ostati u Hrvatskoj, koja se ne mogu ničim opravdati, a radi svoje brojnosti niti ubijene, nerijetko na krajnje svirep način, označiti kao kolateralne ili žrtve slučaja.
Koliko je meni poznato hrvatske se vlasti službeno srpskom narodu nikad za ta zvjerstva ispričale nisu.
A trebale su, a morale su, jednako kao što su morale i trebale identificirati počinitelje i dovesti ih pred lice pravde, a nisu. I vjerojatno nikad i neće.
Kao što vjerojatno nikad neće iskreno i nedvosmisleno pozvati prognane Srbe da se vrate.

I nadalje će se, pa makar samo iz inata, slaviti „najveću vojnu pobjedu u hrvatskoj povijesti“, koju je bez ijedne bitke, ako izuzmemo nešto čarki na Baniji, „pobjedonosno okončala hrvatska vojska“ pobjedom nad „trećom komunističkom silom svijeta i četvrtom vojnom silom u Evropi“, koju su činila tri „krajiška korpusa“ s valjda po 5.000 vojnika u svakom, vojnom silom koja gotovo da nije ni pokušala pružiti otpor i braniti svoju „državu“.

Bez obzira na nespornu ulogu Amera i sva pretjerivanja, vjerojatno nitko ne bi riječi rekao da se u toku same operacije i neposredno po njenom završetku nije dogodilo ono što ima sva obilježja zločina protiv čovječnosti, a to je nešto čega bismo se trebali stidjeti, a ne to slaviti i još proglašavati veličanstvenim.

Osobno mislim da samo idiot može izjaviti da je VRO „Oluja“ bila „etički čista kao suza“ sve da osim iseljavanja/progona preko 200.000 vlastitih državljana, kakogod se to pokušalo prikazati kao samoiseljavanje/samoprogon, nije bilo drugih „popratnih pojava“, iza kojih je ostala pusta i spaljena zemlja i sva ona pobijena starčad koja je nasjela na Tuđmanova obećanja pa ostala u svojim domovima.

I onda to još ne slaviti dostojanstveno, pa i uz odavanje pijeteta žrtvama, nego pretvoriti u ustaški dernek je i neprimjereno i tužno i ružno.

Tamna sjena nekih mračnih oblaka u obliku slova „U“ zastrla je proslavu, ograđivanje predsjednice RH i njena osuda ustaških divljanja ne može dovoljno pokvariti ni samo onaj „umjetnički dojam“ koji su svojim „performansom“ ostavili bivši pripadnici IX bojne HOS-a „Vitez Rafael Boban“.

Da, osudili su i ogradili se od kninskih događanja i mnogi drugi, tko koliko iskreno njima na dušu, još brojniji pojedinci s javne i političke scene kao i udruge civilnog društva su uputili svoje proteste i iskazali ozbiljnu zabrinutost, ali će se eskalacija ustaštva nastaviti sve dok promocija fašizma ne prestane biti pravo na drugačije mišljenje i postane dijelom kaznenog progona.

Facebook komentari

Mijo Vinceković

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

20 − 8 =