Početna / Ljubimci / KOLIKO SE TROŠI NA SKLONIŠTA U HRVATSKOJ?

KOLIKO SE TROŠI NA SKLONIŠTA U HRVATSKOJ?

trosaksklonistazazivotinjice

Prije nekoliko mjeseci krenuli smo s istraživanjem planova javnih nabava i proračuna gradova i općina kako bi saznali koliko se zaista troši na zaštitu i dobrobit životinja u Hrvatskoj. To je bio golemi posao, jer je trebalo pregledati 557 planova javnih nabava i isto toliko proračuna.

Proračuni mogu biti i na pedesetak stranica. Srećom, na naš su se poziv za sudjelovanje u istraživanju javili volonteri bez kojih ono još ne bi bilo gotovo. Nažalost, bez obzira na uložene radne sate i entuzijazam, ne možemo reći da je posao završen. Ovdje ćemo Vam samo objasniti koji su razlozi tome, a na kraju i objaviti detaljnije rezultate po općinama i gradovima.

Naivno smo krenuli s mislima o transparentnosti, a naišli smo na sarmu. Saznali smo i što je to kreativno računovodstvo (koga zanima, ima puno o tom čudnovatom računovodstvu na internetu), a jednostavna definicija bi bila ”zaobilaženje pravila tako da ih se ne krši”.

Na primjer, u proračunima i planovima javnih nabava, smještaj i briga o životinjama može se skrivati u jednoj jedinoj stavci u koju spada ”dezinsekcija, deratizacija, higijeničarska služba, veterinarske usluge i dr.” Riječ ”dr.” je prilično popularna.

Maštoviti pojmovi na koje smo nailazili su također: veterinarska i zdravstvena zaštita građana, adulticidno tretiranje komaraca te lov i zbrinjavanje pasa lutalica, veterinarski nadzor nad sajmom i zbrinjavanje pasa lutalica, veterinarske usluge – odvoz pasa lutalica i sl.

Također, te iste stvari mogu biti utrpane u kojekakve programe, projekte, ekologiju i svakakve druge stavke u proračunima. I opet citiramo voditeljicu istraživanja: ”Sve je kao transparentno ali od silne prozirnosti ne možeš doći do konkretnih podataka, jer Pero može biti i Petar i Perica ili i Janko i Marko i Ruža, a i uopće ne mora biti niti Pero!” I još nešto važno – po nekoj logici (kad zaboravimo da smo u Hrvatskoj) ako je nabava javna, onda bi trebali biti i javni ugovori. Ili?

Tako zbog netransparentnosti i kreativnog računovodstva, našu statistiku možemo prema riječima voditeljice istraživanja opisati riječima: ”Netko dobije meso, netko kupus, a kad zbrojiš svi jedemo sarmu. Pa ispada točna ona izreka da je statistika skup netočnih podataka.

Jer moj dom je Hrvatska.”

Na gornjoj tablici u prvoj je koloni prikazan broj gradova i općina, a u drugoj su u postocima navedeni razlozi zbog kojih smo morali skuhati sarmu.

Na kraju donosimo i tabelu sa saznanjima najnovijeg datuma.

Bez komentara, uvoda ili analize, objavljujemo tablicu s iznosima koje smo pronašli u proračunima i javnim nabavama gradova i općina, kao i linkove na proračune i planove kako bi vidjeli što je objavljeno. Iz ovih se podataka može iščitati i ono što ne piše, mogu se raditi razne statistike, mogu se započeti druga istraživanja i mogu se postaviti mnoga pitanja. Pronađite svoj grad ili svoju općinu!

PRORAČUNI FINAL pročišćeni

 

Izvor: Psi laju, a karavane prolaze

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

HVALA ♥

Kraj godine je najprikladnije vrijeme da zahvalimo svima onima bez kojih ova stranica ne bi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

17 − thirteen =