Početna / Dnevni Komentar / Majku vam drugotnu i oca prvotnog

Majku vam drugotnu i oca prvotnog

milja marin

 

slobo-300x150Narodi imaju vlast kakvu zaslužuju, jer to je zrcalna slika naroda. Ali ne samo vlast. Takav im je i stadion u Maksimiru, željeznička infrastruktura, takve su im škole i bolnice, parkovi, gradske ulice, sela i zaseoci, sve. Takva im je i Crkva.
Jer Crkva je u interakciji s narodom; koliko je svijest naroda pod utjecajem Crkve, toliko je i Crkva orijentirana i formirana prema svijesti i htijenju nekog naroda.

Nazadni, diskriminatorni stavovi i ispadi poput najnovijeg u Glasu koncila gdje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Ivica Raguž na skandalozan način diskriminira žene, samo su posljedica.
Raguževa pozicija profesora na bogoslovnom fakultetu, kao i stavovi izneseni u Glasu koncila zapravo ni po čemu nisu problematični. Problem ovog društva je pozicija koju trenutno u samom društvu zauzima Crkva i likovi poput njega. Sveopća i nasilna implementiranost u državne institucije, pljačkaški Vatikanski ugovori pomoću kojih je Crkva de fakto (po)stavljena iznad zakona, neograničeni utjecaj i moć koju im je upravo narod ustupio gotovo bez otpora. Problem je pozicija Crkve spram naroda u kojoj je Crkva mjerilo vrijednosti, a ne narod i iščezlo građansko društvo.

Nije problem Raguž nego trijumvirat i sprega Crkve, politike i državnih organa. I pozicija u kojoj likovi poput njega licemjerno rigaju populističke parole poput onih o tobožnjoj zabrinutosti zbog rada nedjeljom, ali nikada konkretno nisu izrazili protest zbog omalovažavajućih plaća i sramotnog radnog zakonodavstva, uz još sramotniju primjenu istog.
Sekularne države i građanskog društva više nema, šaptom su pali za korist povlaštene popovske kaste, i tu je problem, a ne u stavu nekog autora u Glasu koncila.

U bujici komentara na ovu, još jednu u nizu, popovsku svinjariju, često se rabi protuargument kako su žene u Jugoslaviji dobile pravo glasa još 1945., što je faktički točno, ali u ovakvim raspravama posve deplasirano. Da, žene su od 1945. imale pravo glasa, i po tome smo bili svjetska avangarda, ali žene u socijalističkoj Jugoslaviji ni od koga nisu ništa dobile, niti im je netko nešto „dao“. Žene su se kroz Narodnooslobodilačku borbu za to same, krvavo, hrabro i herojski izborile.
Nitko ženama u Jugoslaviji nije dao ni dostojanstvo, pristojne radne uvjete i plaće, za razliku od ovih današnjih omalovažavajućih i sramotnih. Za to su se žene također same izborile.
Nitko nije ništa dao ni Anki Butorac, Nadi Dimić, Vahidi Maglajlić, Jeleni Ćetković, sestrama Rajki i Zdenki Baković i mnogim drugima. One su dale živote u herojskoj borbi za slobodu i jednakost. I jebale fašistima, klerofašistima i okupatorskim slugama majku drugotnu i oca prvotnog. Dale su živote za ideale slobodnog i naprednog društva, na koje su se naši narodi nakon izvjesnog vremena popišali, posrali i izrigali.

I upravo zbog toga nam sada ponovo popovski opsjenari, s neograničenim pristupom u javni prostor i državne institucije, tumače teorije prvotnosti i drugotnosti.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eleven + 3 =