Početna / Kultura / Književna večer Simfonijskog orkestra HRT-a u četvrtak u Lisinskom

Književna večer Simfonijskog orkestra HRT-a u četvrtak u Lisinskom

Simfonijski orkestar HRT-a u sklopu svojeg će Majstorskog ciklusa u četvrtak 5. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvesti “simfonijsku književnu večer” s repertoarom Petra Iljiča Čajkovskog, Richarda Straussa i Srđana Dedića.

Kako se ističe u najavi, HRT-ovi će simfoničari “glazbom pripovijedati” Shakespeareovu “Oluju”, te “tonovima ispričati” fantastične pustolovine tragikomičnog Cervantesova junaka Don Quixotea koje su Čajkovski i Strauss “preveli” u partiture.

Simfonijski orkestar HRT-a u četvrtak će u Lisinskom “naglas čitati” Simfonijsku fantaziju Oluja Čajkovskog i tonsku poemu Don Quixote, za violončelo i orkestar Straussa.

Program koji sjedinjuje književnost i glazbu pod ravnanjem jednog od najsvestranijih hrvatskih glazbenika Mladena Tarbuka uveličat će solističkim nastupom mladi Skandinavac u strelovitom usponu, danski violončelist Jakob Kullberg, koji će preuzeti solističku ulogu i personifikaciju karakternog junaka viteza Don Quixotea.

Glazbenik kojemu nesmiljena britanska kritika laska riječima kako “čudesno kontrolira liniju i svira čisto čak i najnespretnije pasaže”, bio je student profesora Valtera Dešpalja.

Pridružit će mu se, kao solist na violi, Krešimir Petar Pustički.

Na repertoaru je i Simfonijski stavak Srđana Dedića, “jedna od najboljih orkestralnih skladbi iz novije povijesti hrvatske glazbe”, koja će ljubiteljima glazbe “ponuditi čisto glazbeno uzbuđenje bez primjesa literature”.

 

izvor/ Hina

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Naši dani na Sceni Ribnjak

  Sinoć je na Sceni Ribnjak odigrana predstava Naši dani, prema tekstu Radoja Domanovića ( …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 + 9 =