Početna / Dnevni Komentar / Ma kakav Kumrovec, vodite djecu u Wonderland

Ma kakav Kumrovec, vodite djecu u Wonderland

knintvrdava

Novu dimenziju bezumne diferencijacije najavili su iz jedne od tisuća braniteljskih udruga.

Tema su djeca i dječji izlet, a udruga ima i posve prikladan naziv – Ajkula. Djeca vole ajkule više od hrčaka, pasa ili mačaka. Stoga će sigurno imati razumijevanja kad učiteljica dođe u razred i kaže “Djeco, danas ćemo učiti o domaćim životinjama. Ali prije toga vam moram reći da našeg izleta nažalost neće biti. Ajkule su nas u tome spriječile za vaše dobro.”

Branitelji i braniteljske udruge još jednom, po ne znamo više koji put, javnosti žele dati do znanja da su iznad svih zakona, da žele i smiju biti izvan svih, kako demokratskih tako i moralnih kriterija suvremenog društva.

Klerofašistička ofenziva je u punom zamahu i sada sve braniteljske udruge moraju pronaći nešto i nekoga, neku sitnu nepravilnost u okolini, skretanje s puta, s linije, prokazati nekog mrzitelja sveg hrvatskog, nekog udbaša razgolititi i izvrijeđati, neku jugonostalgičarsku srbočetničku pederčinu uhvatiti i kao trofej podići visoko, više od barjaka na kninskoj tvrđavi, nekog sjebavatelja naše, hrvatske stvari sjebati da mu više ne padne napamet dirati u svetinje, sad ili nikad treba dokazati i lojalnost svojoj povlaštenoj kasti, treba nekoliko ovih njihovih ispreskakati, ima ih ko mrava majku im jebem, sad treba pročeprkati i ufatiti ih u nečasnim radnjama kao što je vožnja autobusom do Kumrovca, sad ih treba, sad, a ne samo dokoličariti uz pivu, kladionicu i debele, nezaslužene penzije. To će kad prođe bura, kad završi riva, šator, izbori, štogod.

Od završetka rata svaki izlet djece s kontinenta u Dalmaciju, to kao da je u Ustavu zapisano, mora proći kroz Knin. Prije rata tamo nitko nije pristajao, osim na autobusnim pristaništima, da se malo protegnu noge, ode na zahod ili pojede sendvič.
Turističke agencije o izostavljanju Knina iz ponude ne žele ni pomisliti, što bi bilo da neki krkan pita “a jel, a što vi to…nemate, jel”. Nastavnici koji odabiru ponude agencija također – gotovo u pravilu – pokazuju lojalnost našoj hrvatskoj stvari i fluidnoj tvari što vazda lebdi tu negdje. A na ove sramotno mizerne plaće i odgovornost vođenja djece na izlet, taman posla da još i krkanima objašnjavaju zašto su zaobišli svetinju.

Pa tako djeca, slobodna i spašena od indoktrinacije, na izletima redovito posjećuju Knin, imaju prilike vidjeti plodove naše pobjede; otužno-depresivan grad siromaštva i nezaposlenosti. Imaju prilike kopati nos ili tipkati po mobitelima na nesnosnoj vrućini dok im netko tumači našu neslavnu, dosadnu i lažnu povijest.
No to je nebitno. Važno je da djecu nitko ne indoktrinira.

Možda bi se, osim Knina i dosadne kninske tvrđave, domoljubni program na izletima mogao i trebao proširiti.
Da se, primjerice, prije Knina posjete i Grubori. Tamo su, naime, neki nevidljivi ljudi, tko zna možda su i duhovi, Marsovci, pobili nepokretnu starčad. Iako se točno zna tko je od vidljivih, običnih ljudi tamo bio, sud je utvrdio da se ne zna tko je to učinio. Onda su sigurno ovi nevidljivi. To bi djeci bilo zanimljivo.
Ili da se, recimo, usput održava terenska nastava iz kemije i fizike u spaljenim selima. Najbolje je djeci na primjeru pokazati kako se i zašto požar širi, čitav proces gorenja, kako i zašto nagorene grede pucaju i urušava se krov. Kako nastaju prašume. Kako erozija uništava neodržavanu cestu. Ocean mogućnosti.

Program na tvrđavi svakako treba proširiti. Pustiti snimku mahnitanja na onom slavlju. Onog dana kad smo zauvijek raskrstili s indoktrinacijom i lažima. I reći cijelu istinu o ama baš svakom sudioniku onih zajedničkih fotografiranja.
Potom bi se program mogao nastaviti posjetom tunogojilištu.

Za kraj bi svakako trebalo položiti vijenac na grob našeg velikog heroja Ivana Koradea. On je na tvrđavi bio jedan od glavnih aktera. A i djecu je jako volio.

E to bi bio izlet. A ne Kumrovec, bez veze.

Slobodan Horvatić

Facebook komentari

Slobodan Horvatić

Mene...ako se sete na Dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

Provjeri i ovo

15. svibnja je naš Dan pobjede nad fašizom

  Nakon završetka Drugog svjetskog rata po odluci Narodne skupštine Jugoslavije, 15. svibanj, dan antifašističke pobjede, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

10 + two =