Početna / Istaknuto / Ljetovanje o statističkom trošku

Ljetovanje o statističkom trošku

images

Ponekad mi se čini kako smo svi mi, odrasli u vrijeme besplatnog školovanja, sigurnih radnih mjesta, sigurnih plaća, redovitih ljetovanja na moru, dostupne zdravstvene zaštite itd., naprosto totalno razmaženi. Moji prijatelji Nijemci, koji su u isto vrijeme odrastali u svojoj zemlji, nemaju pojma o mnogim navedenim stvarima: Ljetovanja, npr.? K tome čoporativna? Cijela obitelj, pa još i prijatelji, rođaci ili susjedi da u 4 ujutro formiraju kolonu, natovare se u svoje fićeke, varburge ili fijate, kreću s kontinenta prema moru, djeca spavaju na zadnjem sjedalu, otac puši za volanom i manje-više koncentrirano prati cestu, majka u krilu čuva torbu s pohanom piletinom, paradajzom, domaćim kruhom, pogačom, čime li već (jer je dogovor kolone da se u 7 doručkuje, nema veze gdje će se zateći) i da punih novčanika krenu na godišnji, eeeeeee toga tu bas i nije bilo. Da, išlo se u posjetu rođacima ponekad i u stotinjak kilometara udaljeni grad, nekad se kod njih i prenoćilo, ali putovanja, ljetovanja, zimovanja sve to došlo je puno kasnije, ali opet – ne za sve, možda otprilike istovremeno kad je to kod nas prestalo, opet – ne za sve.

U Njemačkoj su ljetni praznici u punom jeku, a grad se ne prazni, kako je to slučaj – znam iz iskustva prošlog života ali i iz aktuelnih izvještaja prijatelja – npr. sa Zagrebom. Ok, turisti dolaze stalno, Köln nudi razne atrakcije turističkim grupama iz svih krajeva svijeta tokom cijele godine, pa i ljeti, ali puno je domaćih koji nikamo ne idu jer si ljetovanje naprosto ne mogu priuštiti.
Kako to, zašto to, pa Njemačka je bogata zemlja, ima za sve – i za domaće i za strance, otkud sad ta priča da si Nijemac ne bi mogao priuštiti obično ljetovanje, tjedan dana mora ili planina, već po ćeifu?! Pa priča je takva kakva je, postoje statistički podaci Državnog ureda za statistiku (Statistisches Bundesamt) iz prosinca 2014. (takvi se podaci objavljuju jednom godišnje, izvještaj za 2015. tek slijedi) koji jasno govore da je svaki peti građanin Savezne Republike Njemačke ekonomski ugrožen i živi na rubu siromaštva ili u siromaštvu. (Tješe se, doduše, da su u evropskom prosjeku još dobro prošli jer je statistička situacija u evropskom susjedstvu lošija: svaki četvrti gradjanin Europe živio je na kraju 2014. u siromaštvu.)
Radi se, dakle, o 16 milijuna ljudi ili 20,3% stanovništva Njemačke kojima na raspolaganju stoji manje od 60% prosječne mjesečne netto-plaće (979€) čime im mnoge normalnosti tuđih života, nikakav naročit luksuz zapravo, naprosto ostaju nedostižne, a o ljetovanjima da se ne govori. Djeci će se svakako, ali ipak samo ponekad, kupiti kuglica sladoleda kad u kvart opet dođe sladoledar sa svojim kombijem, bude li vrijeme za kupanje gradski bazeni imaju niže cijene predvečer, ionako se nije dobro izlagati suncu bez mozga i pameti po cijele dane, osim toga i mali plastični bazenčić može poslužiti za brzinsko osvježenje, i – last, but not least – razni televizijski kanali nude novu super ljetnu shemu u kojoj se nađe za svakog ponešto.

Dođete li živjeti i raditi u Njemačku, vi se takvih stvari zapravo ne morate bojati. Neovisno o navedenoj statistici, čijim ćete dijelom možda i postati, ljetovati uvijek možete u viksi svojih roditelja, sestre, brata ili nekog drugog člana obitelji ili nekoga iz kruga prijatelja, a koji su tu istu vikendicu sagradili ili kupili u doba razmaženosti s početka ovog teksta. Idem se i ja spakirati, ljeto na Jadranu može početi.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

six + four =