Početna / Istaknuto / Matica hrvatska i HAZU: Deklaracija o tuđicama

Matica hrvatska i HAZU: Deklaracija o tuđicama

deklaracijaokruglistol

 

Na inicijativu Matice hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osnovana je ekspertna grupa koju osim predstavnika Matice i HAZU sačinjavaju i predstavnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovje te Odsjeka za hrvatski jezik i književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Prema najavama s okruglog stola održanog u Zagrebu ove subote, radi se o radikalnoj restandardizaciji te redukciji jezične građe književnog jezika koja će se odvijati u nekoliko faza.

Zbog brojnih prijepora i nedoumica te obogaljenju čistog hrvatskog jezika penetracijom brojnih tuđica raznog porijekla, odlučeno je da se književni jezik pročisti radikalnom metodom uklanjanja apsolutno svih riječi stranog porijekla. Dakle, uklanjaju se svi germanizmi, anglizmi, mađarizmi, turcizmi, srbizmi itd.
Na primjer, riječi poput „helikopter“ , „akumulator“ i „mobitel“ strogo će se zamijeniti standardnim hrvatskim riječima „zrakomlat“, „munjosprem“ i „nosiglas“.

 

deklaracijaplatno

 

U drugoj fazi će umjesto riječi za koje nemamo adekvatnu hrvatsku riječ javnim natječajem u roku od 30 dana biti pronađena odgovarajuća. No ako i tada kojim slučajem ne bismo mogli pronaći prikladnu riječ – prema konsenzusu svih u ekspertnoj grupi – hrvatska novotvorenica se više ne bi tražila već bi se uzela riječ iz nama najsličnijeg jezika – srpskog.

Stoga su se predstavnici ekspertne grupe obratili Matici srpskoj i SANU kako bi dobili odobrenje za provedbu ove složene jezične rekonstrukcije i restandardizacije. Na odgovor iz Srbije nije trebalo dugo čekati i po svemu sudeći provedba neći ići tako lako.

Odgovor prenosimo u cijelosti:
„Ovlašćeni predstavnici Matice srpske, Srpske akademija nauka i umetnosti, sa pridruženim članovima Srpske pravoslavne crkve razmatrali su predlog Matice hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i kao prvo konstatovali da nedostaje stav Hrvatske katoličke crkve kao najeminentijeg zastupnika interesa hrvatskog naroda, jezika i kulture, čija se reč može pokazati kao odlučujuća.
Sve navedene institucije sa zadovoljstvom su pozdravile osnovnu intenciju, smatrajući je potpuno primerenom s obzirom da je hrvatski jezik i nastao kvarenjem srpskog jezika i da su hvale vredni svi pokušaji da se on popravi i u najvećoj mogućoj meri dovede u početno stanje.
Institucije koje su analogne Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovje i Odsjeku za hrvatski jezik i književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta izuzete su iz konsultacija kao suvišne i nepotrebne.
U skladu s navedenim prevladalo je stanovište da se operacionalizacija navedenog projekta u budućnosti u potpunosti prepusti dvema Crkvama kao krajnjim autoritetima u obe države i društva. MS, SANU, SPC su uspele da se u načelu saglase da se srpske reči ustupe na korišćenje bez nadoknade, imajući u vidu tešku gospodarsku situaciju u Republici Hrvatskoj, koja je slična privrednoj situaciji u Srbiji. Najodlučnija u odbrani srpskih nacionalnih interesa, po prirodi stvari, Srpska pravoslavna crkva, u jednom delu je izuzela svoje mišljenje uslovljavajući svoj pristanak uslovom da se slova č,ć.š,đ i ž u rečima koje ih sadrže imaju pisati kao ч,ћ,ш,ђ,ж. Usaglaшavanje odgovora koji će zvaniчno biti upuћen Matici hrvatske i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti oчekuje se do kraja leta Господњег 2015.“

 

sastanaktikves

 

Neposredno nakon primitka priopćenja iz Srbije doznali smo za nenajavljene sastanke kardinala Bozanića i patrijarha srpskog Irineja. Na sastancima u Nuštru i Tikvešu između ostalog se raspravljalo i o hrvatskoj Deklaraciji o tuđicama. Oba poglavara izrazila su zadovoljstvo što će koordinirati u ovom projektu. Zajedničkog priopćenja još nema, no kako neslužbeno doznajemo, obje vjerske zajednice se u načelu slažu s prijedlozima te će, uz duboko razumijevanje teške ekonomske situacije na ovim prostorima, predložiti da čitava inicijativa bude prihvaćena bez bilo kakvih potraživanja jedne ili druge strane uz obavezivanje obje države da u iduće dvije godine povećaju izdvajanja za vjerske zajednice za 5%

Službeni odgovor iz Hrvatske očekujemo u ponedjeljak.

sastanak

 

S.H. i D.K.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eight − five =