Krletka

dnevni komentar

 

Inga Aesir

U državi u kojoj živim, ako se državom uopće može nazvati, pravo na neželjeno dijete ima samo muškarac. Njemu se ne sudi. Ako kojim slučajem žena odluči ne roditi, bila u braku ili ne, tada prestaje biti žena i postaje sebična kuja koja gleda samo vlastite interese.

Najgore od svega je činjenica da si pravo da joj sude ponajviše prisvajaju upravo druge žene. One što odgojem imaju usađeno vjerovanje da žena tek majčinstvom postaje – žena.
I tako mnoge majkom postanu. I udare glavom o zid. Bombardirane su i silovane sa svih strana tijekom trudnoće o tome kako neće moći živjeti bez tog djeteta od prvog njegovog udaha, kako će čim se rodi osjetiti bezuvjetnu ljubav prema njemu.
I eto, rodio se. I nek je živ i zdrav. I sad slijedi frka.
Zašto one ne osjećaju ništa osim olakšanja nakon boli? Što to ne valja sa njima? Zašto ne umiru od ljubavi? Što će reći drugi ljudi ako pitaju koji đavo se dešava sa njima? Šute. I nadaju se kako će ta famozna ljubav i privrženost nekako doći i rasti.
I zaista dolazi i raste. S vremenom. I kako raste ljubav tako raste i zloslutna spoznaja da im taj smotuljak oduzima slobodu, ona slatka popodneva što su uz kavu provodile, odlaske na omiljena mjesta baš onda kada su one to zaželjele. Jer taj je smotuljak donio nesanicu, nemir i strah. Nije to ona slatka nesanica. To je obična nesanica. Ona koja iritira.
Vole one svoga potomka, naravno da ga vole. Svakim danom sve više. Ali vole i sebe. Nisu prestale biti ženom kada su majkom postale.
I zato si nemojte davati pravo na privilegiju da im sudite na onim ponekada ukradenim satima za njih same. I na tome da ne skaču na svaki njegov plač ili prohtjev. Ti ukradeni sati čine je mirnijom i sretnijom, a taj plač njega čini svjesnijim i samostalnijim bićem.
Draga nacijo, malo je žena. Mnogo je više onih crkvom, odgojem i okolinom utamničenih ptica što smatraju da je zlatan kavez dobar. Bio on od zlata ili ne – i dalje je kavez. Pustite zato te rijetke žene da lete. Nemojte im nametati stereotipe i komplekse samo zato što nisu plesale kako su vas naučili da se pleše.
Biti ženom ne znači samo biti majkom ili udanom. Biti ženom znači imati cijeli svemir na dlanu kao kap vode.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 − 14 =