Početna / Zanimljivosti / Medicina: ljudskom pacijentu uspješno ugrađeno prvo cjelovito bioničko oko

Medicina: ljudskom pacijentu uspješno ugrađeno prvo cjelovito bioničko oko

bionickookoinstakl

Četrdesetdevetgodišnja britanka Rhian Lewis od malih je nogu bolovala od degenerativnog poremećaja koji uzrokuje postupno propadanje očne rožnice, uslijed čega je u potpunosti izgubila vid na desnom oku te djelomično na lijevom oku.

U lipnju prošle godine dobrovoljno se prijavila za sudjelovanje u probnoj operaciji desnog oka na Očnoj klinici sveučilišta Oxford.

Zahvat se sastojao od ugradnje sićušnog elektroničkog čipa na pozadinu unutarnje strane očne duplje te naknadnoj nadogradnji generičke bjeloočnice, i prošao je potpuno uspješno.

Sićušan elektronički implatant ima površinu od tri četvorna milimetra i sadrži oko 15. 000. optičkih senzora koji govore živcima unutar oka gdje je svijetlo a gdje je tama.

Čipom upravlja sićušno računalo ugrađeno pod kožu Rhianinog desnog uha. U prvo vrijeme nakon operacije pacijentica je primala tek mutnije odbljeske svijetlosti no nakon nekoliko tjedana privikavanja primljene informacije o osvjetljenju postale su prilično jasne i oštre.

Iako je spomenutim zahvatom moguće povratiti tek monokromatski vid, sama tehnika percepcije svijetla te njezina uspješna izvedba sadržavaju jasan potencijal budućeg razvoja.

 

Krešimir Pavlović


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

VELIKA DUŠA I VELIKI GLAZBENIK ( 9.10.1940. – 8.12.1980. )

  ‘Živimo u svijetu gdje se moramo skrivati kad vodimo ljubav – dok se nasilje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nineteen + fourteen =