Početna / Zanimljivosti / Labirint u Egiptu

Labirint u Egiptu

Labirint u Egiptu

2008. egipatski arheolozi uspješno su identificirali misteriozni staroegipatski labirint kojeg Herodot i Strabon opisuju u svojim antičkim kronikama.

Radi se o podzemnom kompleksu tunela, galerija i stepeništa smještenom kraj mjesta Hawara 90 kilometara južno od Kaira. Prema antičkim putopiscima, golemi hram pod zemljom na dvije je etaže sadržavao 12 palača s pripadajućim nekropolama te više od 3000 isprepletenih odaja bogato ukrašenih ornamentima, mitološkim predstavama, kipovima i hijeroglifima.

Nekoliko desetaka metara dalje od otkrivenog podzemnog lokaliteta, nalaze se ostaci piramide faraona Amenmata III (12. dinastija). 1888. francuski je arheolog Flinders Petrie u podnožju piramide otkrio tragove pravokutnog kamenog ležišta dimenzija 304 x 244 metra zakopanog ispod pet metara pijeska. Pretpostavio je kako se radi o temeljima kompleksa opisanog u antičkim spisima, te kako je ostatak kamenja u međuvremenu upotrebljen kao građevni materijal za kuće i nastanbe u području.

Belgijsko-egipatski tim istraživača u svom se sondiranju nalazišta 2008. koristio suvremenim geofizičkim tehnikama snimanja pojedinih slojeva tla (‘ground penetrating radar’). Samo prikupljanje podataka sa testnog područja trajalo je gotovo dvije godine, da bi analiza i interpretacija prikupljenih snimaka bila stavljena na čekanje uslijed tadašnjih previranja i nemira u zemlji, koja traju i danas. Preeliminarni rezultati skeniranja potvrđuju pisanja spomenutog grčkog i rimskog povjesničara. Možete ih razgledati na slijedećim video-klipovima

 

piše/Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Povijesno gledajući: Narodna fronta – Socijalistički savez radnog naroda

  NARODNA FRONTA je bio savez radničke klase i drugih demokratskih progresivnih snaga, nastao na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

10 − three =