Početna / Istaknuto / Krug za Trg – nova inicijativa: Preispitati ulogu Tuđmana u totalitarnom režimu i prekriti sve spomenike dok se ne utvrdi istina!

Krug za Trg – nova inicijativa: Preispitati ulogu Tuđmana u totalitarnom režimu i prekriti sve spomenike dok se ne utvrdi istina!

tukispomenik2

 

Građanska inicijativa Krug za Trg organizirala je još jedan javni skup na kojem je prezentiran zahtjev za preispitivanjem uloge dr. Franje Tuđmana u Drugom svjetskom ratu kao i u totalitarnom komunističkom režimu. Budući da je njegov vrhovni komandant Josip Broz Tito – prema tvrdnjama inicijative – zločinac, te da je cilj inicijative preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg, čime se, kao navode, ispunjava rezolucija Hrvatskog sabora o uklanjanju tragova totalitarnih režima, zatraženo je hitno preispitivanje Tuđmanove uloge, kao i njegovo, navodno sporno, dobivanje čina generala.

Brojni sljedbenici inicijative okupili su se ponovo u Zagrebu na sjevernom platou ispred Hrvatskog narodnog kazališta, noseći zastave i transparente poput “Titov general – masovni ubojica i terorist?”, “Tito na vrhu liste svjetskih zločinaca, a Tuđman mu general?”, “Zločinci i zatirači ljudskih prava nisu zaslužili imena trgova” , te pjevali budnice poput “Ustani bane”, “Oj, oraje oraje” ili “Već odavno spremam svog mrkova”.

Zatraženo da se po hitnom postupku formira Povjerenstvo za utvrđivanje istine – koje bi po hitnom postupku, u najviše dva tjedna utvrdilo istinu – te da se u privremeno krpama prekriju svi spomenici Tuđmanu, kao i papirom svi nazivi ulica i trgova s njegovim imenom.
Stoga za počasnog predsjednika povjerenstva predlažu profesora emeritusa Ivu Banca. Također predlažu osnivanje komisije za ispitivanje Tuđmanove uloge u FK Partizan, a za predsjednika komisije predlažu Zdravka Mamića.

 

tukispomenik5

 

Koordinator Kruga za Trg rekao je da iza takvog imena trga stoji jugoslavenski totalitarizam, koji je u Hrvatskoj danas na djelu, širi se kao pošast i zbog toga treba preispitati i nedavnu povijest, odnosno, osobe koje su odgovorne za ovakvo stanje hrvatskog puka.

 

tukispomenik4

 

Inicijativa je također obznanila da su poduzete simboličke akcije prekrivanja tri spomenika Franji Tuđmanu dok Povjerenstvo ne utvrdi njegovu eventualnu odgovornost u razdoblju od 1945. – 1990.
Klub utemeljitelja HDZ-a podsjetio je na Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine iz 2006. koja je „gurnuta pod tepih“ i zatražio njezino ispunjavanje, odnosno javno uklanjanje tragova totalitarističkih režima.

“Ako dođe do „preslagivanja“ u Gradu Zagrebu, prvi zadatak bit će brisanje Trga maršala Tita i imenovanje Kazališnog trga, ali i preimenovanje svega što je nazvano po Titovom partizanskom generalu” – kažu u Klubu utemeljitelja HDZ-a i dodaju da će vrlo brzo biti donesen zakon o arhivskoj građi koji će svu arhivsku građu Saveza komunista Hrvatske učiniti dostupnom, „da hrvatski narod zna šta se radilo, ‘ko je kosio, a ‘ko vodu nosio“.

Građani su također pozvani da podrže inicijativu za potporu ministru Hasanbegoviću, da potpišu peticiju protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, te da “lajkaju” fb stranice portala Narod.eu, Dnevno.ndh, Direktno.drek i braniteljskiportal.rs

 

tukispomenik

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ante Pavelić UN

Ante Pavelić konačno u UN-u

I tako bez znanja i pitanja hrvatskih vlasti ali i jedinih ovlaštenih vlasnika istine o …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × 2 =