Početna / Dnevni Komentar / Mala je ovo zemlja koliko je ovdje stručnjaka…

Mala je ovo zemlja koliko je ovdje stručnjaka…

vladaRH

 

izdajnikanezlocinac1

 

Piše: Nenad Horvat

 

 

 

 

Već mjesecima slušamo – malo kao zakletvu, malo kao prijetnju – domoljubno-mostašku priču o vladi stručnjaka. Domovina je, jel’da, sita nesposobnih ministara – amatera koji se u politici uče i priučavaju svome poslu. Nedorasli, aljkavi neznalice koji se nazivaju političarima neza služuju ni da im se da tri ovce na čuvanje, pa kako im onda dati u ruke cijelo ministarstvo? Dosta je bilo! Vladu ćemo nakrcati stručnjacima (ili, na hrvatskom, ekspertima) i stvari će same po sebi krenuti nabolje.

Za početak, valja smisliti najstručnijeg od najstručnijih i postaviti ga za premijera. Nije to baš lako, ali nije ni nemoguće ako imaš saborsku većinu i tri sata za donijeti odluku. Pronjuška se po Kanadi, uglanca se CV (takozvani si-vi) i prije nego si rekao Bleiburg – eto ga: Tihomir Tim Oreskovic! Fin gospodin, pun k’o brod, svjetski čovjek, lijepo priča engleski… stručnjak par excellence.

Kreće lov na stručnjake za ministarske pozicije. Premijera se – budući da je pao s Marsa, a osim toga to baš i nije u njegovim ovlastima – neće puno pitati. Stručnjake će umjesto njega uhićivati dva vicepremijera, dva lučonoše (!) dobrog srca i dobre duše. Posao nije ni malo lak, ali kad se voli Hrvatsku, ništa nije teško. Prof. Karamarko i dr. Petrov podnijeli bi i veću žrtvu od ove – u njima je domoljubno raketno gorivo.

Krenuše tako oni progoniti stručnjake u Hrvatskoj, vrebati ih i zaprepašćivati najstručnijim ponudama: tebi financije, njemu MUP, onom tamo iz Metkovića pravosuđe i tako dalje. Socijala? Nema problema – ima jedna raspopljena teta koja se i dalje vrlo stručno moli Bogu Ocu Svemogućem i još uvijek prijateljuje s Duhom Svetim. Gospodarstvo? To je lako riješiti: ima jedan lik što je krasno gospodario stiroporom, on je nesumnjivo stručan. Obrazovanje? I ovdje imamo dobru žrtvu, samo se valja požuriti jer bi smušeni profesor – zanesen svojim filozofskim promišljanjima – mogao stručno pasti s ruba Zemlje. Kultura? Nije teško: najvažnije je da frajer ima dobru kapu, dočim ostalo – uključujući i ono ispod kape – nije toliko važno. Zdravstvo? Kandidata je koliko hoćeš, pa moraš imati jasne kriterije: prolazi onaj koji je nanio najviše štete i napravio najveće dugove. Branitelji? Tu malo zapinje: postavili smo jednog stručnjaka koji ima dvije diplome, dvije adrese i jedan vrlo sumnjivi kredit, ali su ga bezobraznici linčovali. Sad imamo drugoga koji, doduše, nema ni jednu diplomu, ali mu je kredit još sumnjiviji. Ni njemu se ne piše dobro…

Varate se ako mislite da nam ponestaje stručnjaka: ima jedna simpatična doktorica, neurologinja je po struci. Gospođa je docentica, ima doktorat znanosti i titulu primarijusa. Pored toga, kruh zarađuje i medicinskim vještačenjima. Osim svega, ona je i gorljiva hadezeovka pa i njoj valja smisliti jedno ministarstvo. Recimo, ono s najviše para na računu. Dat ćemo joj četrdesetak milijardi, pa nek’ se nađe, nek’ žena ima. Stručnost je opet pobijedila.

Stručnjak – rekao je jednom jedan (polu)filozof – zna sve odgovore ako mu postaviš prava pitanja. Međutim, kao u inat, gore spomenutoj gospođi doktor desio se sinoćnji dnevnik na jednoj nacionalnoj televiziji. Teta ministrica se, kako je i red, solidno pripremila: išla je na frizuru, uskladila bluzicu i kostimić, a ni mejkap nije loše odrađen: fino, kulturno i stručno. Donijela je hrpu lijepih vijesti: penzije se ne smanjuju ni za lipu i neće kasniti ni sekunde! Na jedno trivijalno pitanje – a odakle vam novac? – dala je vrlo stručan odgovor: „Odakle novac? Ja ne znam odakle se sveukupno skuplja novac za državni budžet, jel’? Iz državnog budžeta, jedan dio – oko pedeset posto, se prikuplja iz sredstava plaća od svakog radnika, a ostali dio se iz državnog proračuna financira. A odakle novac u državnom proračunu? Vjerojatno od svih poreza i sveg ostalog što se skuplja.“ Usput se pouzdala i u pomoć – pazi sad – „republičkog fonda“. Eto! Penzije ne vise: malo iz državnog budžeta, malo iz državnog proračuna, a ostatak iz republičkog fonda. Sve je tako jednostavno kad si gospođa ministarka, pa još neurolog. A dobro je poznato da neurolozi ne vole psihijatre…
* * *
Šašavi danski nobelovac Niels Bohr nekoć je, ničim izazvan, bubnuo: stručnjak je osoba koja je počinila sve pogreške koje se u njegovom području mogu počiniti. Ako ćemo suditi prema ovoj definiciji, naša reformatorska i stručna vlada ne može biti stručnija nego što jest! U dobrim smo rukama. Možemo mirno spavati, s tim da – po preporuci prvog nam i najvoljenijeg vicepremijera – prije nego usnimo izmolimo jedan ili dva očenaša za Hrvatsku.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty − four =