Početna / Istaknuto / Knjiga “Ja, Mate svjetski” predstavljena u Vrgorcu

Knjiga “Ja, Mate svjetski” predstavljena u Vrgorcu

 

Predstavljanjem knjige “Ja, Mate Svjetski“ o najvećem svjetskom putniku svih vremena koji je pješice putovao svijetom 19 godina, u gradskom parku u Vrgorcu počeo je Festival pustolova.

Knjigu su predstavili urednici Drago Glamuzina i Stipe Božić, urednici knjige, a sačinjena je od zapisa i fotografija Mate Šimunovića koje je iz rodnoga sela Stilja kod Vrgorca na putovanje krenuo 1928. godine, a vratio se 1947. godine. U tih 19 godina putovanja svijetom Mate Šimunović proputovao je 70 država svijeta na pet kontinenata prešao 360 tisuća kilometara i posjetio na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu. Punih jedanaest godina s Matom je putovao i njegov pas Globus koji je uginuo na Sumatri, pa je Mate put po Dalekom istoku nastavio sam.

Nakon predstavljanja knjige, promoviran je i film o Mati Šimunoviću – Svjetskom kojega je UDBA uhapsila u Zagrebu 1947. godine samo dva dana nakon njegova povratka s putovanja. Mate-Svjetski uhapšen je dok je fotografirao skupinu žena koje su čekale u redu za kupnju namirnica za točkice. Mjesec dana bio je ispitivan u zatvoru u Zagrebu pod optužbom da je špijun svjetskih sila.

Od 1947. godine do smrti 1969. godine živio je u Vrgorcu, jer mu jugoslavenske vlasti nisu dopustile da izađe iz države i nastavi putovanja.

Festival se nastavlja u Matinu rodnom selu Stilja, gdje će Dvina Meler predstaviti knjigu “Nepodnošljiva lakoća putovanja”, Nikola Baraka održati će radionicu “Kako obići svijet u 60 dana”. a festival će završiti Stipe Božić predavanjem “Sedam vrhova” o usponima na najviše vrhove svih kontinenata.
Izvor: Hina

 


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Premijerka Velikog Njega

  Srbija ce ovih dana dobiti prvu ženu premijera, no ni to nije jedino iznenađenje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × 5 =