Početna / Dnevni Komentar / Makedonija: Je suis.. .

Makedonija: Je suis.. .

makedonijaproljece2

Zanimljive se stvari dešavaju u Makedoniji u proteklih šest-sedam mjeseci. Sredinom studenog i početkom prosinca 2014. studenti u Skopju stali su se masovno i organizirano okupljati se na javnim mjestima po gradu, te izražavati svoje nezadovoljstvo najavljenim reformama obrazovanja.

Tada se još protest izražavao u, za naše prilike, neobično pacifističkom i artikuliranom ozračju.

Vlasti su elegantno odbijale sve tadašnje zahtjeve studenata u štrajku, no prosvjedi su nadahnuli i ostale slojeve makedonskog društva na iste korake, tako da su u prvim mjesecima 2015. radnički prosvjedi nad lošom ekonomskom situacijom u zemlji postali svojevrsna rutina.

Kako su spomenuti prosvjedi postajali sve temperamentniji i nasilniji a broj ozlijeda na obje strane rastao tijekom vremena, tada je već postalo očito kako ovog puta ‘balkanski bunt’ neće završiti raspršivanjem po obližnjim kafićima i šatorima gdje se dijele topli obroci.

U takvom duhu došao je mjesec svibanj. Kako to već biva u kriznim situacijama u kojima je vladajućim strukturama prijeko potrebna generalna diverzija, sjever Makedonije postao je poprište jednog većeg terorističkog sukoba gotovo preko noći.

Sada se čini se kako su izrazi građanskog nezadovoljoljstva proteklih mjeseci ozbiljno ‘utjerali strah u kosti’ tamošnjim centrima moći, jer spomenuta operacija bila je uistinu impresivna.

Tako su pokrajinske vlasti tvrdile kako je oružani sukob u sjevernom gradu Kumanovo 9. 5. završen sa osam ubijenih pripadnika policije i 37 ranjenih. U sukobu je također ubijeno 14 militanata a oko 30-ak ih je uhićeno.

Je suis Dado Topić – reklo bi se.

makedonijaproljece1

Još se isticalo kako su ubijeni militanti pripadali paravojnoj organizaciji UCK (Oslobodilačka vojska Kosova), te kako je pritom zaplijenjena ‘velika količina oružja’ (a što drugo?).

Iako je čitava situacija tog dana bila poprilično misteriozna, barem sudeći prema objašnjenjima nacionalnih medija, stotine stanovnika Kumanova bili su napustili svoje domove strahujući od veće eskalacije sukoba.

Sinoćnji prosvjed u Skopju vjerojatno je bio najmasovniji skup u opisanom razdoblju. Okupljeni nezadovoljnici isticali su kako ne prekidaju skup prije nego premjer Nikola Gruevski podnese ostavku.

No do sada su se okupljanju sa svojim angažmanom priključili i sindikati i makedonska oporba; te čitava stvar počinje nalikovati na detaljno razrađenu umjetničko-scensku predstavu, više nego na spontano civilno okupljanje i iskazivanje nezadovoljstva.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Što oslobađajuća presuda je… a što nije?

  Ovaj prilog napisao sam 6. travnja 2013. potaknut silnim “domoljubnim” laprdanjima i preseravanjima nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × 2 =