Početna / Istaknuto / Mateu za Rusiju nedostaje još 10 tisuća kuna

Mateu za Rusiju nedostaje još 10 tisuća kuna

judo_1Duga Resa – Jedini hrvatski judo borac s Downovim sindromom, 12-godišnji Mateo Holjevac iz Duge Rese za 11 dana bi trebao otputovati u Rusiju na Prvenstvo Europe osoba s down sindromom u judu.

No, da bi pokazao svoje vještine u St. Petersburgu Mateu i ekipi nedostaje još 10 tisuća kuna.

“U Rusiji moramo biti 6.12., natjecanje je 7.12., a povratak je zakazan 10.12. Po troškovniku koji smo morali sastaviti radi avionskih karata, radi ruskih i turskih viza, liječničkih stvari, opreme…oko 20 tisuća kuna nam je potrebno, a za sad je skupljeno pola iznosa. Ostalo je još 11 dana do odlaska i borimo se”, kaže je glavni trener Ivan Bućan.

Uz Matea, u Rusiju bi trebao putovati i njegov otac Miro, glavni trener Bućan i team menager. Postoji mogućnost da na put ide i trener Nikola Bućan, ali to još, kaže nije sigurno.

“Ovisno o sredstvima može se dogoditi da čak u ponedjeljak odletim jer sam trebao suditi gore. Ali, situacija je takva i bitno je da ide natjecatelj, ekipa koja odlazi na to prvi put i da mi predstavimo Hrvatsku onako kako treba i da našem džudašu omogućimo ostvarenje sna i želje”, rekao je Bućan stariji.

Mateo će u Rusiji biti jedini predstavnik Hrvatske

Odlaskom u Rusiju Mateo bi jedini predstavljao ne samo Dugu Resu i Karlovačku županiju, već judo_4cijelu Hrvatsku jer on za sad i jest jedini judo borac s down sindromom u zemlji.

“On je pionir, prvi koji ide na takvo natjecanje i na tako daleki put. Jedini je predstavnik Hrvatske koji je legitimni, registrirani u Judo savezu. Samo nije još registriran u paraolimpijskom i specijalnom olimpijskom komitetu jer nemamo saveza. Ali za sad imamo najave da će još jedan dječak doći trenirati. Mi smo otvoreni za sve ‘downiće’, ali Mateo je prvi, jedan jedini koji odlazi u Rusiju”, dodaje Nikola Bućan.

Put do Rusije bit će naporan iako se ide avionom, a u svjetlu posljednjih zbivanja i pomalo neizvjestan jer se putuje preko Turske. No, Mateov tata Miro kaže – život ne može stati.

“Malo je neugodno je i strahujemo jer svašta se dešava u svijetu, a pogotovo kada vodiš dijete, ali onda bi trebalo sve stati pa ne bi trebao nikuda ići. Mi se nadamo da će sve biti u redu i s nadom da će biti dobro”, kaže tata Miro.

Baš kao svako dijete, Mateo se veseli odlasku u Rusiju.

“Mateo nije još svjestan situacije ni gdje ide. On priča da ide za Rusiju i veseli ga to jako, ali on živi za judo i to mu je jedino na pameti. Što se tiče puta nije svjestan koliko je to daleko. Hoće se voziti u avionu pa ćemo probati i to iskustvo”, dodaje tata.

Pa ako i ne zna kamo točno ide, njemu je ionako važno samo da pobijedi.

Do sad prikupljen novac stigao od donatora

Sve što je do sad prikupljeno stiglo je od donatora – najviše tvrtki s područja Zagreba te od običnih građana Duge Rese. Među njima su i Vrtić i jaslice Duga Resa te roditelji čija ga djeca pohađaju.

Prikupljeno je 1800 kuna.

“Nije puno, ali je od srca”, kaže nam ravnateljica Ana Božić.

judo_2Zato je Mateo danas sa svojim prijateljima judašima i trenerima danas posjetio Vrtić Resice. Demonstrirali su što znaju i na taj način svima rekli – hvala.

A da bi što bezbrižnije otputovao na natjecanje u Rusiju, jedinom judašu s down sindromom u Hrvatskoj, Mateu Holjevcu možete pomoći i vi. Broj žiro računa Judo kluba Duga Resa za uplate je IBAN: HR2324000081190258319.

 

izvor: RADIO-MREZNICA.HR

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one + 2 =