Početna / Dnevni Komentar / Misao vodilja političkog establišmenta

Misao vodilja političkog establišmenta

hebrang
viktor

Demokracija u predstavničkom modelu realno ne postoji, odnosno realna je u točno u onolikom volumenu u kojem izabrani predstavnici žele da bude.

Umjesto utjecaja na odluke koje imaju implikacije na društvo i nas same, mi utječemo samo na izbor onih koji odlučuju umjesto nas.

Oni odlučuju o svemu, a najčešće čak i taj naš minoran utjecaj grubo izigravaju političkom trgovinom i konvertitstvom.

Stranke s najmasivnijim utjecajem i njihovi apologeti su jako zainteresirani da održe ovakav model i nevjerovatno unisono izbjegavaju bilo kakvu objektivnu i argumentiranu raspravu o definiranju za društvo korektnih unutarpolitičkih odnosa, a razlog je više nego očit, upravo urliče u svojoj bitnosti.

U radikalno pravednijem i ispravnom sustavu, u stvarnom modelu, njihov bi politički utjecaj bio neminovno minimaliziran i bili bi zakinuti za mogućnosti provođenja manipulacije ovolikih razmjera.  A od nje žive vrlo dobro i sigurno, ona im je habitus djelovanja, alat i modus samoodrživosti.

Znakovito je u jednom akutnom, ali kratkom napadu iskrenosti rekao Hebrang; “Ja ne lažem, samo ponekad ne govorim istinu.”

Moje mišljenje o njemu mu svakako ne bi imponiralo, ali što god o njemu mislili, izrekao je tada jedan od najvažnijih diskursa novije hrvatske političke scene.

Misao vodilju hrvatskog političkog establišmenta.

 


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Igra (valjda) počinje, ishod neizvjestan

  Ne znam zašto se izbjegava reći da je Ivica Todorić, gradeći „Agrokor“ kako ga …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen − four =