Početna / Zanimljivosti / Maratonci trče počasni krug?

Maratonci trče počasni krug?

Maratonci trče počasni krug?

Kineska narodna banka prošli tjedan najavila je uvođenje jedinstvene financijske platforme za međunarodni platni promet kineskog yuana najkasnije do kraja ove godine. 13 najvećih kineskih banaka te nekoliko međunarodnih banaka sa većim kineskim udjelom trebalo bi upravljati spomenutim transakcijama (CISP). Bankarski mehanizam SWIFT europska je verzija tog modela.

Značajna je to razlika naspram relativno rigoroznog sustava centralnog odobravanja i nadziranja deviznog prilijeva u i iz Kine na snazi proteklih godina i desetljeća, a upravljanog iz nekoliko bankarskih institucija u Hong Kongu, Singapuru i Londonu. Prethodne transakcije bile su obrađivane vremenski razmjerno dugo i po troškovima koji su ponekada bili nesrazmjerno visoki dobiti, dok se od CISP-a prvo očekuje da svede te pojave na najmanji zajednički nazivnik.

Izvor informacija u narodnoj banci Kine natuknuo je mogućnost zauzimanja vodećeg mjesta u međunarodnom platnom klubu jednom kada transakcije yuanom u CISP-u zažive, tj. ‘moguće već od početka 2016.’ U utorak je objavljena vijest kako je u Pekingu održan sastanak ministara financija zemalja zainteresiranih za članstvo u azijskoj investicijskoj banci AIIB osnovanoj i porinutoj prošle godine.

Banka je zamišljena kao orijentalna verzija već notorne Svjetske banke i broji dvadesetak zemalja Azije, Srednjeg i Bliskog istoka, Maldiva i Novog Zelanda. Tijekom ove godine najavljeno je i potvrđeno učlanjenje Njemačke, Francuske i Italije, dok se vremenom očekuje i pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva te Luksemburga.

 

piše/Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Gavran – taj garavi konspirator

Čini se kako su gavrani sposobni razvijati apstraktne predodžbe o mogućem budućem ponašanju drugih gavrana …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

7 − four =