Početna / Zanimljivosti / Mala Azija vjerojatno je ishodište europske “neolitičke revolucije” (arheologija)

Mala Azija vjerojatno je ishodište europske “neolitičke revolucije” (arheologija)

turskaneolitickarevolucija1

Većina nas sjeća se svojih školskih dana i onih pomalo dosadnjikavih povijesnih predavanja o tome otkuda je potekla civilizacija. Sjeća se priča o prelasku s nomadskog na sjedilački način života, o kultiviranju poljoprivrede i obrta, porječju Eufrata i Tigrisa (Mezopotamiji) itd.

No, arheološka istraživanja provedena u proteklih 30-ak godina pokazuju kako i tu priču treba dodatno korigirati. Danas se čini kako je poznata “neolitska revolucija” zapravo započela na istočnom Mediteranu i na prostoru današnje Turske.

Pod utjecajem neolitskih klimatskih promjena prostor Levanta i Anatolije postao je sušan i polupustinjski negdje oko devetog ili osmog tisućljeća prije nove ere, nakon čega se onoodobni revolucionari povlače prema plodnijoj Mezopotamiji i kasnije prema drevnom Egiptu.

Za našu je priču osobito zanimljiv primjer Anatolije. Primjenom suvremenih genetičkih metoda i tehnika u nekoliko se navrata uspoređivalo sastav ljudskih kostiju s pojedinih turskih i europskih neolitičkih nalazišta.

Rezultat tih neovisno provedenih ispitivanja uvijek je bio jednak: Prostor Male Azije kroz nekoliko je stoljeća služio kao ‘agronomski laboratorij’ za uzgoj i usavršavanje pojedinih poljoprivrednih kultura i usjeva, prije njihovog uvođenja na prostor Europe.

Poslijednje takve ‘eksperimentalne’ agronomske nalaze na turskim nalazištima nalazimo otprilike krajem 8. 000. godina prije nove ere, nedugo prije vremena od kada neolitik traje u Europi.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Povijesno gledajući: Narodna fronta – Socijalistički savez radnog naroda

  NARODNA FRONTA je bio savez radničke klase i drugih demokratskih progresivnih snaga, nastao na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × 3 =