Početna / Istaknuto / Milijarda dolara godišnje ISIL-u od afganistanskog heroina

Milijarda dolara godišnje ISIL-u od afganistanskog heroina

isil
Novac od prodaje droge velik je izvor profita za ISIL. Na područjima pod njihovom kontrolom, prema procjeni Ruskog federalnog ureda za suzbijanje zloupotrebe droga ( FSKN), taj iznos je oko milijardu dolara godišnje.

“Područje plantaža maka se povećava. Ove godine bi mogli slušati o rekordnoj žetvi maka i visokim prinosima od opijuma i heroina. Dakle, ovo pitanje ne treba razmatrati samo u Moskvi već u UN-u u cjelini. Ovo nije prijetnja samo našoj zemlji već europskoj sigurnosti u cjelini. U posljednjih pet godina brza balkanska ruta  ide preko iračkog teritorija. ” – rekao je Viktor Ivanov iz FSKN-a

Prema tvrdnjama Ivanova, ISIL ostvaruje velik profit unatoč tome što ne djeluje u Afganistanu jer se velike količine maka transportiraju kroz dijelove Iraka pod njihovom kontrolom, a to čini mogućim i “veliko financijsko pokroviteljstvo”.
Prema procjenama FSKN-a ISIL  preko iračkog teritorija trguje afganistanskim heroinom u vrijednosti milijarde dolara godišnje.

Novac od krijumčarenja droge visoko je, uz preprodaju nafte, na listi izvora prihoda ISIL-a. U najnovijem izvješću Radne skupine za financijske aktivnosti navodi se kako preprodaja nafte ISIL čini zaista jedinstvenom terorističkom skupinom.

Bivši britanski vojnik Jamie Read pridružio se kurdskim borcima u studenom prošle godine. Militante ISIL-a opisuje kao “hrpu prestrešenih i neorganiziranih uredskih radnika i seljaka  na jakim drogama”.
“Oni nemaju izbora, nikakvih informacija, a ni jasno vodstvo. Mnogi od njih su jako uključeni u uzimanje droge i prestravljeni su” – tvrdi Read.
Izvor:RT

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 + 8 =