Početna / Istaknuto / Metroseksualci svih zemalja, vunu na sunce! (bihevioristika)

Metroseksualci svih zemalja, vunu na sunce! (bihevioristika)

metroseksualnigoluzdravci5

Neki dan sam naišao na jedno zanimljivo istraživanje pretražujući internetske baze podataka.Testni uzorak od 408 muških zaposlenika dvaju medicnskih ustanova podijelili su u dvije testne skupine: oni koji nose brade i oni koji ju ne nose.

Svakom ispitanom muškarcu prošli su kroz bradu češljićem kako bi prikupili odumrle dlačice te ih naknadno testirali na patogene. Pod mikroskopom nisu mogli identficirati gotovo niti jednu ciljanu kulturu patogenog soja Staphylococcus aureus i to u svih 14 postojećih i poznatiih mutacija te porodice (VISA); barem ne u omjeru koji bi bio statistički značajan.

Zatim su se ispitivači okrenuli obrijanoj kontrolnoj skupinii.

Svakom od 21. ispitanika uzet je obris s brade pomoću pamućnog tufera premazanog kliničkim gelom koji privlači na sebe gotovo sve poznate patogene. Prisutnost potenciijalno štetnih bakterija poput kod nas relativno poznatog internog soja MRSA identificirana je u 19 od 21 ispitanog uzorka.

Ovolika visoka podudarnost ‘inkubiranih goluždravaca’ zaintrigirala je ispitivače te su prikupljene uzorke testirali još jednom, drugom varijantom ranije izvedenog pokusa (PFGE/MLST). Usprkos očekivanjima, rezultati su još jednom ukazali na postojanje visoke pozitivne podudarnosti obrijanosti i inkubacije MRSA patogena.

Tako, uvriježeno medicinsko shvaćanje o muškoj bradi kao o higijenskom riziku i izvoru bakterija ispada pogrešno te spada u područje nekakve urbane mitologije. Prije će biti kako su obrijane muške brade te koje predstavljaju higijenski rizik i leglo zaraza pogotovo u sterilnim bolničkim uvjetima – okolišu koji najviše odgovara soju patogena MRSA.

No, opisano ispitivanje nije jedino koje je došlo do takvog zaključka. Stručnjaci krovne američke medicinske ustanove CDC (Centers for Disease Control and Prevention), još su početkom ovog desetljeća ustanovili kako muškarci koji nose bradu imaju 10 % manju vjerojatnost inkubiranja nekog patogena iz soja MRSA od onih obrijanih.

Razlika se tumači izravnim opterećenjem i stresom kojem je taj dio lica izložen pri brijanju te opetovanošću i konstantnošću postupka brijanja, što uzrokuje ‘mikrotraume’ te stvara ‘mikroklimu’ koja pogoduje nastanku spomenutog patogena

Prošle godine neko se vrijeme u javnosti dosta govorilo o studiji koja je utvrdila kako muška brada sadrži fekalne tvari. Naknadno se pokazalo kako je “studiju” zapravo je provela jedna američka tv-kuća u suradnji s privatnom kompanijom koja pruža zdravstvene usluge, a na uzorku od svega nekoliko komadića dlaka s muških brada sumnjivog podrijetla.

 

Krešimir Pavlović

 

Izvori:

Successful infection control for a vancomycin-intermediate

Bacterial ecology of hospital workers’ facial hair: a cross-sectional study.

Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) Infections

Some beards as dirty as toilets

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Salon Nepotkupljivih: Vladan Jeremić i Rena Rädle

  Umjetnički par Vladan Jeremić i Rena Rädle su tijekom listopada boravili u Zagrebu na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nine + eighteen =